Free FTP Server

FileZilla FREE FTP Server Free FTP Server

Free FTP Server

Odata ce mi-am pus “la punct” reteaua prin casa, prin instalarea unui router wireless la care am conectate diverse dispozitive (calculatoare, laptop, media player, telefon mobil, etc…), aveam nevoie de o modalitate cat mai simpla si rapida de acces pentru a transfera fisiere de pe un dispozitiv pe altul: de pe PC pe PC, de pe Laptop pe PC (prin wireless), etc…

Una dintre cele mai bune solutii, era instalarea unui server FTP, pe calculatorul pe care aveam diverse fisiere la care trebuia sa am acces rapid si sigur, prin retea …

Mai demult, pe vremea cand aveam cateva servere online (24/24), pentru transferul fisierelor in retea, intre calculatoarele legate in retea sau chiar si prin intermediul internetului, foloseam BulletProof FTP Server. Pe vremea aceea (in urma cu multi ani), nu prea erau servere FTP bune, la aceea vreme BulletProof FTP Server era cea mai buna solutie pe care am gasit-o.

Acum, exista programe/aplicatii FTP Server gratuite, de acest gen, unul dintre ele care mi-a placut cum “se misca” este FileZilla FTP Server. Instalarea si configurarea serverului FTP de la FileZilla este foarte simpla si rapida.

FileZilla FTP Server FREE Free FTP Server

 

Adaugarea unui utilizator (cu parola) se face foarte rapid dintr-un buton care apare in meniul de sus, sau din meniul aplicatiei:
Edit/Users/…“.

FileZilla FTP Server FREE Free FTP Server

 

Se adauga un cont de utilizator cu parola, cu care veti avea acces prin FTP la folderele la care ati dat “share“. Nu uitati ca la fiecare utilizator pe care-l creeati, sa “adaugati” unul sau mai multe foldere la care doriti ca acel utilizator sa aiba acces prin FTP. Faceti setarile ca in imaginea de mai jos (atentie la casutele din dreapta, acestea trebuie sa fie bifate asa cum vedeti in imaginea de mai jos):

FileZilla FTP Server FREE Free FTP Server

 

Pentru a ma conecta la serverul FTP (FileZilla), folosesc clientul FTP din Total Commander, care este foarte reusit si am acces rapid la o gramada de conturi FTP pe care le am “memorate” in Total Commander. In acest fel, pot sa am acces la fisiere de pe calculatorul meu de acasa, atat din retea cat si prin internet de oriunde altundeva.

Pentru cei care vreti sa transferati in siguranta fisiere (indiferent cat de mari), o puteti face utilizand un server FTP pentru “share” la folderele care doriti din PC-ul vostru (va avea acces la acele foldere, doar cine cunoste IP-ul calculatorului, username-ul si parola pentru FTP) si un client FTP cu care sa va conectati la serverul FTP.

Puteti descarca FileZilla FTP Server de aici:

Download FileZilla FTP Server

… sau direct de pe siteul oficial FileZilla.

Have fun.

_________________________________________________________

Tutorial Copyright © 2011 www.dan-blog.ro @ Dan

Categorie articol [ Software ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

17 comentarii la “Free FTP Server”

  • ... a scris la 23 ianuarie 2011, 14:15   [#1]

    Buna treaba, este util asa ceva daca ai nevoie :)

  • ... a scris la 23 ianuarie 2011, 15:40   [#2]

    FileZilla Server este open source, adica asa cum spune Dan in articol, este gratuit, si este foarte stabil. Eu personal folosesc sora acestuia, FileZilla ca si client FTP.

  • liviu.h
    ... a scris la 23 ianuarie 2011, 15:56   [#3]

    Si eu sunt de acord cu Dan. Cred ca e unul din cele mai bune servere FTP, gratuite. ;)

  • ... a scris la 23 ianuarie 2011, 19:10   [#4]

    filezilla il folosesc si eu :d the best.

  • DarXyde
    ... a scris la 23 ianuarie 2011, 19:16   [#5]

    Seamana foarte mult ca interfata cu BP, dar ai dreptate se misca mai bine si plus ca e gratuit (nu ca asta ar fi mare problema in general :P )

  • ... a scris la 23 ianuarie 2011, 20:06   [#6]

    Well … Seamana cu BP la fel cum si majoritatea aplicatiilor de tip client FTP seamana intre ele, sau cum si browserele web seamana intre ele … :)

  • ... a scris la 24 ianuarie 2011, 7:41   [#7]

    @DarXyde ai dreptate ca BP, este cu plata.
    Dar FileZilla este mult mai lite!:dancing: :dancing:

  • Jak Karter
    ... a scris la 25 ianuarie 2011, 17:55   [#8]

    FileZilla cel mai bun, îmm… așa și așa, nu prea aș spune că este cel mai bun, ne-am obișnuit noi românii să spunem că un program este bun din lipsă de alte programe de acest gen.

    FileZilla are 2 dezavantaje:

    -- 1. Din păcate nu poți să șharezi pe un singur user mai multe partiții (2, 3, 4, 5, 6), programul iți permite să pui câte 1 partiție pe user și ai posibilitatea să faci până la 10 useri, dar eu vreau ceva în genul Total Commander pe un singur utilizator să sharezi 3 sau 4 partiții, iar persoana care intră la mine în calculator să aibă posibilitatea să “nevigheze” printre partiții. :)]

    -- 2. Din păcate nu poți să accesezi un “Host Name” decât pe bază de IP, dar ce te faci că abonații de la Rds și Romtelecom dispun de IP Rutabil, iar IP-ul se schimbă de fiecare dată când te conectezi la internet ?![-x
    Poate există o metodă și se poate seta și altfel dar momentan nu am cunoștință de așa ceva.
    Eu folosesc FileZilla Server pe post de server, și Total Commander ca și client FTP, dar asta nu înseamnă că FileZilla Server este “foarte bun”, este doar un program bun și atât… mai e mult până departe. :)]

  • ... a scris la 25 ianuarie 2011, 20:02   [#9]

    De acord cu Jak. Eu folosesc FileZilla ca si client FTP deoarece serverul este doar pentru mine, fara share. Si e free :peace:

  • ... a scris la 25 ianuarie 2011, 20:33   [#10]

    Exista rezolvare si pentru IP-urile dinamice cum sunt la RDS sau Romtelecom. Sunt mai multe programe care se instaleaza pe PC-ul unde este serverul FTP cu IP dinamic, acesta “trimite” cate un ping la vreo 30 de minute catre un cont de pe un server pe care ai tu cont, astfel incat “citeste” IP-ul de pe care primeste ping-ul. In acest fel “contul tau” de pe acel site/server, va “actualiza” la fiecare 30 de minute, IP-ul tau la care poti sa-i faci un DNS (gratuit) …
    Sunt servicii free pentru DNS-uri gratuite, care “accepta” si IP-uri dinamice, ca de exemplu http://www.no-ip.com/ … Mai exista un program, Tunnelier, care poate fi utilizat … Solutii sunt, trebuiesc doar cautate, testate, etc …

  • Jak Karter
    ... a scris la 25 ianuarie 2011, 21:27   [#11]

    Dan eu mă refeream la o soluție implementată în interiorul unui program cum ar fi FileZilla Server nu la un program auxiliar ,că așa să aducem fiecare câte un program auxiliar și pe urmă să-i dăm notă bună programului FileZilla doar de dragul de ai da o notă bună nu am făcut nici o treabă. Hai să fim serioși la câți ani are de la apariție un asemenea program nu avea voie să aibă atâtea “lipsuri”, mai ales dacă ne referim și la “sora” lui FileZilla Client FTP,aceasta din urmă este de 2 sau de 3 ori mai slabă decât Total Commander din punct de vedere al unui utilizator obișnuit, si am să vă dau doar un singur exemplu:
    Cu FileZilla Client FTP nu poți să dai Preview la un fișier video,audio sau document Pdf sau Txt înainte să-l downloadezi, pe când cu Total Commander poți să te uiți la toate fișierele din calculatorul celuilalt fără să le downloadezi în prealabil, programul încărcând foarte repede într-o memorie virtuală videoclipul sau fișierul audio pe care doerști să-l vizionezi și dacă iți place îl downloadezi și nu invers cum e la FileZilla! ! ! :-t
    Ca să exemplific și mai clar la ce ne folosește acel Preview, eu am pe calculatorul meu o colecție de aproximativ 2500 de videoclipuri muzicale iar un coleg de la muncă m-a rugat să îl las cam vre-o 3 ore să colinde prin calculator să-și aleagă el cei place din acele videoclipuri, va-ti dat seama că era exclusă varianta cu USB Stick-ul la o asemenea cantitate in Giga,iar fișierele erau frumos pe categorii alea alea ,pe ani 80,90,2000,pe muzică dans ,pop ,rock ..etc,adică omu avea ceva treabă dar nu avea rost să le downloadeze pe toate așa că înainte să le downloadeze la unele mai dădea un Preview asta findcă l-am pus să se conecteze ca și client FTP prin Total Commander, binențeles că nu a reușit selecția într-o singură zi dar l-a ajutat foarte mult în luarea unei decizii ce fișier să copie și ce nu având în vedere și volum destul de mare de fișiere dar și cantitatea ,unele din acele videoclipuri fiind concerte întregi la o rezoluție HD.Din păcate acest lucru nu este posibil cu FileZilla Ftp client.
    Ar mai fi multe de spus despre FileZilla vs. Total Commander dar mă opresc aici. :)

    P.S.
    În Windows 7 aveți posibilitatea să vă conectați între două calculatoare aflate la distanță și să vedeți toate partițiile celuilalt făra să instalți un program Ftp Server sau Ftp client, iar download-ul de pe un PC pe alt PC se face la viteza maximă pe care o aveți de la providerul vostru de internet, și această funcție implementată în Windows este peste FileZilla atât server dar și client Ftp ! ! !

  • Jak Karter
    ... a scris la 31 ianuarie 2011, 0:32   [#12]

    - 2. Din păcate nu poți să accesezi un “Host Name” decât pe bază de IP, dar ce te faci că abonații Rds și Romtelecom dispun de IP Rutabil, iar IP-ul se schimbă de fiecare dată când te conectezi la internet ?! [-x
    Poate există o metodă și se poate seta și altfel dar momentan nu am cunoștință de așa ceva.

    Ei bine da, există o metodă și se poate seta și altfel fără să fie necesară instalarea unor programe suplimentare care să trimită acel “Ping” la 30 de minute către un cont de pe un server, și metoda nu are legătură cu programul FileZilla FTP Server sau cu Smart FTP sau cu oricare alt program de transfer prin FTP. :d
    Toată treaba este din “proțap”, adică depinde cei dai de “mâncare” programului FTP (indiferent care), sau mai corect spus depinde ce IP îi pui atunci când o persoană dorește să se conecteze la PC-ul tău.Dacă îi pui un IP rutabil azi, a doua zi trebuie să scrii alt IP, a treia zi altul si tot așa. %-(
    Ei bine treaba stă cu mult mai simplu decât credeam eu (sau noi) toate persoanele care sânt abonate la RDS sau Romtelecom și dispun de IP rutabil nu știu sau nu au aflat până acum că fiecare “Pachet de IP-uri” așa zis “Rutabile” au de fapt la bază un IP STATIC. b-)
    Acest IP Static este de tip “autoconfig” adică are capacitatea de a “prinde” din “zbor” IP-urile de la providerul respectiv care nu sânt ocupate, și vi-l distribuie vouă ca fiind un IP “RUTAT“.
    Prin urmare când doriți să puneți fișiere sau directoare de fișiere, sau partiții la share pentru a putea copia de la dumneavoastră și alte persoane, când le transmiteți IP-ul pentru a fi introdus la conectarea printr-un program FTP, oferițil pe cel STATIC și nu pe cel “schimbător” (RUTABIL). >:d<

    Cum Aflăm IP-ul STATIC din spatele IP-urilor Rutabile:

    Ne ducem în Start/Search, aici scriem Run, și în run scriem cmd apăsăm enter și în fereastra care se deschide scriem simplu cu litere mici ipconfig, și apăsăm din nou Enter. Primul IP pe care îl vedeți la Provider, este IP-ul Rutat, iar al doilea IP mai jos pe care îl vedeti la “Ethernet Adapter” este IP-ul STATIC… voila. >:d<

    Exemplu pentru abonații RDS care dispun de IP Rutabil:

    - pe primul pasaj scrie așa:
    PPP adapter Rds:
    IPv4 Address…………79.112.112…..etc (acesta este IP-ul Rutat)
    Subnet Mask…………255.255……etc.
    Default Gateway………0.0….etc.

    -pe cel de-al doilea pasaj scrie așa:
    Ethernet Adapter Local Area Connection
    Autoconfiguration IPv4 Address…..169.254…etc. (Acesta este IP-ul Static)
    Subnet Mask……….255.255…etc.
    Default Gateway……….etc.

    Acum puteți să vă conectați mult mai ușor și mult mai rapid prin FTP, și indiferent de programul de Server FTP pe care îl folosiți nu mai este necesară nici introducerea unei parole și nici să schimbați toată ziua IP-ul la conectare, și nici să instalați un program suplimentar care să vă citească IP-ul. Puteți să jucați și jocuri online (gen FIFA sau altele) fără să mai comunicați “adversarului” de joc IP-ul, nu este necesar chiar dacă ați dat și un restart la PC, Ip-ul este neschimbat, doar IP-ul din Windows apare schimbat, dar nu vă încurcă cu absolut nimic. >:d<

  • ... a scris la 31 ianuarie 2011, 4:15   [#13]

    Acel “IP Static” de care spui tu, este valabil strict doar in interiorul unei retele, nu si pe internet. Chiar si in interiorul retelei este valabil doar pana la … un restart de router sau de switch.

  • Andre
    ... a scris la 25 februarie 2012, 11:36   [#14]

    Ma ajuta si pe mine cineva ?

  • ursus
    ... a scris la 8 aprilie 2012, 9:45   [#15]

    Nu! :d

  • ewe.n
    ... a scris la 14 august 2014, 3:57   [#16]

    Dane… Poti sa ma ajuti altfel, sau tre sa astept sa deschizi tu un subiect asemanator?

    Cu stima, Ewe N.

  • Alex
    ... a scris la 7 aprilie 2019, 19:31   [#17]

    Mă intereseaza un server FTP care are reguli avansate pentru fisierele accesate de utilizatori. Mai departe de la utilizatori fac sincronizarea unor fisiere care serverul sa le filtreze pe user si dosar. Adica un cont de user din server sa poata accesa mai multe dosare din server si sa aplice filtre pe fisiere.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?