Frate-frate, dar brânza-i pe bani…

branza Frate frate, dar brânza i pe bani...

Fratele meu…

Naiba știe cum, dar fratele meu (ăsta) reușește să-mi încarce bateriile de două ori pe an. Face ce face și întâlnirile noastre bianuale sunt prilej de ciocnit pahare, depănat amintiri și „analize politice” …

Un om cu scaun la cap, zic eu. După ce a „strungărit” la CSR și RENK (pentru cei neinformați precizez că în „vremurile de glorie” ale socialismului aceste fabrici erau fanionul Reșiței) s-a apucat de spălatul farfuriilor prin hotelurile Italiei. Și a făcut-o cu brio vreo 14 ani.

În toți anii ăștia nu l-a întrebat nimeni de ce spală farfurii când știe o meserie. Nu l-a luat nimeni la rost că un strungar poate spăla niște blide, ci toți s-au folosit de el. Ce exemplu mai bun despre „reconversia profesională” mai vreți?

România e patria ce își alungă cetățenii. România e țara în care indivizi precum Dragnea și Tăriceanu sunt mari patrioți. România prezentului e un teritoriu în care hoția și impostura sunt literă de lege…

Vai de capu‘ lu‘ frate-meu ăsta. Habar n-are pe ce lume trăiește…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la “Frate-frate, dar brânza-i pe bani…”

 • Franco Frattili'
  ... a scris la 4 aprilie 2019, 6:08   [#1]

  De vreo douazeci de ani, de cand CDR-ul a extirpat ce era romanesc in economia romaneasca, romanii tot pribegesc pe-aiurea manati de dorinta “reconversiei profesionale”(sic!), uitand intre timp si “de ce au plecat de-acasa”. Astfel, cand sa-si formeze optiunea de vot, mai degraba sunt atrasi de “intrarea-n Schengen” si de constructia de autostrazi, decat de refacerea industriei romanesti si de reinfiintarea locurilor de munca acasa, la fel cum ii intereseaza mai mult ameliorarea “dreptului la munca in tari straine”, decat a “drepturilor de cetatean roman, in Romania”, tanjind dupa o integrare deplina(pana la dizolvare) a Romaniei si a romanilor in UE, decat intregirea tarii si a neamului. Paradoxal este ca majoritatea celor plecati spera ca odata si-odata sa se-ntoarca acasa, fara a realiza insa ca alergand bezmetic pe acest drum al diluarii nationale, nu vor mai avea nici la cine si nici la ce sa se mai intoarca. Intr-adevar este jalnic ca am ajuns la patriotismul lui Dragnea si al lui Traiceanu, insa asta-i singurul care mai are urme autohtone spre deosebire de “alte patriotisme”(sic!) care se manifesta din ce in ce mai viguros in Romania. Se vede ca nu intamplator avem zicala “da-i Doamne romanului mintea de pe urma”!

 • marc
  ... a scris la 4 aprilie 2019, 20:37   [#2]

  Cam trista dar reala situatie!Plecarea peste hotare indiferent unde si pentru ce,e la ordinea zilei acum.De ce?Sunt sigur ca o stii si tu asa ca,tac!Oare ce-as mai putea sa spun?!Doar ca,in scurt timp,situatia aceasta se va croniciza….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 aprilie 2019, 23:43   [#3]

  Sunteți într-o mare eroare dacă credeți că „CDR-ul a extirpat ce era românesc în economia românească”, domnule Franco Frattili. Această alianță a preluat frâiele țării după ce tovarășul Iliescu și guvernele lui (conduse de Petre Roman și Nicolae Văcăroiu, cu un scurt „intermezzo” asigurat de Teodor Stolojan) au pus pe butuci în doar 6 ani toată industria României, despre care premierul Roman spunea că e un „morman de fiare vechi”.

  E adevărat că cei 15.000 de specialiști ai Convenției Democratice (printre care și premierii Victor Ciorbea, Gavril Dejeu, Radu Vasile și Mugur Isărescu) nu au făcut mare brânză, ci au desăvârșit „opera” înaintașilor. Drept răsplată pentru munca depusă, marele țărănist Victor Ciorbea a ajuns (după 20 de ani, vorba francezului) mare avocat al japițelor pesediste.

  Nu mai are rost să spun că după anul 2000 („când nu vom mai fi copii”, ca să citez din versurile unui cântec pionieresc) tot tovarășul Iliescu a preluat cârma (că nu puteam să lăsăm țara pe mâna unuia ca Vadim Tudor) și uite-așa i-am numărat ouăle vreme de 4 ani „ilustrului” Adrian Năstase și încă 4 ani am ascultat „duduiala” economiei conduse de premierul Tăriceanu, „liberal” ca nimeni altul…

  Și ce să vezi? După o paranteză în care micuțul Emil Boc a îndrăznit să taie din salarii, vine Dragnea călare pe un „program de guvernare” care îi mulțumește pe „alegătorii” săi. Într-o lume a onoarei aceștia se numeau hoți, în „democrația” prezentului li se spune speciali

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 aprilie 2019, 23:55   [#4]

  Situația nu se poate croniciza, Marc. E malignă!…

 • ... a scris la 5 aprilie 2019, 18:21   [#5]

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2019, 20:23   [#6]

  Mulțam, Dane! Situația e clară: niște „patrihoți” ne îndeamnă să-i credem. Iar noi, naivi cum suntem, îi tot alegem. C-așa suntem noi obișnuiți…

 • Franco Frattili'
  ... a scris la 5 aprilie 2019, 21:39   [#7]

  La sfârşitul lui noiembrie 1996, forţele de dreapta ajung pentru prima dată la putere, sub forma unei coaliţii între Convenţia Democratică Română (care cuprindea PNŢCD, PNL şi PSDR), PD, şi UDMR. Emil Constantinescu, profesor al Universităţii Bucureşti, este ales preşedinte. Relaţiile din interiorul coaliţiei sunt tensionate chiar de la început, conflictul dintre PD şi PNŢCD culminând cu plecarea primului ministru, ţărănistul Victor Ciorbea. Cele mai multe privatizări eşuate. Mandatul începe cu o depreciere record a leului: la sfârşitul lui 1996 valoarea dolarului era de 3.200 de lei vechi şi ajunge la peste 7.000 de lei în ianuarie 1997. Pe tot parcursul anului 1997, preţurile se majorează cu aproximativ150%.

  Combinatul siderurgic Reşiţa este un exemplu de privatizare care a costat România, în loc să-i aducă bani. Combinatul a fost vândut în 2000 firmei americane Noble Ventures, pentru 4,5 milioane de dolari şi promisiunea unei investiţii de 85 de milioane de dolari, în trei ani. Noble Ventures nu şi-a respectat angajamentele, aşa încât Guvernul Adrian Năstase a reziliat mai târziu contractul. Americanii au reacţionat cerând despăgubiri de 350 de milioane de USD. România a câştigat litigiul, după şase ani de procese şi cu preţul a cinci milioane de dolari, cât a costat apărarea.

  Romtelecom, singura mare vânzare din perioada Convenţiei, a adus la buget cam 375 de milioane de dolari, pentru un pachet de 21,21% din acţiuni. O sumă considerată cu mult sub valoarea de piaţă, mai ales că Romtelecom deţinea monopolul în domeniu. Falimentele bancare În timpul mandatului CDR se prăbuşesc în lanţ mai multe bănci,…

  Falimentul Bankcoop i-a lăsat pe cei 600.000 de clienţi fără 1,5 miliarde de dolari, Banca Internaţională a Religiilor (BIR), care aspira la statutul Băncii Vaticanului, a provocat un prejudiciu de aproximativ 100 de milioane de dolari, iar la Dacia Felix a rămas o gaură de aproximaiv 160 de milioane de USD. Un singur bancher a fost condamnat pentru falimentare frauduloasă: Alexandru Dinulescu, fostul director al Bankcoop.

  Ultima mineriadă Singura acţiune binevenită din timpul CDR a fost restructurarea mineritului şi a CFR, două dintre domeniile care înghiţeau cele mai mari subvenţii. Reforma din minerit s-au produs în timpul cabinetului Victor Ciorbea şi a însemnat disponibilizarea a circa 60.000 de mineri. În Valea Jiului, din cei peste 40.000 de ortaci au plecat aproape 20.000. Operaţiunea s-a desfăşurat relativ uşor, deoarece s-au oferit salarii compensatorii care mergeau de la şase milioane de lei, până la peste 20 de milioane de lei vechi, într-o vreme când salariul mediu brut pe economie era de aproximativ 850.000 de lei. A fost momeala care i-a făcut pe mineri să stea la coadă pentru a se înscrie pe lista disponibilizărilor benevole. Per total, statul a plătit salarii compensatorii în valoare de peste 120 de milioane de dolari. Banii au fost cheltuiţi rapid pe televizoare, frigidere, maşini de spălat şi haine de piele. Când şi-au lichidat rezervele şi s-au trezit din beţia shoppingului, ortacii au constatat că nu există joburi. Reacţia a fost pe măsură. În 1999 revine din scenă „Luceafărul huilei.

  Şomaj-record Şomajul înregistrează cea mai mare rată postdecembristă, de 11,8%, în 1999. Guvernul CDR permite şi el pensionările anticipate, pentru a masca şomajul -- peste 650.000 de persoane s-au pensionat în aceşti ani. Asta va exercita însă o presiune crescândă asupra fondului de pensii, deficitele crescând de la an la an, cu un punct culminant de aproape 600 de milioane de euro, în 1998.

  Sursa: adevarul.ro/…/1996-2000-deziluzia-cdr/…

  Ma astept domnule Francisc ca dumneavoastra, sau fratele dumneavoastra, sa stiti mai bine situatia de atunci de la Resita si poate si pe cea din Valea Jiului, insa mi-as dori sa fiti dispus sa o si apreciati in mod obiectiv, nu prin prisma sloganurilor propagandistice. Bunaoara, asa zisa “restructurare din minerit” a cauzat ulterior dependenta productiei de energie electrica de importul de gaz rusesc, fiind suprimate capacitatile bazate pe carbune. Oricum, 90% din privatizarile din industria romaneasca au fost facute de catre in timpul guvernarilor CDR, care pana astazi s-au dovedit a fi mai toate “esuate”, de vreme ce activitatile acestora au fost inchise, iar pe terenurile lor s-au construit “mall”-uri si cladiri de birouri, ori acest aspect l-am vizat in comentariul anterior atunci cand m-am referit la “inceputul exodului romanilor”!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 aprilie 2019, 17:34   [#8]

  Știți ce vreau să vă întreb, Frattili Franco? De ce credeți că CDR e mama tuturor relelor din România și rândurile pe care le scriu pe-aici sunt „sloganuri propagandistice”?

  Poate greșesc, dar am impresia că ne-am mai „ciocnit” în păreri (nu de prea multă vreme). Oricum, acest lucru nu contează.

  Încerc să fiu cât se poate de obiectiv și vă rog să fiți și dumneavoastră la fel. Credeți că România anului 2019 e o țară democrată? Eu nu! Sper să înțelegeți de ce…

 • Franco Frattili'
  ... a scris la 8 aprilie 2019, 19:03   [#9]

  Desi eu asa cred, ca CDR-ul este responsabil de cotitura nefasta in drumul Romaniei pe care suntem astazi, totusi nu despre asta era vorba in comentariul meu, ci doar despre faptul ca din vremea guvernarilor CDR se trage exodul romanilor “la munca-n strainatate”, pentru ca atunci au fost lasati cei mai multi fara locuri de munca, iar ulterior s-au pierdut locuri de munca prin desfiintarea intreprinderilor post-privatizare. Astfel, au fost desfiintate locuri de munca cu inalta calificare, cum e si cea de strungar bunaoara, pentru ca “mall”-urile si cladirile de birouri construite in locul fabricilor sa duca la aparitia unui numar mult mai mic de locuri de munca si fara calificare in productie, ci locuri de munca in servicii cu calificare redusa, vanzatori, chelneri, contopisti prin birouri, etc. Si da, domnule Francisc, nu gresiti cand spuneti “ca ne-am mai ciocnit in pareri”, eu folosind pseudonime corelate cu fiecare tema de discutie in parte.(am luat numele lui Franco Frattini, prietenul d-nei Macovei cel care a sprijinit-o sa faca ororile din justitie in timpul cat a fost ministru, si l-am modificat in Frattili’ cu referire la “fratele” din tema dvs.

 • ... a scris la 8 aprilie 2019, 20:53   [#10]

  Știi ce, frate Franco? Nu ai decât să crezi că CDR e „cotitura nefastă” în drumul pe care a pășit România. Întrebarea actuală e de ce acceptăm să fim conduși de „competenți” precum doamna Dăncilă?

  Mai destup o bere și mă duc la culcare…

 • Franco Frattili'
  ... a scris la 12 aprilie 2019, 16:38   [#11]

  Poate pentru faptul ca in momentul de fata Guvernul Dancila conduce si Europa? Cine spune ca actualul guvern este incompetent? Iohannis si cu Orban? Oare mai multa incompetenta, in functiile pe care ar trebui sa le exercite acesti doi insi, am mai intalnit vreodata? Mergeti si va culcati si cand va treziti, mai intai de a destupa vreo bere, poate gasiti timp sa va ganditi putin si la aceste lucruri!

 • ... a scris la 13 aprilie 2019, 20:02   [#12]

  Asta înțelegi matale, frate Franco? Că „în momentul de față guvernul Dăncilă conduce și Europa”? Îți dai seama ce prostie spui?…

  Președinția Consiliului European e asigurată prin rotație de țările membre ale Uniunii. Faptul că României i-a venit rândul taman când avem un premier atât de „competent” e ghinionul nostru. Pe dumneata nu te pune pe gânduri faptul că socialiștii europeni se dezic de social-democrații autohtoni?

  De ce nu mă mir că cetățeni precum matale încă mai cred că Viorica Dăncilă e cel mai „competent” premier de la Kogălniceanu încoace, când retrăim „decenii de împliniri mărețe”?

  Las’-că-i bine! Să se mai ducă naibii Europa cu tot cu democrația ei, că nouă ne convine să fim conduși de niște impostori. Ah, ce tare „drag” mi-e de Dragnea și de gașca lui! Mai că-mi vine să fac rost de o mitralieră ca să mă lupt bărbătește cu deputatul Rădulescu.

  Mai gândiți-vă, domnule Franco. Poate că soluția e o bere băută la momentul oportun…

 • Franco Frattili'
  ... a scris la 14 aprilie 2019, 7:10   [#13]

  De la 1 decembrie 2014, presedintia Consiliului European “este asigurata” de unul de-i zice Donald Tusk si care l-a inlocuit pe altul, de-i zicea Herman Van Rompuy. Aia cu “presedintia rotativa” si cu “triourile” se numeste Consiliul Uniunii Europene, care in perioada ianuarie-iunie 2019 este condus de catre Guvernul Romaniei, si care, “1. Negociază și adoptă legislația UE; 2. Coordonează politicile statelor membre; 3. Dezvoltă politica externă și de securitate comună a UE; 4. Încheie acorduri internaționale; 5. Adoptă bugetul UE”, iar eu prin asta inteleg “ca conduce”(sic!) Europa. In aceasta idee, adica “cea a competentei”, ziceam ca poate pentru faptul “ca conduce”(sic!) Europa, de-aia acceptam(mai bine zis, Parlamentul Romaniei) sa ne conduca si pe noi. Acum, eu nu vreau sa-i critic pe cei care au o singura idee si aia fixa, dar macar sa fie ideea lor, nu una adaptata dintr-un slogan propagandistic, careia sa-i mai dea si valoare axiomatica cum ar fi “Dragnea-i rau”…! Eu nu folosesc superlativul absolut cu referire la premierul Dancila, dumneavoastra o faceti, ce-i drept in sens depreciativ(cel mai…)! In definitiv, domnule Francisc, “fiecare cu cartile si caietele lui”(sic!), asa cum spune “o vorba din folclor”!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?