Fotbalul din România: dincolo de festivisme și iluzii, e doar… un început!

Fotbal echipa nationala romania 2016 UEFA Fotbalul din România: dincolo de festivisme și iluzii, e doar... un început!

Iată că, după mulți ani de “seceta”, viitorul pare a suna promițător! Naționala de tineret (U21) a obținut recent a două calificare din istorie la un Campionat European și deja țintește mai sus: accederea în semifinalelor Euro 2019! Aceasta, dacă se va întâmpla, ar însemna și acontarea biletelor pentru Jocurile Olimpice din 2010. Deocamdată și această calificare, adevărată gură de oxigen pentru un fotbal mediocru, este de aplaudat și felicitat! Bravo băieți, bravo Mirel Rădoi, bravo întregului staf tehnic și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui prim succes!

Bine că măcar de această dată, infirmând… tradiția (!), nu v-ați înecat la mal! De ce spun astfel? Pentru că, aproape de fiecare dată (cu unele rare excepții), echipele noastre de fotbal (și nu numai), promit, fac planuri, ba chiar se văd și câștigătoare (presa dar și specialiștii întrecându-se în nesfârșite laude!) iar până la urmă, capotează tocmai când se visau mai sus! Exemple? Cu duiumul! N-avem spațiu pentru a le nominaliza pe toate câte au fost și sunt!

Cele mai recente vi le reamintesc deja prin “performanța” echipei reprezentative de seniori de la Europeanul din Franța, ratările în serie ale FCSB-ului la titlul de campioană și-n multvisatele grupe ale Ligii Campionilor, dar mai ales proaspetele promisiuni ale “naționalei lui Contra”, cum îi spun gazetarii, care garantau, la sigur, clasarea pe un loc câștigător în cadrul grupei respective de calificare la Cupa Națiunilor, iar acum (în urma rezultatelor înregistrate) sunt mai aproape de… penultimul loc! Și câtă vâlvă s-a tot făcut, câtă monedă s-a bătut pe așa zisa “valoare” individuală și de ansamblu a echipei! Tocmai de aceea, zic eu, că ar fi mult mai bine să lăsăm festivismele și alimentarea cu fel de fel de iluzii fantastice și să revenim cu picioarele pe pământ! N-are nici un rost să tot țopăim și să sărim în sus cu sticlele de băuturi scumpe în mână, prin vestiare și prin alte locuri, și nici să-i facem eroi pe niște tineri (unii talentați, valoroși într-adevăr) care se află acum (după această notabilă ispravă), doar la UN ÎNCEPUT DE DRUM, nu? Nu-i păcat să-i tot alimentăm cu ‘jde laude și să-i comparăm mereu ba cu Messi și Ronaldo, sau cu Modrici și cu numai știu ce altă vedetă confirmată, formându-le ideea că gata, de-acum sunt lei, nu doar simpli melusei ce mai au încă mumle, multe de învățat! Dar și de demonstrat!

Îmi reamintesc (chiar dacă amicul Francisc îmi spune să-mi văd de altceva, mai interesant!) că pe la începutul anilor ‘980, atunci când viața era f grea și singura refulare era sportul, echipa noastră de tineret, cu Gheorghe Viscreanu (SC Bacău), Ioan Andone (Corvinul), Augustin Eduard (FC Argeș), Mircea Rednic (Corvinul), Marin Matei (FC Olt), Doru Vuscan (UTA), Cornel Fișic (SC Bacău) – Costel Ilie (ASATârgu Mureș), Gabi Balint (Steaua București), Mihăiță Hanghiuc (FCM Galați), Decebal Balaur (FC Argeș), Horațiu Lăsconi (Jiul Petroșani) – Dorel Zamfir (Dinamo), Stere Sertov (Steaua), Romulus Gabor (Corvinul), Mircea Bolba (AȘA Târgu Mureș) și alții pe care (să mă ierte) nu-i mai țin minte, obținea locul trei la Mondialul de tineret! Pe banca tehnică a micilor tricolori era Constantin Cernăianu. Nu s-a făcut mai deloc atâta vâlvă și nici n-au curs nesfârșite laude pe care, cu adevărat, le meritau. Și gazetarii erau parcă puțin mai potoliți, nu prea se extaziau și nici lotul acelei echipa nu a fost invitat, pentru… vizionare și aplauze, pe cel mai mare stadion al țării! Ce-i drept, pe atunci aplauzele și nesfârșitele elogii aveau (forțat) o altă destinație!…

În fine, așa a fost, dar a trecut. Acum eu le-am amintit, doar în dorința de a va convinge că niciodată tot ce-i mult, nu-i bun! Haideți să mai lăsăm laudele și ancorați în realitatea prezența să revenim la modestul și anostul nostru campionat, care de astăzi, vineri, revine în actualitate și apoi vom mai vedea ce se va mai întâmpla. Minuni, în niciun caz!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Fotbal, Guest Post ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “Fotbalul din România: dincolo de festivisme și iluzii, e doar… un început!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 octombrie 2018, 21:01   [#1]

  Bănuiesc că ai scris ieri aceste rânduri, Marc. Lumea fotbalistică românească a pierdut astăzi încă o legendă. Fie-i odihna ușoară!

  Marele nostru păcat este că nu știm (sau nu vrem) să ne respectăm valorile atunci când au nevoie de stima și respectul nostru. Și nu e vorba doar de sport.

  Fac parte dintr-o generație care a copilărit alături de Nicolae Dobrin și Ilie Balaci. „Gâscanul” și „Minunea blondă” au fost idolii copilăriei și adolescenței mele. Din păcate nu mai sunt printre noi…

  Odihnește-i, Doamne, în pace!

  Sper ca meciul care stă să înceapă chiar acum să fie unul plin de sportivitate.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 octombrie 2018, 22:08   [#2]

  Sunt un naiv, asta e! Autogolul lui Kelici a transformat „lupta” sportivă în război. Ambele echipe joacă cu atâta înverșunare încât sportul nu mai are unde să încapă.

  Îmi doresc ca a doua parte a jocului (pentru că este doar un joc) să-mi readucă bucuria de a fi spectatorul de altădată. Adică un privitor ce aplaudă reușitele jucătorilor ambelor echipe și nu un telespectator păcălit de tăvălelile din iarbă ale protagoniștilor.

  Hai să vedem și actul secund…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 octombrie 2018, 23:32   [#3]

  Și l-am văzut. Să vezi paradox: Kelici și Koljici (adică doi jucători aduși din alte părți de lume) au bătut palma și au căzut la pace. Primul dintre ei a marcat în poarta propriei echipe (nu e chiar vinovat, s-a aflat unde nu trebuia) celălalt în poarta adversarului.

  Șutul frumos al lui Fedele a decis soarta partidei. Koljici putea să risipească dubiile legate de câștigător, dar a tras fără vlagă de la 11 metri.

  Una peste alta, în acest meci a învins echipa mai motivată. Gazdele, adică…

  În memoria lui Balaci!

  Orice comentarii ulterioare acestei „partide” sunt de prisos.

 • marc
  ... a scris la 22 octombrie 2018, 12:23   [#4]

  Stiam(sau banuiam)mai de mult ca si tie-ti place sportul,mai ales fotbalul.Acum m-ai convins!Referitor la meciul de aseara dintre….olteni si ,,amestecatura “aia ,de la FCSB(da,asa-i,sub toate aspectele!),nu mai am nimic de zis!In fond ce-as mai putea spune despre un ,,11″ nu numai aiurit,static si fara nici-o idee clara de joc,dar mai cu seama prost gandit si alcatuit de cine altul(?), decat de…atotstiutorul G.Becali(pe care toata presa-l tot cauta si-i asculta ineptiile!?!Dica?Saracul de el,zau,nu stiu cum mai rezista psihic si nervos,ba chiar injosit mereu de un neica-nimeni!!Totusi ,ca o parere (abiectiva) a mea,jocul nu a fost castigat de Craiova,ci pierdut de slugile lui Becali!Dar despre acestea (si nu numai)sper sa mai discutam(scriem)si-n zilele care urmeaza….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 octombrie 2018, 13:53   [#5]

  Aveam vreo șase ani când tata a cumpărat un televizor Venus (am mai scris asta pe-aici). În anii ‘70 transmisiunile sportive erau frecvente la TVR, prin urmare am copilărit privind-o pe Nadia, pe Birtalan, pe Cuțov, pe Patzaichin, pe Dobrin, pe Balaci și pe atât de mulți alții…

  Cum să nu-mi placă sportul, Marc? Din păcate, sportul românesc din prezent e foarte departe de ceea ce a fost atunci!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 octombrie 2018, 14:07   [#6]

  Și (ca să comentez subiectul articolului tău) mai spun doar atât: calificarea echipei de tineret U21 este cea mai mare performanță a fotbalului românesc din 2008 încoace. Eu sper să nu se facă de râs la acest turneu…

  Dar până la anul mai e!! Până atunci, bravo, copii!

 • Marc.
  ... a scris la 22 octombrie 2018, 20:32   [#7]

  Așa sper și eu.Dar de la a spera și pana la a se intampla-i un drum lung și cam greu pt. noi. Topuși hai sa fim optimiști!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?