Ciao Dan, te rog daca ma poti ajuta cu o informatie... Am un laptop Acer Aspire 5720z si de o vreme nu imi citeste CD-urile (doar CD-urile) DVD-urile le citeste.. Stii cumva ce as putea sa-i fac ? Merci.
Topic nou •
Blog •
Chat •
Contact •
Regulament •
FAQ •
RSS •
Cautare
CD writer-ul nu imi citeste CD-urile(15 mesaje) (4 utilizatori) |
Voteaza: Tweet |
-
Postat in urma cu 1 an
-
Scuza-ma, ca revin asa de tarziu insa am avut o problema cu PC -ul, intre timp.
Da unele Cd-uri originale le citeste, altele mai nou nu mi le mai citeste, dupa ce le-am ascultat si in CD-playerul din masina... sa aiba ala ceva ?... si s-a molipsit si laptop-ul ?
-
"Da unele Cd-uri originale le citeste, altele mai nou nu mi le mai citeste, dupa ce le-am ascultat si in CD-playerul din masina... sa aiba ala ceva ?... si s-a molipsit si laptop-ul ?"
Nu are a face faptul ca le-ai ascultat si in masina,si nici nu se pot "molipsi", poti sa le pui in 10 masini si pe 10 calculatoare, ar trebui sa ti le citeasca fara probleme, dar da si tu cateva detalii:
- Cd-urile le-ai inscriptionat tu cu unitatea ta optica din Laptop, sau ti le-a scris altcineva de pe un al calculator ?
- Daca nu le citeste, in ce sens nu le citeste, ce mesaj da calculatorul, cum se comporta mai exact nu le "vede" absolut deloc sau le citeste pe sarite (Ex.din 100 de melodii nu o citeste pe prima pe a zecea) ?
- Daca ti le-a scris altcineva, la ce viteza le-a scris (2x, 4x, 6x, 8x, 10x, 12x, 16x, 24x, 32x, 48x, 52x) ?
Posibile cauze atunci cand o unitate optica refuza sa citeasca date de pe un CD:
- este posibil, ca din cauza unui comportament neadecvat (manipulare neglijenta) al CD-urilor, acestea sa se fi zgariat !
- este posibil ca pe luneta laser a unitati optice sa se fi depus ceva impuritati (Praf, Scame)! In aceasta situatie este recomandat sa cumperi un CD-Cleaner (nu costa mult, 5, 6, 7, 8, 9 Ron) depinde, sant Cd-Cleanere cu 2, 3, 4, 6, 8, 12 periute (Eu am unul cu 8 periute). Este bine sa ai in casa un Cd-Cleaner, mai ales daca folosesti foarte des unitatea optica, sau Cd-Player-ul Auto din masina.
- este posibil ca unitatea ta optica (CD/DVD-ul), sa nu scrie/citeasca toate vitezele! Nu te speria, in comert sant numeroase unitati optice care nu stiu sa scrie/citeasca la toate vitezele. In aceasta situatie, uita-te si tu cu un program de genul Everest, care sant vitezele suportate de unitatea ta pe latura de CD, nu DVD ca aia nu ne intereseaza acum !Am sa-ti dau un exemplu :
Sa presupunem ca unitatea ta optica stie sa scrie/citeasca DVD-uri la viteze de 2x, 4x, 6x, 16x si CD-uri la viteze de 2x, 4x, 6x, 8x, 10x, 12x, 16x, 32x, 48x, 52x, iar cineva (un coleg de servici sau un vecin, sau cumperi tu o revista de la magazin care are un CD original) iti ofera un CD cu 100 de melodii Mp3 dar CD-ul este scris la viteza de 24x, dupa cum observi aceasta viteza "lipseste" din exemplul meu de mai sus !
In aceasta situatie in momentul in care tu introduci CD-ul in Laptop, calculatorul tau se va face ca ... "ploua", adica te va intampina cu un mesaj de genul: "NO DISC INSERT" sau "NO DISC" sau "NO CD", iar in cel mai fericit caz il va vedea ca pe un Blank (CD) GOL! ("The CD IT"S EMTY"). Asta deoarece se presupune ca atat timp cat unitatea ta nu stie sa scrie CD-uri la viteza de 24x, ea nu va vedea niciodata datele scrise pe un CD cu viteza de 24x! Acum tu sa nu te duci acum acasa si sa eii la bataie Laptopul ca nu stie sa scrie la 24x, ca este posibil ca alta sa fie viteza "vinovata" noi nu avem de unde sa stim tu sa ne zici ce si cum !
Daca lucrurile stau asa si vinovata este viteza de scriere, roaga pe persoana care ti-a facut Cd-ul, sa-ti mai faca unul dar de data aceasta la o viteza pe care sa o cunoasca si unitatea ta optica din Laptop, dar si CD-Player-ul auto din masina ta, asadar atentie si la ce viteza ti le scrie CD-urile, iar Cd-ul cu pricina ala care nu mergea sau alea, daruiestele si tu la altcineva la care aceste CD-uri merg, ca tot a trecut Craciunul si vine Anul Nou !
-
Poate fi si chestiunea cu "curatatul" laserului, insa nu tine mult "faza". De obicei acestea sunt primele "semne de oboseala" la o unitate optica. Eu de exemplu, curat laserul cu betisoare cu vata (pentru urechi), inmuiate in apa distilata de la farmacie (din aceea in fiola de sticla, pt. injectii), asta deoarece nu lasa pete pe laser. Daca cureti cu ceva solutii care contin alcool, ramane laserul "alb" ...
-
@ andreea: - am scris deja in posturile de mai sus, care poate fi problema cand unitatea optica (CD-ROM, DVD-ROM) nu mai "citeste" CD-urile sau DVD-urile:
- Poate fi un virus. Asta inseamna ca, trebuie facut update la antivirus si dat o scanare completa, curatat calculatorul de virusi. Cel mai "sigur" este o reinstalare "proaspata" a sistemului de operare, instalat un antivirus nou (de actualitate), update la antivirus, dupa care o scanare completa.
- Poate fi descentrat laserul, dar asta de obicei in cazul laptopurilor, unde laserul poate fi atins din greseala, la unitatile optice de pe calculatoarele obisnuite (de tip "desktop"), nu prea ai cum sa atingi alserul. Daca este descentrat laserul, nu prea mai ai ce sa-i faci ...
- Canalele pe care culiseaza mecanimul cu laserul, poate fi eventual gresat cu putin ulei special pentru mecanisme fine, insa trebuie pus foarte putin ulei pe canalele de culisare. Mai trebui verificata si panglica care merge la laser, sa nu "agate" in ceva, ceea ce nu permite culisarea mecanismului cu laserul.
- Poate fi murdar laserul. In acest caz, se curata cu apa distilata "la fiola" (cumparata de la farmacie) si cu betisoare cu vata (din acelea care se folosesc la toaleta urechilor). Atentie insa, sa nu apasati tare pe laser, atunci cand curatati lentila laserului, deoarece puteti descentra laserul !
- Poate fi unitatea optica in sine defecta sau "obosita" (mecanisme, panglici/conexiuni intrerupte, laser slabit, murdarie, etc). In acest caz, trebuie inlocuita cu una noua. Orice unitate optica, "oboseste" in timp, si trebuie inlocuita cu una noua.
Intotdeauna cand nu functioneaza o unitate optica, indiferent daca este CD-ROM, CD-Writter, DVD-ROM sau DVD-Writter, motivul pentru care nu functioneaza, este unul dintre cele enumerate mai sus.
Voteaza acest subiect:
RSS feed pentru acest topic