De curand mi-am instalat pe laptopul meu (un Acer cu Amd Sempron 3500+ cu 1 Gb de Ram si hard de 120 de Gb) sistemul de operare LINUX Ubuntu versiunea 10.10 datorita problemelor care le-am avut cu Windows-urile de-a lungul timpului.
Din cauza ca nu foloseam antivirus, de la o vreme Windows-ul meu, cum era logic si normal, se virusa de mama focului, asa ca am hotarat sa incerc si alt sistem de operare si am ales LINUX Ubuntu 10.10, imediat dupa ce Dan a postat cateva detalii despre el pe acest site.
Linux Ubuntu 10.10 este un sistem de operare foarte bun... Trecerea de la stadiul de "utilizator de Windows" la "utilizator de Linux" este destul de grea, dar daca nu mai vreti sa aveti treaba cu licente si alte chestii, cum ar fi sa tot cautati programe, drivere si alte chestii, incercati-l ! Asa arata desktop-ul meu de Linux, in momentul de fata:

Iar daca sunteti sceptici si credeti ca in Linux Ubuntu 10.10 nu o sa gasiti programele pe care le aveti si pentru Windows, ar fi cazul sa va "relaxati" deoarece acestea sunt foarte accesibile in Ubuntu si veti gasi toate programele de care aveti nevoie. numai ca sub un alt nume.
Iata cateva din cele mai utilizate aplicatii din Windows si echivaletul lor in Linux Ubuntu:
Winamp = Audacios
Nero = Brasero disc burner
Microsoft office = Opeen office
Windows media player clasic = Movie player
Yahoo messenger = Pidgin internet messenger
Bittorent = transmition bitTorent client
Daca doriti sa instalati aplicatiile originale din Windows (.exe), se poate folosind aplicatia pe care o gasiti la "Ubuntu Software Center" si se numeste "Play on Linux". Cu ajutorul acestei functii, o sa puteti instala mai multe aplicatii cum ar fi Autocad, Internet Explorer (nu ca ati avea nevoie de el), Microsoft Office, Windows Media Player sau diverse jocuri, ca de exemplu Counter Strike si altele.
De altfel, la Ubuntu Software Center gasiti tot ce va trebuie in materie de aplicatii si sunt foarte bine organizate, pe categorii.
Linux Ubuntu 10.10 are si un emulator de Windows care se numeste Wine si care de asemenea il gasiti la "Software Center" din meniul "Applications".
Daca doriti sa va "impodobiti" desktop-ul de Linux, o puteti face cu Google Gadget si cu Docky care este bara aceea cu iconite "saltarete".