Folositi diacritice ?

diacritice Folositi diacritice ?

Sunt curios de parerea voastra in legatura cu utilizarea de diacritice, de catre bloggeri in special dar si de catre utilizatorii obisnuiti, cei care viziteaza siteuri web, forumuri, bloguri, etc …

Obisnuiti sa folositi diacritice atunci cand scrieti un comentariu pe un site web, blog sau forum ? Credeti ca obiceiul de a scrie fara diacritice este o greseala ? Sau “comoditatea” este scuzabila atunci cand vorbim de “scrisul pe net” … ?

Dupa cum ati observat, eu nu folosesc diacritice decat in situatii absolut speciale, cum ar fi de exemplu atunci cand scriu numele unei persoane si nu vreau sa se faca vreo confuzie … Sau cand e vorba de anumiti termeni, mai “speciali” … In rest, scriu fara diacritice, pur si simplu din… comoditate … Voi, cum scrieti ?

Categorie articol [ Alte subiecte ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

16 comentarii la “Folositi diacritice ?”

 • ... a scris la 12 noiembrie 2010, 7:23   [#1]

  Nu scriu nicaieri cu diacritice. E mai comod fara. Nici postarile mele nu au asa ceva. Diacritice folosim la scoala… de obicei.

 • ... a scris la 12 noiembrie 2010, 11:03   [#2]

  Nu numai la scoala… De exemplu, pe niste acte oficiale, nu poti sa scrii fara diacritice.

 • ... a scris la 12 noiembrie 2010, 11:12   [#3]

  Nu scriu diacritice decat unde este absoluta nevoie, in fond “limbajul” web e fara diacritice. Si e foarte incomod sa caut literele dupa ce schimb limba , mai ales daca scriu in mai multe limbi.

 • Zinna
  ... a scris la 12 noiembrie 2010, 16:57   [#4]

  Rareori scriu fără diacritice, atunci cand mă grăbesc foarte tare. Mi se pare că scrierea fără diacritice este insuficient de bine receptată de cititorii de toate felurile, că se pierde ori se estompează sensul cuvintelor şi al propoziţiilor. Până la urmă, aşa e limba română scrisă, cu diacritice, de ce să o ciuntim ?! :d

 • ... a scris la 12 noiembrie 2010, 18:40   [#5]

  Pe net nici odata nu am folosit diacritice ;)) din obisnuinta nu folosesc :D

 • ... a scris la 12 noiembrie 2010, 18:48   [#6]

  Din caza de SEO. Lui nea gogu ii place mai mult fara!

 • ... a scris la 12 noiembrie 2010, 23:10   [#7]

  Am inteles, Peter, dar cam trei sferturi din articolele mele sunt dedicate in primul rand elevilor si eu trebuie sa le pun in fata texte scrise cat mai corect posibil… Accepta nea Gogu sa scriu fara diacritice numai in articolele dedicate in special adultilor si pe celelalte sa le scriu dupa cerintele limbii romane :-/

 • ... a scris la 13 noiembrie 2010, 3:39   [#8]

  Gogu stie de diacritice, asa ca nu-i nici o problema … Singura problema este la URL-uri, unde mai apar SF-uri daca scrii cu diacritice (depinde de site, de setari, etc…)

 • ... a scris la 13 noiembrie 2010, 9:24   [#9]

  M-am linistit, mersi ! La URL-uri nu folosesc diacritice :)

 • Crug
  ... a scris la 13 noiembrie 2010, 10:24   [#10]

  Normal că scrisul fără diacritice este greşit. Pur şi simplu nu se poate ca patru sunete din limba română (Ă, Î, Ş, Ţ) să nu aibă fiecare un corespondent grafic propriu şi să se folosească litere care sînt expresia grafică a altor sunete (A, I, S, T). De ce aceste patru sunete nu ar avea dreptul să îşi păstreze literele la scrisul pe calculator? Sînt ele inferioare în vreun fel celorlalte sunete din limbă? Nici pe departe, aceste sunete sînt la fel de importante ca şi celelalte, deci trebuie să aibă acelaşi tratament, adică să fie scrise cu literele lor proprii, nu cu unele de împrumut, care sînt greşite.

  Spunea cineva mai sus că “limbajul web nu are diacritice”. Acest lucru este complet fals, din moment ce toate popoarele europene care folosesc alfabet latin scriu cu diacritice pe internet. O singură privire pe situri nemţeşti, ungureşti, franţuzeşti, poloneze, spaniole, etc. e de ajuns pentru a vedea că în alte ţări nu există situri sau bloguri scrise fără diacritice. Singurele excepţii de la această stare de lucruri normală sînt englezii, a căror limbă nu are diacritice, şi românii, care sînt leneşi sau/şi vor să se dea americani. Deci românii se află în poziţia neplăcută de a fi singurul popor european care nu-şi scrie corect limba maternă şi asta exclusiv din lene şi eventual dispreţ pentru limba maternă.

 • ... a scris la 13 noiembrie 2010, 18:24   [#11]

  Fara. De ce? pt ca mi-e lene. :d
  Da’la mine nu s-ar auzi printre cantari!

 • ... a scris la 14 noiembrie 2010, 12:04   [#12]

  eu nu le folosesc…din pacate .

 • gilbrent
  ... a scris la 14 noiembrie 2010, 15:48   [#13]

  pe internet nu folosesc diacritice si nu din comoditate ci mai degraba din obisnuinta, dar in mod normal cred ca ar trebui folosite/:)

 • Cami
  ... a scris la 6 ianuarie 2011, 16:52   [#14]

  Folosesc diacritice, pentru că nu-mi place să-mi bat joc de limba română sau de alfabetul ei. Românii sunt singurii care-şi bat joc de el, n-am văzut nicodată un site german sau francez să n-aibă diacritice.

 • Jak Karter
  ... a scris la 11 ianuarie 2011, 20:25   [#15]

  Ai dreptate Cami, nici eu nu am văzut un site german sau francez care sa nu aibă diacritice. /:) Mă întrebam și eu, oare toți acei utilizatori din Franța sau Germania, chiar aveau toți instalat un sistem de operare in franceză sau germană ? Binențeles că nu !

  Iată cea mai simplă metodă pentru a putea scrie cu diacritice valabilă in Windows XP, Windows Vista, Windows 7, fără să fiți nevoiți să instalați un Language Pack, si fără să vă modificați meniurile din orice program instalat in Windows ! ;)

  Urmaţi paşi de mai jos :

  Start/Control Panel/Region and Language şi in fereastra care se deschide selectaţi tab-ul Keyboards and Language, apoi selectaţi tab-ul Change Keyboards…, de aici ne ducem in partea de jos a ferestrei care s-a deschis la Installed services şi observăm in partea dreaptă tab-ul Add… apăsăm pe acest tab.
  Aici se va afişa o listă cu mai multe limbi, mergeţi cu mouse-ul la litera R, si selectati Romanian(România). Apăsați pe “+” din dreptul cuvântului Romanian pentru a putea selecta toate cele 3 tipuri de Keyboards:
  - Romanian (Legacy)
  - Romanian (Programmers)
  - Romanian (Standard)
  Nu uitaţi să apăsaţi pe Ok, apoi pe Apply şi iarăşi pe Ok.

  Folosirea tastaturii cu diacritice în limba Română:

  În colțul din dreapta jos in bara de la Windows acolo unde este afișat si ceasul puteți vedea ce tastatura folosiți EN sau RO.
  Le puteți schimba folosind combinația de taste Alt+Shift.

  Când sânteți pe RO următoarele taste se schimbă în diacritice:
  [ - ă
  ] -- î
  ; -- ș
  ‘ -- ț
  â -- (bară înclinată la stânga, dar nu-mi permite “blogul lui Dan” să o afișez)

  Dacă doriți să folosiți din nou tastele (], [, ;, “, ) apăsați din nou combinația de taste Alt+Shift. ;)
  Pentru o folosire mai eficientă si pentru ca să nu apară “rocade” între diferite taste (cum ar fi y-z si z-y, dar si altele) vă recomand ca în drepta jos in bară, acolo lângă ceas, unde vă arată RO, lîngă acest icon mai aveti si un icon sub forma unei minitastaturi, dati click pe acest icon si de acolo selectati Romanian(Standard). ;)

  Această metodă este recomandată în primul rând pentru copii, dar si pentru noi toti ceilalti. Acum puteți scrie atât pe Messenger dar si pe orice pagină de internet cu diacritice in limba română fără sa instalați în prealabil un Language Pack, astfel că toate programele pe care le folosiți in Windows se vor afișa tot în limba engleză, dar voi puteți scrie liniștiți in limba Română. >:d<

 • Forza Stiinţa Craiova
  ... a scris la 10 aprilie 2011, 14:24   [#16]

  Mulţumesc Jak Karter,am urmat instrucţiunile tale şi a fost OK.:dancing:

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?