Filmul unei noi tragedii

gethumb details Filmul unei noi tragedii

Sâmbătă, 14 nov. 2020, ora 19:00. Un apel la 112 anunță un incendiu la Spitalul Județean din Piatra Neamț, la secția de Terapie Intensivă. Se lasase seara si în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean 10 pacienți cu COVID19, aflați în stare foarte gravă, intubați, au murit într-un incendiu devastator, care ne aduce aminte de alte două cazuri cutremurătoare: incendiul de la Maternitatea Giulești, din august 2010, și cel de la clubul Colectiv, din 2015!

Iadul de foc, aflat la etajul al doilea al spitalului, a izbucnit undeva, după ora 18:30. Intubați și în stare gravă, pacienții n-au avut nicio șansă să fugă din calea flăcărilor. Opt dintre ei au murit acolo, iar alți doi în timp ce erau transferați în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Pan’la sosirea pompierilor si chiar dupa, medicul de gardă, un adevarat erou, a intrat pur și simplu în flăcări pentru a-i salva pe bolnavi. Acum, chiar el are nevoie de ajutor, după ce a suferit arsuri grave. În cursul nopții a fost adus cu avionul în Capitală pentru a fi transferat în Belgia, la un spital care este pregătit deja să îl primească. Are arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului, dar mai ales la membrele superioare rănile sunt grave. Pacienții pe care a reușit să-i salveze au fost mutați azi-noapte la Iași.

Pompierii, ce-i drept, au sosit repede, în cinci minute de la apel, insa accesul le-a fost îngreunat de mașinile care erau parc. Înăuntru au pătruns cu echipamente speciale. La început au venit 5 autospeciale și până la stingerea incendiului – care a durat 20 de minute – erau deja la fața locului 35 de mijloace de intervenție. Era fum mult, negru, iar martorii povestesc că flăcările ieșeau pe geam până spre etajul superior. Salonul era unul dintre cele două de terapie intensivă, unde erau internați 16 pacienți. Toți intubați și toți cu același diagnostic: COVID-19. Medicul anestezist care era de gardă și câteva asistente au făcut tot ce au putut pentru a-și salva pacienți. Au încercat să-i ia pe brațe, pentru că nu se puteau mișca. Combinezoanele de plastic ale cadrelor medicale s-au topit însă pur și simplu.

Din cate am aflat din presa, la București s-a format o celulă de criză, iar la Piatra Neamț s-a deschis o anchetă penală și se fac cercetări pentru a stabili exact ce a provocat această nouă tragedie care îndoliază România. Alertat de evenimentul tragic intamplat, ministrul sănătății, dl. Nelu Tătaru, a ajuns de urgență, sâmbătă seara, aici, la Piatra Neamț. Cei șase pacienți care au scăpat cu viață din iadul care rar greu poate fi descris, au fost transferați la Spitalul Modular din Lețcani, județul Iași. „S-a încercat în primul rând salvarea pacienților, însă trebuie să înțelegem și specificul acestor pacienți, mulți dintre ei intubați, pe secția ATI, toți pozitivi COVID”, a declarat pt. presa, dl. Lucian Micu, managerul Spitalului Județean. Opt dintre acești pacienți au murit în flăcări. Alți doi au decedat, câteva zeci de minute mai târziu, la Unitatea de Primiri Urgențe. “„Eu am urcat la un moment dat pentru a vedea efectul, ce s-a întâmplat acolo, să înțeleg și eu cât de gravă este situația. Trist, un peisaj… un COLECTIV, nu am alte cuvinte, o tragedie, chiar am văzut și un domn care își recunoștea mama, a venit și el după incendiu”, a povestit la Digi24, primarul municipiului, Andrei Carabelea.

Intr-adevar, o noua tregedie de proportii, ce pare c-ar fi devenit in timp, scuzati-mi presupunerea, o specializare a romanilor! Acum, tot din mass-media mai aflu ca, in toate spitalele din tara se fac controale amanuntite privind modul de asigurare si de evitare a unor astfel de nenorociri. Decat niciodata, e bine si mai tarziu…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie, Social, Stiri ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Filmul unei noi tragedii”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 noiembrie 2020, 1:31   [#1]

  Degeaba se fac „controale amănunțite”, nene Marcel! Cine pe cine controlează?

  Ar fi cazul să pricepem că „autoritățile statului” se apără între ele și niciodată nu sunt vinovate. Morții sunt de vină, prietene. Păi ce căutau în secția aia?

  Mai facem încă o comisie de anchetă ca să „stabilim” nevinovăția vinovaților. Au ars de vii niște bătrâni, ce dacă? Sistemul nostru de sănătate e perfect și nu are vreo vină… Oricum, „pacienții” ăștia mureau de Covid…

  Ce să mai zic? Orice cuvânt e în plus atunci când se întâmplă asemenea „accidente” și nu e nimeni vinovat.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?