Farul din Alexandria

Farul din Alexandria

farul din alexandria Farul din Alexandria

Una dintre cele 7 minuni ale lumii, este Farul din Alexandria, construit pe o mica insula de langa orasul egiptean Alexandria numita Pharos.

Constructia farului a inceput in jurul anului 290 I.C. si se estimeaza ca a fost terminata in jurul anului 280 I.C.

Farul din Alexandria Farul din Alexandria

Ptolemeu Soter, un comandant de-al lui Alexandru ce Mare, a preluat conducerea in Egipt in orasul fondat de Alexandru, oras numit Alexandria. El a inceput constructia farului in anul 290 I.C. insa constructia a fost finalizata de fiul lui, Ptolemeu Philadelphus.

Farul din Alexandria Farul din Alexandria

Constructia a fost dedicata lui Ptolemeu Soter si sotiei lui, Berenice si se presupune ca a fost finantata de un diplomat bogat numit Sostratus din Cnidus. Farul a fost atat de faimos incat acesta a aparut chiar si pe monedele romane, iar denumirea de “far” a fost preluata in limbile franceza, italiana, spaniola si in romana.

farul din alexandria Farul din Alexandria

Farul din Alexandria a ajutat la navigatie timp de mai bine de 1000 de ani, pana cand a fost distrus in urma a doua cutremure, din 1303 A.D. si 1323 A.D. In 1480 pe locul lui a fost construit un fort islamic numit Fortul din Kait Bey, un fort folosit in scopuri militare. Recent, oameni de stiinta au gasit parti din far scufundate pe care le-au adus la suprafata ca sa le studieze.

Farul din Alexandria Farul din Alexandria

Farul din Alexandria avea o inaltime de 117 m, era construit din blocuri mari de marmura alba, pe trei niveluri separate. Primul nivel era un cub inalt de 56 m, a doua sectiune era o prisma octogonala inclinata in interior inalta de 27 m, iar ultima parte era un cilindru de 7 m inaltime.

farul din alexandria Farul din Alexandria

In interiorul cilindrului erau o flacara care ardea noaptea si o oglinda. Combustibilul folosit pentru flacara se presupune ca era balegar uscat de la animale. Oglinda era folosita pentru ca ziua sa reflecte lumina soarelui si pe cea a focului pe timpul noptii. In varful cilindrului se afla o statuie, cel mai probabil a lui Zeus sau Poseidon, zeul marii.

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , miercuri, 13 octombrie 2010 in categoria Educatie si Cultura. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

6 comentarii la subiectul “Farul din Alexandria”

 1. Zina

  Foarte interesante articolul şi pozele. Am mai citit despre farul din Alexandria, dar nu am vazut reconstituiri aşa reuşite.

 2. GAVRILIU ADRIAN

  Am reusit sa construiesc FARUL DIN ALEXANDRIA, la scara mica.

 3. Vlad

  Cel mai interesant articol! Am invatat la istorie despre acest subiect.

 4. LAslo Adrian

  Cub cu inaltimea de? ;)) cubul are laturi egale si se specifica lungimea unei laturi. Din poze pare a fi trunchi de piramida pratrulatera.

 5. Ana

  Articolul interesant insa ai scris ca , constructia farului a inceput in 290 i.C. si s-a terminat in 280 I.C

 6. Dan

  @Ana: În ce an suntem acum? În 2014, da? Buuun … Asta ce înseamnă? Înseamnă că, teoretic au trecut 2014 ani de la naşterea lui Hristos, luat ca reper calendaristic pentru calculul anilor. Se folosesc acronimele “I.C” (înainte de Hristos) pentru a nota anii de dinainte de “teoreticul” an 0 (zero) care din anumite erori de calcul de fapt nu există … Ori, până la anul care ar fi trebuit să fie “anul 0″, cum numeri, nu invers? Adică: 290, 289, 288, 287, … 280, 279, 278, … 3, 2, 1, … (anul 0 care nu există!), 1, 2, 3, 4, 5, …, 2012, 2013, 2014, …

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Anunturi Gratuite