Fabrică unicat în România!

Chimica” Mărăşeşti, acolo unde se extrăgea cleiul din oase de animale, a rezistat si supravieţuit bombardamentelor din cele două războaie mondiale, 1914-1919 şi 1939-1945, dar nu a mai putut fi salvată de guvernanţii care au preluat puterea după 1989. În renumitul orăşel erou de odinioară, s-a aflat până acum două decenii, cum informeaza Adevarul. ro, vestita Fabrică Chimică, cu o linie de garaj care-i permitea să încarce şi să descarce toate produsele fabricate precum şi înmagazinarea materiilor prime.

W7i2KgG Fabrică unicat în România!

Construcţia fabricii a început în anul 1899, sub administrarea primului ei director Iosef Hertz, în colaborare cu Firma Zalatmaer Schwefelchies Industrie Act Gesellschaft din Buda Pesta. Actul constitutiv al Fabricii de Produse Chimice Mărăşeşti a fost semnat la 17 decembrie 1901. Ulterior la capitalul ei au contribuit şi alte societăţi, chiar şi Banca Comercială Română. De fapt totul a plecat de la cunoscutul latifundiar Ulisse J. Negropontes, socrul generalului Eremia Grigorescu, care a decis să arendeze 12 hectare din moşia sa, în 1899, pe 96 de ani, până la nivelul anului 1995, pentru suma de 1. 200 lei pe an, adică în nişte condiţii mai mult decât favorabile, cu promisiunea că firma va ridica în maxim un an şi jumătate fabrica, ceea ce s-a şi întâmplat. Văzând seriozitatea afaceriştilor, moşierul a decis să vândă cele 12 hectare în 1902, tocmai să nu aibă nici o reţinere şi a învesti cât mai bine în afacerea lor.

În timpul Primului Război Mondial, aici au fost lupte crancene (ca toate întreprinderile din regiune) iar fabrica a fost afectată si ea de atacurile provocate de armatele de ocupaţie. “Din cauza acestui fapt, fabrica a avut de suportat pierderi considerabile, încât după război a trebuit o refacere generală. S-au comandat din nou majoritatea maşinilor şi s-a renovat clădirea după ultimele cerinţe ale tehnicei moderne. Era scutită de orice fel de impozit către stat, judeţ sau comună. Fabrica producea la început numai clei de faină de oase şi de coarne, întrebuinţat pentru îngrăşăminte agricole, negru animal, gelatină comestibilă şi industrială, superfosfat. Societatea producea şi distribuia curent locuitorilor din Mărăşeşti şi Spitalului din localitate. Ca organ superior de conducere era Direcţiunea compusă dintr-un director şi un subdirector“- potrivit istoricului Florin Dârdală, de la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea.

Clădirile din incinta erau următoarele: localul administraţiei compus din cabinetul directorului, cabinetul subdirectorului, cabinetul corespondentului, dactilografului magazionerului şi contabilului Tot în acest local erau şi două camere ce serveau ca laboratoare chimice. Urma casa cazanelor unde se aflau mai multă recipiente mari cu vapori, care serveau pe de o parte ca forţa motrică iar pe de altă parte produceau vapori necesari pentru extragerea grăsimii din oase. Există şi casa maşinilor unde erau mai multe utilaje de aburi de mărimi fantastice, precum şi turbine cu aburi. Nu trebuie uitată nici instalaţia electrică care pornea întreaga fabrica şi ajungea la locuitorii urbei, la un preţ convenabil ambelor părţi.

Pe lângă toate aceste fabrica mai avea încăperi pentru împachetare şi depozitarea produselor. În 1923, spre exemplu, unitatea a produs 100 de vagoane de clei, 30 de vagoane grăsime, 40 de vagoane negru animal (n. a. cărbune extras din substanţe organice) 300 de vagoane îngrăşăminte chimice, avea un capital de 20. 000. 000 lei şi 300 de lucrători. Produsele fabricii din Marasesti ajungeau până hat, în Statele Unite ale Americii, în 1937, bunaoara, au plecat către această destinaţie peste 300 de tone faină de oase. Fabrica a construit pentru angajaţi, încă din perioada interbelică, o grădiniţă, sală de mese, sală de festivităţi, camera pentru musafiri şi funcţionari, sere de flori.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cu toate condiţiile grele existente, ea nu şi-a redus capacităţile de producţie, înregistrând sub directorii Manole Netea şi Habă Aurel progrese apreciabile. După naţionalizarea din 1948, fabrica a intrat în proprietatea statului şi a beneficiat de o atenţie deosebită din partea regimului comunist…

“În perioada 1968-1979 din totalul sumelor de bani alocate industriei, 12 la sută au fost repartizate doar industriei chimice. Atunci, când director era un anume Cornel Mariş, s-au construit noi capacităţi la Chimică Mărăşeşti care, in timp, şi-a diversificat foarte mult producţia, ajungând să realizeze produse unicat în Europa. Din nefericire, upă anul 2000 aceasta fabrica şi-a închis porţile, tranziţia post decembrista reuşind, ceea ce două războaie mondiale şi câteva crize economice vechi n-au putut face şi anume falimentul” (Florin Dârdală).

După privatizarea din anii ‘990, fabrica a ajuns pe mâinile afaceristului local Lucian Avram, care a vândut-o bucată cu bucată la fier vechi, asa cum s-a intamplat (si inca se mai intampla!) si cu multe alte unitati industriale atat de folositoare tarii si locuitorilor sai. Exemple? Cata frunza si iarba! Pacat, mare pacat!!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

W7i2KgG Fabrică unicat în România!

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

35 comentarii la “Fabrică unicat în România!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 ianuarie 2023, 17:13   [#1]

  Habar n-am dacă în industria lemnului se mai folosește cleiul de oase. Bănuiesc că da…

  În vremurile copilăriei mele (anii ‘70) tata, tâmplar de meserie, folosea doar un asemenea clei. Îmi amintesc și acum felul în care proceda până să încleiască ușile, ferestrele, dulapurile sau mesele și scaunele pe care le „fabrica” în atelierul său (de vreo 30 de metri pătrați): punea la înmuiat cu o zi înainte fulgii de clei și la momentul folosirii îl încălzea într-o oală de aluminiu cu fund dublu (un fel de bain-marie modern).

  Ca să ungă îmbinările necesare folosea o „pensulă” făcută din scoarță de tei (o bucată de scoarță fiartă și bătută cu ciocanul până se desfăceau fibrele). Era grabă mare pe „hobelponk” (bancul de lucru), că se răcea cleiul…

  În fine. Pot să spun că am în casă obiecte de mobilier care rezistă trecerii timpului și nu se desfac din încheieturi după câteva folosiri, precum produsele „lipite” cu Aracet.

  Faptul că fabrica de clei de la Mărășești a ajuns în mâinile unor „afaceriști locali” ține de nepăsarea cu care ne trăim viețile, Marc. În loc să învățăm din rătăcirile trecutului, repetăm mereu aceeași greșeală…

  Cred că nu e vina mea.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 ianuarie 2023, 17:21   [#2]

  Erată: Lipsește un „” în ultima propoziție din comentariu. Cred că…

 • marc
  ... a scris la 9 ianuarie 2023, 20:40   [#3]

  Dacă n-ai fi TU,oare cine ar mai citi?!Dan e ocupat,asa-i,dar în rest e …wow(ca să fiu și eu englesman!)O seara buna,draga Francisc!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 ianuarie 2023, 21:06   [#4]

  Ai pus întrebarea la modul greșit, Marc. Nu contează cine citește, important e numărul celor care pricep.

  Sunt atât de puțini, din păcate…

 • ... a scris la 11 ianuarie 2023, 9:19   [#5]

  Interesant articolul…nu cunoșteam istoria acestei fabrici.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 ianuarie 2023, 17:24   [#6]

  Mă învață cineva cum se scrie cu diacritice de pe telefon? Uite că nu nevoie: telefonul știe mai bine ca mine ce-am vrut să scriu.

  Mare minune și tehnologia asta…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 ianuarie 2023, 19:12   [#7]

  Băutor nevindecabil de bere (cum sunt!) scriu câteva

  Rime fără titlu…

  Cu diploma-n buzunar
  Tot felul de „specialiști”
  Ne spun că poți să exiști
  Făr‘- să ai pic de habar

  Că în jurul tău, de-un veac,
  Minciuna nu are leac
  Și că peste tot în lume
  „Vrăjelile” sunt cutume…

  „Doctori” avem peste tot
  (N-ai loc să încapi de ei!)
  Dar când întrebi, cu temei,
  De ce îi doare în cot

  Toți răspund la unison:
  Să ne fie cu pardon
  C-am scos țara din noroi!
  Păi se putea fără noi?

  Și-uite-așa, cu mic cu mare,
  Trăim într-o „lume dreaptă”
  Ce nerăbdătoare-așteaptă
  De la stăpân aprobare…

  P.S.: Avem libertatea cuvântului, da‘ pe cine mai interesează vorba slobodă când e inflație de minciuni?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 ianuarie 2023, 2:12   [#8]

  Bag de seamă că sunt întâiul fraier din România ce crede că aleșilor le poate păsa de părerea-mi rimată. Proști ca mine sunt destui, da’ nu e de colea să fii primul…

  Vorbele mele îmbârligate sunt greu de înțeles. De multe ori nu pricep nici eu ce vreau să spun (aruncând „vina” pe spumele berii!), dar scriu cu speranța că cineva, cândva, undeva va citi aiurelile mele. Deocamdată doar Marc (un „moș” de 82 de ani!) îmi citește inepțiile.

  E cam zgârcit la vorbă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 ianuarie 2023, 16:39   [#9]

  Între tăcere și muțenie e diferență mare, prieteni! Putem accepta în tăcere anumite exagerări ale clasei politice, dar nu avem voie să facem pe muții în fața samavolniciilor la care suntem supuși în prezent de cei pe care i-am ales…

  Mi-am tot dat (de-a lungul anilor) cu părerea pe acest blog, crezând că e una „sănătoasă”. Lucrurile au evoluat de la „noi nu ne vindem țara” la „stai liniștit, guvernul îți mărește pensia”. În traducere liberă: „ciocu’ mic, că noi suntem la putere”.

  A fost nevoie de 33 de ani ca să clădim o „democrație” în care doar „specialiști” cu diplomă de „doctor” ajung să conducă nația. Păi ce să-i faci dacă „poporul” asta vrea?

  Facem propagandă pe toate canalele media că suntem spoliați de „multinaționale” dar nu vedem gunoiul din propria curte. În patriotismul nostru de paradă suntem „convinși” că singura soluție e „coaliția” dintre PNL și PSD („reprezentată” în prezent de Ciucă și Ciolacu, în trecut de Antonescu și Ponta!).

  M-am obișnuit cu tăcerea și indiferența cu care privim liniștiți asaltul mârlanilor asupra bunului simț…

  Dacă tot e sâmbătă, o bere (sau mai multe) nu strică!

  Hai noroc!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 ianuarie 2023, 16:52   [#10]

  Pentru a scrie comentariul de mai sus am avut nevoie de două ore și trei beri. O destup pe a patra…

  Să vezi ce rime ies în după-amiaza asta!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 ianuarie 2023, 17:05   [#11]

  Repede, până nu uit:

  Apropo de fabrici…

  În România modernă
  Minciuna este eternă
  Și în „fabrici unicat”
  Se produce doar c…rahat.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 ianuarie 2023, 17:57   [#12]

  Simt că e musai să mă feresc de spumele berii. Cum pun gura pe halbă, cum mă simt imbatabil…

  Treaba nasoală e că nimeni nu găsește „curajul” să mi se opună în păreri. Dan e ocupat, Marc are probleme de vârstă (cică e prea „bătrân” ca să stea de vorbă cu un „tinerel” ca mine și se supără când îl numesc „moș”!), domnul Civi Lezat a renunțat la contradicția referitoare la competențele „doamnei” Viorica Dăncilă…

  Vis…

  De când mă știu, visez o lume ideală
  În care școala tre’ să fie-o „școală”
  Care-i învață pe urmași că teama
  De-orice cuvânt este o greșeală
  În care cad fără dă își dea seama…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 ianuarie 2023, 0:45   [#13]

  Ne plac vorbele, dar fugim de atitudine ca dracul de tămâie. Cum să-i spunem „șefului” ales că a luat-o pe arătură când noi suntem boii înjugați la plug? Când zic noi, mă gândesc la cetățenii onorabili care votează sperând că alegerea lor poate aduce binele la care visează întreaga societate.

  Vrând-nevrând, uite că e bine! Copiii ne-au plecat spre alte meleaguri și noi suntem mulțumiți că „primim” de la guvern ajutoare căcălău. Ne „dă” conducătorii statului salariul minim mărit, ne „compensează” prețul la combustibili și energie electrică, ne „ajută” să trăim, cum s-ar spune!

  Faptul că trântorii din stup sunt „speciali” nu trebuie pus în discuție, că nu e constituțional. Am „construit” o rânduială bazată pe șperț, o „democrație” în care onestitatea nu are ce căuta, o lume supusă minciunii…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 ianuarie 2023, 2:10   [#14]

  E cam târziu, dar scriu:

  Ochitori…

  Care mai de care
  Are în cătare
  Neamul românesc
  Și este firesc
  Că îl nimeresc
  Când el stă ca prostul
  Și nu-și află rostul
  Într-o lume care-i
  În plină schimbare…

  Ce dacă în zare
  Soarele răsare
  Când noi știm doar una:
  Să votăm minciuna?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 ianuarie 2023, 12:44   [#15]

  Acuma pe bune, Francisc Întâiule (uite cum vorbește prostul cu el însuși!):

  Plăcere

  Fiecare face
  Numa’ ce îi place.
  Deci noi, ca popor,
  Facem placul lor…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 ianuarie 2023, 13:06   [#16]

  Se vede treaba că scriu degeaba. Cine naiba să citească o părere prostească potrivită-n niște rime necitite de nime’?

  Ca să fie treaba treabă mai scriu o rimă în grabă:

  Nepăsare

  Nu-i pasă nimănui că-mi place berea
  Doar fiindcă țin să îmi trântesc părerea
  Atunci când cred că am ceva de zis
  Până nu e cuvântul interzis…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 ianuarie 2023, 13:19   [#17]

  E duminică, prieteni! Cine dracu vă oprește (vă întreb pe românește!) să nu bateți tastatura cu tot ce rostește gura?

  A! Știam! Voi nu beți bere ca să aveți o părere. Vă place aplaudatul măsurilor luate de statul care în loc să ne-ajute, de 30 de ani ne fute…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 ianuarie 2023, 13:33   [#18]

  Îmi cer iertare pentru cuvântul „fute”. Oamenii serioși copulează…

  Copulație

  (în traducere populară tot futai se numește)

  Ne fute guvernul, frate,
  Și din față și din spate
  Convins că am învățat
  Ce e ăla copulat!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 15 ianuarie 2023, 14:05   [#19]

  În 1989 cică a fost revoluție. A fost la Timișoara! La București a venit nea Ion zâmbărețul și a confiscat cu dibăcie revolta populară. Tinerii prezentului (cei până în 40 de ani) nu au de unde să știe cum se trăia în perioada de glorie a societății socialiste multilateral dezvoltate, condusă magistral de cel mai iubit fiu al poporului. Nu mai pun ghilimele…

  Istoria se repetă, dragii mei. De data asta absolut „democratic”. Comunismul de-atunci a fost instaurat cu tancurile sovietice. Atunci eram obligați să aplaudăm victoria socialistă, acum îi țucăm în cur de bunăvoie pe unii ca Ciolacu sau Ciucă (i-am mai țucat și pe Ciorbea, Dragnea, Ponta sau Dăncilă, lista e prea lungă…)

  Azi avem libertatea alegerii și e treaba noastră ce facem cu ea. Ne place fenta, asta e!

 • Marc
  ... a scris la 19 ianuarie 2023, 21:18   [#20]

  Francisc,știi cumva de ce s-a…inchis blogul?!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 ianuarie 2023, 21:28   [#21]

  Habar n-am , Marcele! Eu credeam că ai trecut la veșnicie…

 • marc
  ... a scris la 20 ianuarie 2023, 6:10   [#22]

  Te obsedează acest lucru?!Curios!Eu te întreb frumos,prietenește și tu….Nu, nu mai zic nimic!Nici măcar despe blog.M-am lămurit de toate,frate…

 • marc
  ... a scris la 20 ianuarie 2023, 14:29   [#23]

  Aoleu,ce-mi este dat sa aud!!!Cum poți tu,omul lui D-zeu sa faci o asemenea gafa tocmai unui așa-zis…prieten virtual?!Rușine,rusine-iată pana unde a ajuns mitocănia!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 ianuarie 2023, 15:11   [#24]

  Îmi pare rău, Marc! Uneori mă ia gura pe dinainte…
  Iartă-mă! Chiar sunt un mitocan!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 ianuarie 2023, 17:20   [#25]

  Ca să te îmbunez, scriu câteva rime (gratuite și inutile)…

  Veșnicie

  Pentru totdeauna, un lucru e clar:
  Doar ei sunt „aleșii” cei „dotați” cu „har”
  Ca să ne conducă-n falsuri și hoție
  Până înțelegem ce-i aia vecie…

 • marc
  ... a scris la 20 ianuarie 2023, 17:30   [#26]

  Intre noi,n-au ce cauta… iertarile,precum nici jignirile intrucat,ce naiba,suntem(sau ne pretidem)oameni seriosi,cu glagorie.Ca unul e mai tanar,iar altu-i mai batran,n-ai ce face.Viata-si spune cuvantul.Asa ca,hai s-o lasam moarta si sa ne vedem fiecare d’ale noastre.Baiul e ca multe din cele trimise spre publicare,zac prea mult in nepasare.Nimeni nu pretinde sa i se publice orice prostie,dar macar sa ni se spuna.Altfel,orice munca sau timp pierdut esuiaza intr-un anonimat regretabil,mai cu seama in cazul blogurilor generaliste.Sper ca DAN(un OM deosebit) o sa inteleaga corect cele afirmate si ca,in limita timpului sau liber,se va mai uita cate putin si pe ….prostioarele (/!)trimise .In ce te priveste pe tine,Francisc,te asigur ca atunci cand cel de SUS va hotara trecerea mea in cele vesnice,te voi anunta!Pana una,alta,hai sa ne vedem de treaba si sa vietuim in armonie…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 ianuarie 2023, 18:43   [#27]

  Nu înțeleg de ce te superi pe Dan, Marcele. Suntem amândoi oaspeți pe blogul lui și nu se cade să-l luăm la șuturi…

  Diferența de vârstă dintre noi nu trebuie să fie motiv de gâlceavă, ci ocazie de concordie.

  Încă o dată îmi cer iertare pentru faptul că te-am crezut plecat spre eternitate…

 • marc
  ... a scris la 20 ianuarie 2023, 20:50   [#28]

  Iarăși greșești!Despre ce …șuturi e vorba?!Daca-ti spui ,civilizat,o părere, asta înseamnă, suturi ?!Interesant…

 • marc
  ... a scris la 21 ianuarie 2023, 5:55   [#29]

  Doamne ferește,cum sa ma supăr pe Dan??!Se pare ca,din obișnuință,ție, Francisc,îți cam place dihonia!Ma jur ca,din acest moment,n-am sa-ti mai răspund la nici o provocare…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 26 ianuarie 2023, 22:43   [#30]

  Văz că te ții de jurământ, prietene Marc. Nu înțeleg de ce ești convins că-mi place dihonia în sensul rău al cuvântului?

  Ca să mă joc cu vorbele, nu cred că e cazul ca disensiunile dintre noi să ducă la divergențe…

  Îmi pasă de părerea ta, dar dacă matale crezi că sunt un „provocator” atunci așa să fie! Cu sau fără spusele unora ca mine lumea merge înainte.

  Mă întreb în fiecare zi de ce am impresia că puteam (și încă pot!) schimba istoria, dar am ratat ocazia răspunsului. Ce rău a făcut un băutor de bere ca mine societății când și-a înecat clipele în câteva perechi de halbe?

  Nu cred că e o crimă dacă scriu o rimă:

  Omertă

  În țara noastră, ca să fie clar,
  Cuvântul e doar vorbă în zadar
  Și cârdășia „fruntașilor” țării
  Are la bază doar „legea” uitării…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 26 ianuarie 2023, 22:53   [#31]

  Tăcere

  De ce să-ți dai cu părerea
  Când de aur e tăcerea?
  Nu e mai bine să taci
  Ascultând pe-aplaudaci?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 26 ianuarie 2023, 23:07   [#32]

  Laudă

  „Poporul” se laudă
  Și îi tot aplaudă
  Pe-ăștia (nu-s cazuri rare!)
  Ce au pensii „speciale”.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 27 ianuarie 2023, 0:23   [#33]

  Nu te supăra, Marcele, de părerile-mi tembele. Spun și eu atât cât pot fără să mai socot că am spus ce e de rostit. Dacă nu ai înțeles ce-am vrut să zic, nu-i nimic…

  E și mâine o zi!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 27 ianuarie 2023, 19:20   [#34]

  Blogul lui Dan e locul perfect în care poți urla precum câinele la lună. Să nu credeți cumva că am ceva cu Dan…

  Am scris sute de comentarii pe-aici, așteptând ca (măcar uneori) cineva să zică da dom’le, adevăr grăiești. Abia acum, după un deceniu în care mi-am răcit gura de pomană (mă rog, mi-am uzat tastatura!) m-am prins că vorbele mele sunt la fel de zburătoare ca vrabia. Cum să le dau pe cioara de pe gard? Le las să zboare unde vrea și nu-mi pasă (aici mint cu gura plină!) că alții le dirijează zborul.

  Măi băieți, dacă citiți acest comentariu, vă zic o treabă: ce-și face omul cu mâna lui lucru manual se numește. O „frecăm” de 33 de ani în așteptarea „orgasmului” care nu mai vine și ne plângem că alții sunt de vină…

  Am ajuns să fim giranții unei „democrații” în care purtătorii de vorbe mincinoase stăpânesc cetatea. Cu voia noastră multora dintre noi, desigur!

  Nu are sens să mă lungesc la vorbă. Mai bine beau încă o bere, ca de obicei.

  Hai noroc!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 ianuarie 2023, 22:23   [#35]

  Nu înțeleg de ce ne e frică de vorbe, prieteni….

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?