Fabrica de sfinți

arsenie boca Fabrica de sfinți

Fabrica de sfinți

Fundamentele pe care sunt construite religiile (de orice natură) sunt total greșite, însă din păcate prea puțini oameni își pun întrebări și la fel de puțini încearcă să treacă informațiile prin filtrul logicii. Și mi-am adus aminte (din nou) despre acest subiect, pentru că a avut grijă presa din România să mi-l amintească. Pentru că, pe o mulțime de televiziuni din România (televiziuni de știri ori generaliste), este prezentat cazul lui Arsenia Boca, fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop.

Despre Arsenia Boca se poate spune că a fost un om educat, de vreme ce (potrivit informațiilor existente), a urmat cursurile Academiei Teologice din Sibiu, ale Institutului de Arte Frumoase din București și de asemenea pe cele ale Facultății de Medicină din București. Adică, omul presupun că avea oareșce cunoștințe în câteva domenii, nu era chiar un “neica nimeni”. Și probabil tocmai pentru că avea anumite studii, a pictat atât biserici cât și scena care îl reprezintă pe Mihai Viteazul de la Ateneul Român.

Arsenie Boca a fost arestat pentru prima oară în 17 iulie 1945 la Râmnicu Vâlcea, pentru participarea activă la mișcarea legionară. Pe urmă, a mai fost arestat în 14 mai 1948, pentru ajutorul dat luptătorilor anticomuniști, foști legionari pregătiți și parașutați de americani în Munții Făgărașului. Și multe altele …
Evident, pe vremea comunismului, Biserica Ortodoxă n-ar fi îndrăznit să se “mândrească” cu un astfel de personaj, să nu mai vorbim de faptul că nu l-ar fi putut niciodată declara “sfânt”, ținând cont de “antecedentele” lui. Logica spune următoarele: dacă prin absurd comunismul ar fi continuat să existe în România, Arsenie Boca n-ar fi ajuns niciodată “sfânt”. Punct.

Scurte concluzii:
1.) – “Apariția” unui “sfânt” în calendar este dependentă de regimul politic al unei țări!? Adică, politicienii unei țări (”partidul”, cum era pe vremea comunismului) decide dacă un om poate deveni “sfânt” sau nu!
2.) – Vedeți voi(?),… asta este frumusețea democrației, ne permite să ne alegem câți sfinți și ce sfinți dorim yahoo smiley Fabrica de sfinți

Arsenie Boca in Arestul Securitatii ACNSAS Fabrica de sfinți
arsenie boca pe bulevard in civil Fabrica de sfinți

Foto: din arhiva Securității

Ei bine, odată cu căderea comunismului, toți cei care au luptat într-un fel sau altul împotriva comuniștilor, au devenit “martiri”. Având un “background serios” din acest punct de vedere, Arsenie Boca a început să devină extrem de “apreciat” de către români … situație la care însă, pe lângă poveștile unor oameni mai mult sau mai puțin senili, și Biserica Ortodoxă a avut o oareșce contribuție. Biserica trebuie să aibă “titluri” în “portofoliu”! Da, fără “titluri” nu se poate face “vânzare”!

Și câte ceva despre “titluri” …
Putem lua ca exemplu, o casă de discuri (cum se mai numeau ele într-o vreme). Cu cât respectiva casă de producție are mai multe “titluri” (albume/artiști cu contract), cu atât cresc vânzările și evident profitul casei de producție, pentru că “au marfă” de vânzare. Ca să vinzi, trebuie să ai ce! În cazul unei case de producție, “marfa” înseamnă “titluri”. Cu cât ai mai multe “titluri”, cu atât ai șanse să vinzi mai mult … Rezultatul final = profit mai mare.
Cam asta se întâmplă în orice domeniu, implicit în religie!

Exercițiu de logică: la ce s-ar mai închina credincioșii, dacă nu ar exista sfinți?

Bun … Cine sunt acești sfinți?
Mă întorc la cazul lui Arsenie Boca, să-l luăm ca exemplu … pentru că, exact la fel s-a întâmplat și în cazul celorlalți “sfinți”.
În acest moment, Arsenie Boca este un fost stareț (decedat la 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani), care a luptat împotriva comuniștilor, a fost și arestat pentru asta. A mai pictat și câteva biserici. Ca să n-o mai lungesc, Arsenie Boca la această oră NU ESTE UN SFÂNT! Însă pe diverse posturi de televiziune, radio, presă, internet, se duce o adevărată campanie și se dezbate cazul lui Arsenia Boca. Unii dintre români au devenit atât de fanatici (d.p.d.v religios) încât și-au tatuat chipul lui Arsenie Boca pe trup! Se vinde orice rahat care poartă marca “Arsenie Boca”… Orice obiect artizanal construit de diverși meșteșugari și pe care apare numele și/sau chipul lui Arsenie Boca, se vinde ca pâinea caldă! Ei bine, orice “businessman” cu nasul ascuțit și mintea ageră, poate deduce faptul că (tocmai mediatizării excesive – gratuite!), Arsenie Boca a devenit un brand național care “vinde”! Iar asta, a constatat-o și Biserica Ortodoxă Română.

Dar să revenim la cazul lui Arsenia Boca și calitatea lui de “sfânt”. Repet, în acest moment, Arsenie Boca nu este un sfânt. Însă, în urma “feedback-urilor” primite din rândul enoriașilor, Biserica Ortodoxă Română a luat în calcul canonizarea lui Arsenie Boca! Adică, urmează ca Biserica Ortodoxă Româna să-l declare “SFÂNT cu acte în regulă” pe Arsenie Boca!
Revin la logică: până la data cutare nu ești sfânt, după data cutare ești declarat sfânt și ești sfânt cu acte în regulă !?! Și cine decide asta?
Cine decide, dacă un “om” poate sau nu deveni “sfânt”??? Dumnezeu decide asta? … NU, oamenii decid asta! Adică, oamenii care se afla la conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Cu alte cuvinte, OMUL are puterea de a declara pe cineva SFÂNT!?
Păi, stați puțin … ierarhia n-ar trebui să fie exact invers?

Dar, biserica (oricare ar fi ea), trebuie să aibe “titluri” în portofoliu. Cu cât mai multe titluri, cu atât mai bine pentru biserică… Oamenii “au la ce să vină”, au “în ce să creadă”. Portofoliul este esențial …
Iar dacă enoriașii au dat semne că (dintr-un motiv sau altul, nu mai contează) au o anumită “simpatie” pentru un anume “părinte”, atunci … haideți să-l declarăm “sfânt”, dacă asta dorește poporul!?
Și tot ca exercițiu de logică: dacă, după canonizarea lui Arsenie Boca ies la lumina niște dovezi potrivit cărora, Arsenie Boca a fost pedofil ori a omorât un om, ce faceți??? Îi anulați calitatea “oficială” de “sfânt” ?
Notă: – nu spun că a fost, doar mă gândesc care ar fi “procedura” în cazul ăsta ?

Iar ca încheiere, gândiți-vă că și ceilalți “sfinți” din “istorie”, au fost “declarați” ca fiind sfinți la fel ca în cazul lui Arsenie Boca: tot de către oameni, de către conducerea unor biserici.

Morala:
– Fraierii nu dispar niciodată! Chiar dacă mai mor, se nasc alții în locul lor!

Categorie articol [ Religie / Spiritualitate ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “Fabrica de sfinți”

 • Severus
  ... a scris la 6 septembrie 2015, 8:33   [#1]

  Foarte tare articolul!

 • Constantin
  ... a scris la 6 septembrie 2015, 11:10   [#2]

  Am citit acest articol. Punctul meu de vedere este: Sfintii sunt acei oameni care au luptat in Razboiul Nevazut cu pacatele, diavolul si trupul care tanjeste dupa pacate. Au facut pe placul lui Dumnezeu. Noi ceilalti nu ne prea mai ducem la Biserica (printre care si eu), ca, de, ce sa fac acolo? Plictiseala si altele. E total gresit!! Prin Biserica, rugaciuni, posturi si fapte bune se poate mantui omul. Nu conducerea Bisericii face dupa placul sau canonizarea Sfintilor. Ci minunile pe care le fac Sfintii in ziua de azi. Chiar si icoanele Maicii Domnului fac minuni. Dar noi nu vedem minunile pentru ca ochii sufletului au orbit de boala pacatului. Oricum o sa vedeti intr-o zi minunea de la vreun Sfant atunci cand necazurile vor veni in viata dumneavoastra.

 • ... a scris la 6 septembrie 2015, 11:21   [#3]

  Da, minuni …

  Categoric, internetu’ ăsta, e lucru’ dracului …

  Apropo de minuni: aș vrea să văd O SINGURĂ PERSOANĂ pe planeta asta, certificată medical ca fiind bolnavă de cancer, SIDA, ori vreo altă boală din asta “păcătoasă”, care a fost vindecată de vreun “sfânt” și pe care ulterior medicii au diagosticat-o ca fiind complet vindecată !?
  Suntem în 2015, ce naiba !? Hai că se poate … măcar o dată, așa, de dragul demonstrației.

 • CT
  ... a scris la 6 septembrie 2015, 11:52   [#4]

  merita urmarit, apoi sa va puneti si voi intrebarea …

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 septembrie 2015, 14:44   [#5]

  Sfinți de-a moca,
  Boca-boca
  Calendaru-i plin de ei
  Mai contează oare dacă
  Au făcut „minuni”?
  Hai să ne belim genunchii
  Și să ne căim
  Pentru că n-am fost în stare
  Să-l mai și sfințim.
  Nu avem destule moaște
  (Iar m-am îmbătat)
  Care trebuie pupate
  Chiar și de străbuni,
  Să ne facem cruce, frate
  Și să-ngenunchiem
  Căci minuni precum Arsenie
  (Boca-boca și de-a moca)
  Nu se-ntâmplă
  De-obicei…

 • craciun
  ... a scris la 6 septembrie 2015, 21:31   [#6]

  Bun articol… de acord întru totul. Și alte religii au “prostii” lor, dar parca la noi se întrece măsura.
  Este clar pentru toată lumea ca Dumnezeu n-are de-a face cu partea materiala. B.O.R.-ul este o instituție mafiota piramidala (de exemplu vezi cazul de zile asta unde niște preoți au fost mutați disciplinar deoarece nu au vândut suficiente lumânări).
  Personal sunt scârbit de popi, pelerinaje la moaște, etc, de aceea de sărbători am decis sa iau o măsură extremă și anume pun un afiș cu: “sunt musulman”, iar burtosul de popa ma ocolește.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 septembrie 2015, 22:33   [#7]

  Faptul că niște popi au fost mutați în altă parohie fiindcă nu au reușit să vândă destule lumănări nu ar trebui să-ți afecteze credința, domnule Crăciun. La fel precum încercarea de canonizare a „sfântului” Arsenie. Lasă-i în plata Domnului pe popii ce nu-și ating „targetul” de vânzări, uită de reclamele cu Boca și încearcă să crezi…

 • craciun
  ... a scris la 6 septembrie 2015, 22:42   [#8]

  Mulțumesc pentru frumoasele cuvinte Francisc întâiul, dar legătura mea cu Dumnezeu este directă, fără intermediari … și încă un lucru: “nu trebuie sa fi fanatic” precum o mare parte dintre oamenii bătrâni care-l vad pe preot însuși Dumnezeu pe Pământ.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 septembrie 2015, 23:38   [#9]

  O mare parte dintre oamenii bătrâni nu îl confundă pe Dumnezeu cu preotul ce se crede intermediarul dintre păcătoși și cele sfinte. Popa-i popă și credința e credință. Doar cei „tineri și neliniștiți” se întreabă de ce popii nu vând destule lumănări. Orice-ar spune ateii, un lucru e clar: adepții creaționismului sunt mai aproape de adevărul universal. Nu are rost să spun că aș fi urmașul unui parameci… Trăiască evoluiția, măi frate!…

 • remus
  ... a scris la 9 septembrie 2015, 19:30   [#10]

  Gigi Becali a fost pictat pe zidul unei biserici, asta spune multe despre situatia bisericii zilelor noastre.

  Am fost “dus la biserica” toata copilaria, si nu imi amintesc sa fi simtit vreodata ceva in neregula cu ce am auzit/vazut acolo.
  Acum am 33 de ani, si ori de cate ori incerc sa mai ascult predica unui preot sau altul, ma lovesc de superficialitatea gandirii lor, care iau de ici o informatie, o carpesc cu alta de colo, adauga putina superstitie populara, putin din parerile personale (e normal, fiecare e unic in felul sau de a vedea un lucru) si rezulta o ciorba pe care omul care nu a citit/cercetat nimic in viata lui, o gusta cu mare placere.

 • ... a scris la 10 septembrie 2015, 13:58   [#11]

  https://sfintiinug...spre-reincarnare/
  Arsenie Boca -- erezie, nu canonizare.
  Pictura de la Draganescu este vadit ecumenica -- vezi https://888adevaru...amificatiilor.jpg sau http://roncea.ro/w...719x1024.jpg sau https://saccsiv.wo...-nu-era-eretic/  sau    https://bioeticale...-assisi.jpg?w=640.
  Lamurirea simbolurilor picturii este facuta aici https://888adevaru...-arsenie-boca.pdf
  Afirmatia  “Erezia tuturor ereziilor ” ii este atribuita de cineva in brosura „Talantii Imparatiei” -- pag. 221, ed. Credinta Stramoseasca 2009 (vezi combaterea tezei si contraexemple gasiti aici https://saccsiv.wo...i/#comment-275145). Marturii despre ecumenism gasiti de ex aici https://klaudiasta...cia/#comment-1536 sau aici https://saccsiv.wo...i/#comment-254533
  La baza unora ca cele de mai sus sta (de exemplu) capitolul 108 – “Taina lui Ilie şi Ioan” din cartea ”Cuvinte vii”, pagina 271-273. Predica se “intreaba” despre reincarnare si contine hule in loc de raspunsuri, pe care le-ar fi putut da pana si copiii de la gradinita.
  Desi folosita – prin citare pe sarite – pentru a argumenta ca boca combatea reincarnarea, predica din 14 decembrie 1949 este o hula de la un capat la altul. Singura “concluzie” este ca Iisus “se gandea la aceste taine ale Tatalui”- si asta atunci cand cobora muntele dupa Schinmbarea la Fatza…
  Mai grav, se mai si intreaba daca nu cumva de la aceste dileme Iisus s-a “transfigurat si transpus” -- din nou?!.
  Daca mai aveti nelamuriri -- cititi aici pe parintele Gheorghe Anitulesei in luna mai 2015 : https://888adevaru...lui-arsenie-boca/

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?