Mai există în România și norme etico-morale?!

morala si etica Mai există în România și norme etico morale?!

Mai există în România și norme etico-morale?!

Eu nu prea cred! Și nici nu poți să crezi din moment ce, aproape zilnic, ești martor la atâtea și atâtea fărădelegi, întâmplări terifiante, șocante și chiar zguduitoare, unele de neimaginat! Astea se întâmplă azi în România, sub ochii noștri (de multe ori, nepăsători!), într-o tară care, cândva (mă refer îndeosebi la perioada interbelică), era un exemplu de urmat pentru alte națiuni!
Acum? Înafara faptului că toate aceste norme, etico-morale, sunt doar pe hârtie și… în teorie, cât și-al adevărului ca încă mai găsești unii oameni care nu numai că le cunosc, dar și le repecta, le aplică-n viață, restu-i vraiște! O vraiște cvazi totală, motivată (un fel a spune) de legea bunului plac și-a libertății (încă) neînțelese!

Norme etico-morale; ce-ți veni, dle, cu așa ceva? N-ai altă treabă? Ești rămas de pe vremea lui Ceaușescu, n-ai aflat că acum suntem liberi?! Doar îi democrație, ce mama dracului!
Sunt presupuse (dar de foarte multe ori, întâlnite) întrebări exclamative ale multor concitadini, care, obișnuiți să ocolească și chiar să nesocotească legile țării, cred că totul li se cuvine și că acum, în noua societate, pot să facă orișice! Și, spre mirarea oamenilor cinstiți și onești, a celor educați și învățați să respecte nu numai semenii, dar și regulile, normele de conviețuire socială, mai sunt mulți dintre noi care, cu nerușinare, dau frâu liber oricăror nemernicii. Sfidând cu nonșalanță și dispreț buna cuviință, normalul și legalul! Acestora cât și altora ca ei, încerc să le spun totuși, prin câteva citate, ce este ETICA.

- “Supunerea față de ceea ce nu poate fi constrâns” (John Fletcher Moulton)
- “O știință care se pare că a dispărut din toată lumea. Nu-i nimic, trebuie să o învățăm din nou” (Jorge Luis Borges)
- “O lege gravată în inima noastră” (Mircea Cărtărescu)
- “Filosofia convingerii” (Immanuel Kant)
- “Nimic altceva decât venerația” (Andrei Pleșu)

Iar MORALA:
- “Aspectul circumstanțial al eticii” (A. Pleșu)

La rândul său, și EDUCAȚIA:
- “Arta de a face omul etic” (Hegel)

Sunt, cum spuneam, doar câteva definiții, încercări sau rezultate ale unor studii și cercetări întreprinse în realitățile vieții, în adevărurile ei. Unii, probabil, le mai știu, alții le-au mai aflat dar, din nefericire, mulți încă total înafara problemei, le ignoră! De unde și rezultatele, întâmplările și manifestările din viața diurnă, care, prin felul și exprimarea lor, te lasă perplex!

Cum oare poți să fi când auzi, citești sau afli că, nu unul, ci mai mulți slujitori ai bisericii creștin-ortodoxe sunt cercetați, anchetați și suspendați, ba chiar excluși (ex preotul-cantaret!, Pomohaci) din rândul preoțimii!? Acuzațiile, unele documentat demonstrate, sunt dintre cele mai grave și, probabil, le-ați aflat deja!
Oare în asemenea cazuri, mai putem vorbi de norme etico-morale? Categoric, nu!

Sau, alt caz, tânără (adolescentă) însărcinată sau… căsătorită, dar…, elevă, bine merci, într-o școală din această țară democratică, liberă! Da, liberă și la așa ceva – greu de imaginat, darămite de acceptat! Și totuși, împotriva oricăror norme depre care tot vorbim, se acceptă!?

Cum se acceptă și furturile, delapidările, chiar și crimele cât și alte potlogării, pentru care autorii sunt condamnați, de ochii lumii, la câțiva ani de închisoare (în condiții de trai cu mult peste cele din spitale!), din care execută acolo, mai puțin de un sfert, după care… hai liberare! Fără a se mai discuta sau recupera ceva din furturile și pagubele pricinuite statului sau întregii colectivități. Foștii “scriitori de cărți științifice” (exemple, cu duiumul!) ies de acolo, de la… pension, grași și frumoși, puși pe harță, gata s-o ia de la început! Ați văzut, cred, cât de veseli și… ferice au ieșit mai ieri-alaltăieri, spre exemplu, dl. Becali, Onțanu, Fenechiu, Voiculescu, et company!?

Doar vorbim, nu?, de norme etico-morale! Te mai poți însă întreba dacă acestea există și în România?!
Există. Cum ziceam, pe ici, pe colo, dar pe hârtie, sau în folosul doar al unor anume categorii de oameni! Care sunt acestea, adică “categoriile de oameni”, poate că ni le ve-ți face cunoscute dumneavoastră în (prin) eventualele comentarii! Eu, atât am avut de spus (scris)! Deajuns, ca să nu fiu carecumva… urmărit penal pentru ofensă adusă lipsei de… NORME ETICO-MORALE!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

7ZjQo5p Mai există în România și norme etico morale?!

(n.r. – pt. autor!: imaginile trimise nu au fost publicate deoarece erau la o rezoluție foarte mică, de o calitate foarte scăzută!)

Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Mai există în România și norme etico-morale?!”

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 12 august 2017, 13:38   [#1]

  Oare chiar nu mai exista moralitate?! Ma intreb. din nou, in asteptarea unor, eventuale, raspunsuri!… Sau, cine stie? , poate ca de atata… moralitate, din cate vezi, auzi si afli, ne-am inhibat de tot!!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 august 2017, 0:11   [#2]

  Ce întrebare pui, nene Marc. Cum să nu existe moralitate? Îți dau câteva exemple: Ghiță, Ponta, Dragnea, Tăriceanu. Cum? Nu te-am lămurit? Mai ia niște nume: Iliescu, Văcăroiu, Năstase. Sau Frunzăverde și Blaga. Sau Elena Udrea și Băsescu…

  Toți cei amintiți mai sus sunt niște „stâlpi” ai moralității, fără de care societatea românească n-ar putea exista.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?