Excese în… exces!

Berx4 VICYAAa E18 Excese în... exces!

Tocmai folosirea în… exces a unor termeni (noțiuni), definiții, concepte sau expresii m-a determinat să abordez acest subiect. Un subiect care pentru unii cititori (care mai există?!), s-ar părea probabil cam curios sau inutil. Fiecare însă, așa cum îl consideră și-l interesează. Pe mine cel puțin, vă destăinui că nu numai că m-a interesat și mă interesează, dar chiar mă enervează! Iată de ce.

De mai multă vreme, nu-i chip să nu citesc prin ziare, să aud și văd la tv sau într-o banală discuție, o droaie de repetări, devenite șablon și folosite în exces până la saturație. Bunăoară, fenomenul politic este acum în fruntea acestei inedite liste de repetări. Nu zic și nu consider că nu și-ar avea rostul, dar nu în exces și mai ales fără a se știe ce-i în fond conceptul de politică! ( “Politica este știința și practica de guvernare a unui stat și reprezintă sfera de activitate social-istorică ce însumează relațiile, orientările și manifestările care apar între diversele categorii și grupuri sociale, între partidele politice, între națiuni ș.a.m.d. în vederea emancipării conceptelor proprii, în lupta pentru putere sau supremație ideologică, etc. Deși termenul este folosit în general în legătură cu actul de guvernare, el poate fi indentificat în toate interacțiunile grupurilor umane” – Dex).

Poate că n-ar fi inutil să mai spun, îndeosebi pentru cei care încă n-o știu, ce este excesul: “Exagerare, abuz; lipsă de cumpătare, de măsură. * Expr. Exces de zel = zel exagerat. 2. (În unele state) Act de violență, săvârșit de unul dintre soți față de celălalt, de natură a constitui motiv de divorț. lat. excessus” (Sursa: tot DEX-ul ). Ei, această exagerare și lipsă de cumpătare se manifestă și atunci când, tot în presă ți se spune în… exces, despre conceptul de “scandal“. În concepția domnilor ziariști orice discuție mai aprinsă sau pe un ton puțin mai ridicat, e… scandal! Dacă omniprezentul G. Becali, scapă (cum spune el) de un jucător ce nu-i prea pică bine, e… mare scandal la FCSB! Scandalul, e peste tot și la orice nivel, fie că-i vorba doar de un palid schimb de replici sau o nimica toată!

Tot în exces pare a fi, pe alocuri, și afirmațiile unor așaziși patrioți, care afișând (tot în exces) un naționalism penibil, o spun mereu că “nu ne vindem țara” și că Uniunea Europeană “ne jecmănește și ne distruge economia” (?!) . Mai mult, mai și “argumentează” că spusele lor sunt… logice! Da, o logică fără nici-o logică dacă avem în vedere adevărata realitate și că, între multe altele, ajutoarele ce le tot primim prin acele fonduri europene (pe care, multe dintre ele, fie că le refuzăm, fie că nu știm sau nu vrem să le folosim) în detrimentul unor la fel de excesive promisiuni (de regulă ne onorate) din partea dragilor noștri guvernanți! Că mai toți… “naționaliștii de viță nouă” habar n-au de adevărata stare a lucurilor, mai treacă, meargă, Dar ‘mnealor nu știu măcar nici ce-i aia logică, termen pe care îl folosesc… în exces precum și mulți alții dintre conaționalii noștri! Iată ce le spune Dex-ul: “Prin logică (din greacă veche λογική, logike) se înțelege folosirea rațiunii în realizarea anumitor activități. Logica se folosește în mod predominant în filozofie, matematică și informatică. Logică: Știința demonstrației, al cărei obiect este stabilirea condițiilor corectitudinii gândirii, a formelor și a legilor generale ale raționării corecte.“.

Repetări jenante întâlnim, cum spuneam, mai la tot pasul: în festivisme de paradă, în permanentele festivaluri de toate genurile, de la Neversea si la cel al… gogosilor (ceva… tradițional la noi românii, nu numai ca aliment dar și în promisiuni), până la… cam tot ce face sau nu face zilnic Simona Halep, valoroasa noastră tensimană depre care, cel puțin rubrica de “Sport” a ziarului Adevărul, n-ar mai exista! Sportul la acest cotidian național însemnând, în exces, numai Halep! Curios! Ilogică treaba, nu? E un fel de silogism. Adică o formă de raționament deductiv, în care o propoziție (concluzie) este inferata din alte două propoziții (premise). Exemplu: “Toți sportivii sunt tenismani; toți tenismanii sunt români; deci toți românii sunt sportivi“! Ar fi bine să fie așa dar, din nefericire, cam mulți români sunt dominați și tentați acum de excese. Fie alimentare, bahice, de tablete și telefoane sau de exprimare și politice. Și tot din exces, mergând mereu pe această cale, ne cam ducem ușurel… la vale!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Excese în… exces!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 septembrie 2019, 22:00   [#1]

  Ce-i prea mult, strică! Nu am inventat eu vorba asta, Marc, e zicere din popor. Nu trebuie să căutăm în dicționare ca să aflăm că excesul de orice fel e dăunător.

  Nu e bine să mănânci prea mult, că devii obez; nu e bine să bei prea mult, că devii bețivan; nu e bine să muncești cu prea multă tragere de inimă, că devii un rob; nu e bine să fii prea onest, că te ia toți de prost…

  Dar e „bine” să fii parșiv, hoț și mincinos. E singura cale pe care o poți urma ca să ajungi în vârful ierarhiei, acolo unde orice exagerare e permisă și șmecheria devine normalitate.

  Aș mai scrie, dar nu vreau să abuzez de cuvinte…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?