Evrika!

Arhimede Evrika!

De mai multă vreme mă tot apasă, între altele, o mare necunoscută! Iar de când m-am “lipit” de acest blog, dorința de a o afla, s-a accentuat, cronicizându-se. Aceasta cu atât mai mult cu cât necunoscuta-i preocupă (și-i încearcă) și pe bunii mei colegi. Colegi care, ca și mine, scriu (sau comentează) cu pasiune, și postează neîncetat, fel de fel de articole, pe diverse teme și subiecte (multe f reușite și de larg interes), exprimanu-și liber părerile, gândurile și opiniile lor.

Așadar, toate bune și frumoase, veți spune. Dar totuși, care-i baiul?! Vi-l spun tot eu. Am mai spus-o de fapt și-n alte precedente articole. Baiul, să-i zic așa, este că noi, cei trei, scriem (așa cum ne pricepem) scriem mereu, după care, tot noi (trioul) comentăm dar și ne întrebăm (fără a afla însă răspunsul cuvenit): cine le citește (dacă le citește) și de ce nimeni alții nu scriu sau măcar să comenteze?! De citit, le mai citesc unii și chiar, uneori, mai mulți (asta am aflat-o ușor, urmărind ratingul), dar – cum va spueam – de la un timp – NIMENI nu mai scoate o vorbuliță sau un rând! Dar iată că, după îndelungi și diverse preocupări, discuții și întrebări, “necunoscuta” a devenit acum… CUNOSCUTĂ! Cel puțin pentru mine, o fire mai ardentă, curioasă, neliniștită și mereu dornică de adevăr (prea m-am lăudat, nu?!).

Astfel am tot întrebat în stânga și-n dreapta, pritenii și cunoscuții, foștii-mi colegi dacă au citit sau citesc, măcar odată, cele publicate pe “Blogu’ lui Dan” sau pe alte bloguri și rețele de socializare. Mai toate răspunsurile au fost la fel: “… da, citim. Pe multe le și știm“! Și atunci, de ce nu vă spuneți o părere, de ce nu scrieți și voi? (i-am întrebat mirat!?). Doar Constituția va garantează dreptul la opinie și liberă exprimare? “Vezi-ți de treabă, dle – vine un prim, dar nu și ultim răspuns. Una-i ce se scrie în Constituție și-n oricare lege și altă-i în realitate! Ce vrei să ne legăm la cap, dacă nu ne doare?! Nu vezi câte și ce se întâmplă-n țară asta? Ne e frică, asta-i“.

Ăsta-i adevărul. Asta spune TOTUL, inclusiv… EVRICA! Frica ce încă-i domină pe mulți conaționali. Teama cronicizată (si forțată) în anii comunismului, transmia și menținută-n anii de democrație nouă ce, din câte se vede, greu îi părăsește pe (unii) români! Cu justificată satisfacție de a afla măcar una din principalele cauze (or mai fi si altele, asupra cărora sper sa revin) ale absentismului din fața urnelor de vot dar și de pe paginile de blog, vă sugerez vouă, dragi colegi, să nu renunțați la ceea ce doriți să exprimați (scrieți)! Este și asta o ușurare dătătoare de speranțe, nu numai pentru noi, cei trei, ci pentru tot românul cititor, comentator ori ba! Evrika!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Evrika!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 decembrie 2018, 19:19   [#1]

  Scriu comentarii pe acest blog de câțiva ani, Marc, nu ca să-mi etalez „talentul scriitoricesc” ci pentru că simt nevoia acută de a spune ce cred. Sigur că în sinea mea nădăjduiesc să existe cititori care rezonează la părerile mele, dar nu cred că-i vreun bai dacă mulți nu sunt de acord cu ele.

  De multe ori am sărit calul în comentariile făcute, folosind un limbaj mai puțin academic, însă (citind zilnic tot felul de postări de pe alte site-uri, mai ales pe adevărul.ro) constat că acest blog e o oază în deșertul din ce în ce mai mare al mârlăniei autohtone.

  Dacă nici după 29 de ani de „democrație” (originală, ce-i drept) nu îndrăznim să spunem ce credem atunci de ce ne mirăm că am ajuns într-o fundătură? Nu cred că frica e cauza, ci ipocrizia și lașitatea! Sau altfel spus: de ce să mă bag, nene, dacă mi-e bine?

  Părerile noastre (adică a ta, a mea, a lui Dan și a celor câțiva ce mai îndrăznesc să aibă glas pe-aici) sunt frecție la piciorul de lemn. „Boborul” a învins! De data asta „dușmanii” lui nu au fugit în munți și nici nu au fost reeducați la Pitești ci, pur și simplu, și-au făcut valiza și au plecat spre zări mai senine.

  Doar fraierii (ca noi) mai încearcă să se opună viiturii ce mătură din calea-i orice urmă de bun simț. Nu mai zic de cinste, căci România centenară a uitat înțelesul acestui cuvânt!

  Crăciun fericit îți doresc, amice Marc!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 decembrie 2018, 19:43   [#2]

  P.S.: Nu pot să nu mă întreb de ce au trecut 29 de ani bătuți pe muchie și țara noastră e condusă de aceiași impostori.

  Încă un decembrie trist pentru mine…

 • Marc.
  ... a scris la 23 decembrie 2018, 15:07   [#3]

  Nu numai pt. tine,Francisc ci pt.toți romanii care încă mai gândesc, cred și spera.La ceva mai bun,mai omenos.Dar,vorba optimismului, sa fim sănătoși. Ăsta contează cel mai mult,nu?Deocamdată, în eventualitatea ca nu ne vom mai vedea (și. ..contra!) pe blog (pana-n Craciun),eu iti doresc tie (dar și alor tai),numai bine,bucurii și satisfacții! Sărbători cât mai plăcute. ..Cu bere și cu mai multe!

 • ... a scris la 25 ianuarie 2019, 10:14   [#4]

  Ia d-aici, Marc: https://adevarul.r...f67f1e/index.html

  Dorinţa liderilor PSD de a pedepsi cu închisoarea insulta la adresa politicienilor şi a altor demnitari ar putea conduce la pedepse cu închisoarea inclusiv pentru postări critice pe Facebook. Asta în timp ce, mii de deţinuţi condamnaţi pentru pedepse grave părăsesc închisorile.
  Dorinţa, exprimată recent de liderii PSD Codrin Ştefănescu şi Eugen Nicolicea, de reintroducere în codul penal a insultei şi calomniei, reprezintă un pericol pentru libertatea de exprimare în condiţiile în care inclusiv o postare critică pe Facebook ar putea conduce la o pedeapsă cu închisoarea, arată specialiştii in drepturile omului.

  Sursa: Adevarul.ro

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 ianuarie 2019, 12:02   [#5]

  Luați și de-aici, prieteni!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 ianuarie 2019, 16:24   [#6]

  Pare ireal ce spune torționarul ăsta, dar chiar așa s-a întâmplat în anii ‘50, când s-au pus temeliile „societății socialiste multilateral dezvoltate”. „Pacienții” trebuiau lichidați iar unitatea de măsură a „ratei de succes” în lupta de clasă era „căpățâna” de intelectual. „Ce mare piesă a fost Diaconescu”, se întreabă la un moment dat călăul din filmuleț? Oamenii curați la suflet „n-a scăpat”…

  Coșmarul se poate repeta mai repede decât credeți, stimați cetățeni! La câte cozi de topor avem în țară nu m-aș mira dacă mâine ni se interzice să spunem despre „clasa conducătoare” că e analfabetă. Insultăm partidul și acest lucru nu e permis într-o „democrație” originală!

  Libertatea cuvântului? Ce naiba o mai fi și asta? Suntem liberi să credem ce vrem, dar nu avem voie să dăm glas gândurilor noastre. Dacă cred despre Dragnea (și toată gașca lui) că e un impostor, nu am voie să o spun neaoș ci doar pe ocolite, fiindcă îmi sare în cap armata lui de simbriași…

  România e într-un mare impas, domnilor!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?