Europa şi… provenienţa numelui său!

1 vanzari masini europa februarie 2011 Europa şi... provenienţa numelui său!

V-ati întrebat vreodată de unde provine numele continentului Europa?

Europa exista drept construct conceptual cu mult timp înainte ca geografii să începe să se certe dacă există șapte continente sau șase (modelul de pe urmă consideră Europa și Asia ca alcătuind un singur continent). Bunaoara, potrivit Wikipedia, grecii antici împărțeau lumea în trei părți mari: Europa, Asia și Libia, ultima referindu-se la porțiunea nordică necunoscută din Africa. Acestea sunt diviziunile pe care le-a folosit Ptolemeu când a alcătuit harta lumii în lucrarea „Ghid de Geografie”, în secolul II î. e. n. Deci, se poate spune, zic si eu, noțiunea de „Europa” este foarte veche, însă de unde vine numele său? Bineînțeles, există mai multe teorii. Potrivit unei abordări lingvistice, unii savanți cred că numele are o origine descriptivă. Aceștia cred că la origine stă termenul grecesc „eurys”, care înseamnă „lat”, și „ops”, care înseamnă „față” sau „ochi”, și care au fost combinate pentru a descrie linia de coastă largă a Europei așa cum era văzută din perspectiva marinarilor greci. Prin extensie, se crede totusi că termenul înseamnă „continent”. Călătorii aventuroși care s-au apropiat de ținuturile de nord au raportat existența unor lanțuri muntoase și sisteme fluviale care erau mult mai mari decât cele din regiunea mediteraneană, alături de climate care erau foarte diferite de cele cunoscute de greci, pe lângă păduri virgine uriașe și stepe întinse.

Alți savanți au susținut că originea numelui „Europa” se găsește în limba semitică akkadiană, care era vorbită în Mesopotamia. Aceștia indică cuvântul akkadian „erebu”, care înseamnă „asfințit”, și raționează că, din perspectivă mesopotamiană, soarele asfințea deasupra Europei. Drept colorar, specialistii citează cuvântul akkadian pentru „răsărit”, „asu”, din care se crede că a derivat numele Asiei. Din punct de vedere mesopotamian, soarele răsărea din Asia. Există însă si o teorie concurentă, care încearcă să explice de unde provine numele continentului nostru, Europa. Aceasta spune că numele provine din mitologie, și anume din multele povești despre zeița Europa, dintre care unele au o vechime de milenii. Una dintre cele mai vechi versiuni o identifică pe Europa ca fiind una dintre oceanide, cele 3. 000 de nimfe marine care ocupau un loc secund în ierarhia mitologiei grecești. Europa era una dintre cele 41 de astfel de zeități minore care au meritat să fie menționate. Alte versiuni o leagă pe Europa de Demeter, zeița pământului și agriculturii. Nu se știe care dintre nume a apărut primul, însă s-a presupus că „Europa” era un nume care antedata grecii și care denumea o zeiță a pământului, în timp ce „Demeter” este numele grec sau grecizat al unei zeități regionale.

În cea mai cunoscută versiune a mitului, Europa – care era fiica lui Phoenix sau a lui Agenor, rege al Feniciei – a fost răpită de Zeus, care s-a deghizat într-un taur alb.

Toate cele aflate si, partial, inserate mai sus, dovedesc faptul (adevarul, realitatea) ca pana in prezent nimeni nu știe cu siguranță de unde provine totusi numele continentului Europa! Sigur este insa ca, in cele din urma, numele a rămas… bătut în cuie!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Planeta noastra ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Europa şi… provenienţa numelui său!”

  • ... a scris la 12 noiembrie 2021, 0:27   [#1]

    Foarte interesant articolul.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?