Din “Epoca de aur” – Nicolae Ceaușescu, cinefil înrăit!
Intr-un moment de relache, zilele trecute am aflat din publicatia Clik cat si din Clik.ro unele lucruri inedite care n-au fost difuzate niciodată! Dintre toate, capul de afis il detine stirea ca fostul dictator era pasionat nu numai de vanatoare dar si de… filme pentru adulti! Asadar, zic eu, e vorba de o descoperire senzationala mijlocita recent de Ştefan Chiriac, un angajat al Studiourilor Buftea, cel care a găsit, nu demult, colecţia de filme a lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România.

Foto: Ştefan Chiriac
Pe lângă producţii faimoase de la Hollywood şi din Europa de Vest, în filmoteca dictatorului se află şi pelicule pentru adulţi. În timp ce românii aveau parte, la televizor, de numai două ore de program zilnic, printre care poezii patriotice şi reportaje despre recordurile de grâu la hectar, iar filmele occidentale abia mai ajungeau în sălile de cinema, Nicolae Ceauşescu era la curent cu toate peliculele celebre. Cinefil înrăit, ctitorul Epocii de Aur nu doar că obişnuia să vizioneze toate filmele autohtone, dar era şi un mare admirator al producţiilor realizate la Hollywood, pe care le vedea în sala de proiecţie a reşedinţei sale din bulevardulul Primăverii.
De-a lungul anilor în care românii tremurau în case şi stăteau la cozi interminabile pentru un pachet de unt, liderul comunist a adunat o colecţie impresionantă de videocasete cu filme occidentale. Aceasta a fost descoperită din întâmplare de Ştefan Chiriac, angajat al Studiourilor Buftea, scrie adevarul. ro. „Imediat după Revoluţie, aparatura şi casetele din colecţia lui Ceauşescu au fost transferate în magaziile studiourilor cinematografice de stat şi au rămas într-un subsol”, dezvăluie Chiriac. „Timp de 30 de ani, nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. Noi am descoperit un volum uriaş de casete, pitite prin cotloane. N-am aruncat nimic“, povesteşte angajatul de la Buftea.
„Pentru a putea viziona această «comoară» a trebuit să investesc o sumă deloc de neglijat în aparatură, pentru că n-am găsit doar VHS-uri, ci şi formate mai puţin folosite, cum ar fi U-matic. Am găsit un player funcţional în Germania – are 25 de kilograme. Am mai luat şi un Betamax, tot din aceeaşi perioadă, care m-a uimit prin claritatea cu care redă casete vechi de 40 de ani“, arată el. Ştefan Chiriac povesteşte că, printre titlurile preferate de secretarul general al PCR, se numărau producţii precum „Mad Max“, „Ben-Hur“, „Taxi Driver“ sau „Toţi oamenii preşedintelui“. Angajatul de la Buftea spune că în colecţie se află şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo.
„Tot în filmotecă există mult cabaret franţuzesc, muzică imperialistă cu videoclipuri gen MTV. Probabil i-au aparţinut lui Nicu Ceauşescu, ca şi casetele pentru adulţi, pentru că s-au găsit şi asemenea filme. La capitolul muzică autohtonă, am regăsit în special muzică populară, romanţe cântate de Ioana Radu şi o melodie care se repetă obsesiv, «Radu mamii», care se spune că era preferata lui Nicolae Ceauşescu“, completează Ştefan Chiriac. În colecţie se află şi casete omagiale realizate special pentru Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar care n-au fost niciodată vizionate de cuplul dictatorial. După ce a văzut peliculele omagiale dedicate cuplului prezidenţial, Ştefan Chiriac a decis să le folosească. „Sunt multe lucruri inedite, care n-au fost difuzate niciodată. Mi-am propus să realizez un film documentar, însă au ieşit în cele din urmă trei lungmetraje, dintre care unul cu imagini din Coreea de Nord“, încheie el.
Ce spuneti?! V-ati reamintit de… aurul din acea Epoca! Cum a fost, a fost si a trecut! Au ramas doar amintiri…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
15 comentarii la “Din “Epoca de aur” – Nicolae Ceaușescu, cinefil înrăit!”
Cei născuți după 1984 (anul în care generația mea și-a „luat” bacalaureatul) nu pot avea amintiri din „Epoca de aur”, Marc. Crezi că în lumea prezentului mai interesează pe cineva cât de cinefil a fost Ceaușescu în timp ce construia Casa Poporului în aplauzele unei nații hrănite „rațional”?
Societatea a „evoluat”, Marcele. Opincarii și cizmarii de-altădată s-au „emancipat”. Acum sunt doctori în diverse domenii. Specialiști, vorba vine!
Cine să mai fie interesat de amintirile celor născuți înainte de 1940? Am mai comentat pe tema asta…
Și dacă tot vorbim de
Epoca de aur…
Nu încape îndoială
Pentru oamenii cu școală
Că „aurul” a fost spoială
Făcută de mântuială.
Tentativă de sfătuire…
Mai dă-le naibii de-amintiri, Marcele,
Când nu prea ai ce să mai faci cu ele…
Sper să-nțelegi că nu e vina mea
Dacă istoria nu le va consemna.
Singurătate (?)
De la o vreme încoace
Spun ce cred și ce îmi place.
Numa’ că e cu dichis:
De ce nu sunt contrazis?
Un posibil răspuns…
Cin’-să te mai contrazică
Când tu ești convins, bădică,
Că orice prostii ai spune
Musai luate-s pe bune.
Concluzie…
Cică bețivii ca mine
Orice-ar spune nu prea ține
Că-oricât de puțină școală
E de-luat la socoteală…
Din cate stiu,tu,Francisc,faci parte din confesiunea catolică si celebrei acum sărbătorile pscale.Hristos a înviat si un Paste linistit!
Lasă deoparte celelalte preocupări,inclusiv cele referitoare la articolele mele.Ca intereseaza sau nu,eu le-am scris ca ceva excentric.Atat.Asta n-are nici-o legatura cu varsta si apoi nu prea vad c-ar plictisi chiar o întreagă generatie…
Celebrezi…
Pascale PS-cam asa-i cu telefonul dar si cu ochii mei….tineri!
Catolici sau ortodocși, de 2000 de ani tot spunem că Hristos a înviat. Ne ciocnim ouăle fierte și încondeiate, că așa e tradiția.
Adevărul e că unii au mai multe perechi de ouă cu care să „ciocnească”…
Cioc…
Ciocu’ mic, că la putere
Suntem noi acum, măi vere.
Nu se cade să faci gură
Când luăm câte-o „măsură”…
Croitori…
Spuse cineva, cândva
Că-naite de-a tăia
Nu strică dacă măsori
Treaba de mai multe ori…
Amărăciune
Din minciună și hoție
Încă nu ne-am deșteptat
Chiar dacă „poporul” știe
Că Hristos a înviat.
Adormire…
Ar trebui să ne mire
Că tot stăm în adormire
Când imnul (nedumerire?!)
Ne îndeamnă la trezire.
Hristos a înviat, prietene Marc! Pentru catolici a făcut-o sâmbăta trecută, ortodocșii mai au de așteptat…
Paștele mamii ei de treabă dacă și la înviere trebuie să stăm la rând!