Enigmă…
Ce mai e de făcut?
După ce ne-am ales primarii pentru încă patru ani, după ce am pierdut („cu fruntea sus”, vorba unora) meciul cu Albania, după ce „proștii” de britanici au ales la mustață părăsirea corabiei UE și, mai ales, după încă un atentat în urma căruia 40 de oameni se duc la cele veșnice, întrebarea din titlu e de neocolit.
Ne jignim unii pe alții în jungla Internetului pe seama gradului de prostie, ne etalăm convingerile legate de orice subiect „aruncat” pe piața media de cei interesați uitând un lucru esențial: democrația nu poate fi funcțională fără respect. Respectul față de semeni și față de legi. Ești mai bun? Jos pălăria, mă voi strădui să te egalez!…
26 de ani au trecut în zadar. Între timp o nouă generație a ajuns la maturitate, într-o lume pe care noi, părinții lor, nu am știut să o modelăm. Am fost victimele propriei noastre naivități. Generația actuală ne calcă pe urme…
Ce rămâne de făcut? Un singur lucru: educație! Societatea nu are nevoie de indivizi ce nu sunt în stare să-și numere „doctoratele” obținute prin plagiat, ci de oameni bine educați care se pricep să-și ducă până la capăt munca pentru care au fost școliți, fără să le fie rușine de condiția lor.
Situația prezentului (în care am ajuns să fim conduși de toți neisprăviții) e o consecință a lipsei de educație. Din păcate, viitorul e la fel de cenușiu ca și trecutul…
Întrebarea e: cine să ne mai educe copiii când nu mai avem dascăli cu vocație, ci doar niște „angajați” ce vin la „program” doar pentru că au nevoie de „mărunțișul” cu care îi plătește guvernul?…
Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)
3 comentarii la “Enigmă…”
Eu cred că lipseşte ceva din codul genetic al românilor … altfel, nu-mi explic din ce cauză, suntem a 7-a ţară din Uniunea Europeană ca mărime şi populaţie (sau a 6-a, dacă iese Anglia din UE), însă a 27-a ca dezvoltare şi nivel de trai.
Intr-o societate care, de peste un sfert de secol,se zbate intr-o degringolada aproape fara sfarsit,tu,muritorul de rand,ce mai poti sa faci?!Fireste,multe,f multe mai sunt de facut,dar cum?Referile Dv la starea actuala a natiei,sunt,parerea mea,bine si logic conturate,cuprinzand aproae intreaga sfera a societatii.Vorbeati,intre multe altele, de educatie,domeniu de o importanta vitala pentru orice societate civilizata.Dar la noi,in Romania cine sa o faca?!Scoala?!E,de multa vreme,la pamant!Sub toate aspectele.De la dascalii,deosebit de bine descrisi de Dv,pana la elevii(care sunt asa cum sunt) carora insa statul le-a oferit puterea de a contesta notele primite si de a …demite,dupa preferinte ,,angajatii”!?Culmea,cand s-a mai intamplat(sau auzit)asa ceva in invatamantul romanesc,domeniu cu frumoase si incontestabile traditii!!?Si atunci,ce mai poti spune?Ce mai poti sa faci?Doar sa scriem sau sa vorbim, precum predicatorii in desert!….
P S-Daca ,in esenta,nu se va schimba ceva,viitorul tarii in care traim,va fi,cum spuneati,nu numai cenusiu ca si trcutul,dar si fara vreo speranta!..
Dacă nu citeam articolul despre elevul ce nu mai are nimic de învățat la nicio facultate din Europa, publicat pe site-ul adevărul.ro nu mai scriam acest comentariu.
Ce mai e de făcut când un tânăr de 18 ani afirmă că nu mai are nimic de învățat? Noi ăștia mai bătrâni facem rost de un caiet și un creion ca să luăm notițe… Am ajuns în situația ca elevii să se creadă mai deștepți ca profesorii lor. Niște adolescenți ce nu au învățat încă să citească lecțiile vieții au ajuns să creadă că știu totul. Iar asta e grav…