Drumuri europene…

asfaltare drum sosea Drumuri europene...

Drumuri europene…

Nu la ciclul de reportaje realizate de lugojeanul Aristide Buhoiu prin anii “70 ai secolului trecut vreau să mă refer, ci chiar la drumurile europene.

Săptămâna trecută am parcurs (după o pauză de trei ani) traseul Timișoara-Budapesta-Bratislava-Praga-Plzeň și ce să vezi? Dincolo de granițele României drumurile sunt incomparabil mai bune decât la noi. În Ungaria centura ocolitoare a Budapestei are trei benzi pe sens (în urmă cu trei ani avea doar două), în Slovacia autostrada e la fel de bună ca acum trei ani și în Cehia se lucrează în draci la renovarea autostrăzii dintre Brno și Praga.

Nu mai zic (da´ scriu) că orice drum județean al cehilor e mai bun decât drumurile noastre naționale. Județenele românești sunt aproape la fel de bune ca drumurile agricole din Cehia…

Poate că exagerez. Unde ești tu cu-al tău șlagăr, Dan Spătaru?

Drumurile noastre poate se vor asfalta vreodată…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Diverse, Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Drumuri europene…”

 • ... a scris la 17 mai 2018, 3:22   [#1]

  În urmă cu doar câteva zile am văzut/auzit pe la ştiri că pe noua autostradă ce vor s-o construiască între Piteşti şi Sibiu (dacă bine am reţinut), kilometrul de autostradă va costa aproximativ 28 de milioane de euro! Iar asta, doar în faza de proiect, înainte de a se apuca de lucru! Ca pe la noi, ulterior se cam dublează preţul cu tot felul de contracte adiţionale…

  În urmă cu ceva ani treceam pe un tronson nou de autostradă din Bulgaria, construit de bulgari cu 2.5 milioane de euro/km. Ok, n-o fi având telefoane din x în x km, n-o fi având parcări amenajate, etc, avea doar ce era mai important şi anume… asfaltul bun şi drept, câte 2 benzi pe sens + banda de urgenţă, marcate toate corespunzător!

  Media prin Europa e de vreo 5~7 mil de euro/km…

  Nu reuşesc să pricep ce-i cu cifrele astea? De unde diferenţa asta? Or vrea oare să marcheze autostrada aia nouă din România cu foiţă de aur în loc de vopsea?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 mai 2018, 1:04   [#2]

  Știi care-i chestia, Dane? Chiar nu mai contează cât costă kilometrul de autostradă. Ideea e că odată construită autostrada, să se poată circula pe ea măcar vreo zece ani, c-așa-i prin alte părți de Europă.

  Doar la noi facem autostrăzi ce necesită reparații după doi ani de la construire… Motiv de mândrie, n’-așa? Băieții deștepți se pricep al naibii la construcția de drumuri. Pentru ei nu e importantă cuplarea României la economia europeană, ci perpetuarea lor la putere…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »