Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?

cub drojdie proaspata pakmaya 25grame 150x150 Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?

Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?

Astă seară, prin casă … și încercam să rezolvăm “enigma drojdiei”, după ce am primit de la Angela (cumnata din Germania), o rețetă pentru covrigei cu susan (și sare). Alături de rețetă, poze pe Viber… Arătau foarte bine, drept urmare “s-a hotărât” că, se face rețeta. Problema era că, în rețeta primită erau folosite două cubulețe de drojdie proaspătă (de 25 grame/cubul de drojdie). Noi, avem “prin casă” doar drojdie uscată (de la Pakmaya), pe care o folosim pentru pâine de casă (făcută la aparat de făcut pâine). Drojdie uscată, pentru că … ieftină, bună și nu se “strică”.
Așa că, am început “căutarea” !? “Conversia” cubulețelor de drojdie proaspătă, în cantitate/gramaj de drojdie uscată.

Și uite-așa am aflat următoarele …
Cel puțin pentru drojdia Pakmaya, treaba stă în felul următor: un cubuleț cu drojdie proaspătă de la Pakmaya, cântărește 25 de grame și este echivalent cu 10 grame de drojdie uscată activa de la Pakmaya sau cu 7 grame de drojdie instant de la Pakmaya. Și evident, pentru că memoria mă cam lasă, mi-am “notat” pe blog pentru ca data viitoare să-mi fie mult mai ușor de găsit informația… Deci, să recapitulăm…


Drojdie proaspătă, echivalent în drojdie uscată sau drojdie instant

Drojdie proaspătă Drojdie uscată activă Drojdie instant
cub de 25 grame = 10 grame = 7 grame

cub drojdie proaspata pakmaya 25grame Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?
drojdie uscata activa pakmaya 10grame Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?

Evident, drojdia proaspătă este mai bună însă pentru cei care sunt mai “comozi” din fire, merge și drojdia uscată activă. Pentru cei “grăbiți” și care nu au răbdare deloc să aștepte ca drojdia să-și “facă mendrele”, drojdia instant este soluția pentru că nu necesită dizolvare prealabilă.
De asemenea, 25 de grame de drojdie proaspătă (un cub) este cantitatea optimă pentru 500 de grame de făină. Evident, este valabil și pentru drojdia uscată și drojdia activă, respectiv pentru 500 grame de făină vom folosi 10 grame de drojdie uscată activă sau 7 grame de drojdie instant.
Bucătarii cu experiență în mod cert cunosc aceste lucruri, însă bucătării “de duminică” (amatori, ca mine) probabil vor avea nevoie la un moment dat de acest tabel cu echivalențe pentru drojdia proaspătă versus drojdia uscată.

Categorie articol [ Gastronomie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

16 comentarii la “Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?”

  • ... a scris la 17 octombrie 2015, 14:22   [#1]

    Gata, tocmai ce au ieșit din cuptor cornulețele cu susan și cu sare. E doar “prima rundă”, încă o tavă plină își așteaptă rândul să vadă “lumina zilei”. Cornulețele sunt foarte gustoase, crocante, un adevărat deliciu. Iată și câteva poze…

    Concluzie: cantitatea de drojdie uscată a fost potrivită, deși rețeta “originală” era cu două cubulețe de drojdie proaspătă.

  • Severus
    ... a scris la 18 octombrie 2015, 23:04   [#2]

    yum yum, putin mai coapte si ar fi perfecte, mi-ar place cu dulceata :) , dar mananc si din astea 2 farfurii :)

  • JoinT
    ... a scris la 20 octombrie 2015, 12:43   [#3]

    Bine ca stiu unde sa vin. Nu-ti sparg usa, dar stau sub geam. Sever cred ca zice bine cu prajitul. Incearca sa le faci la un foc mai mic, timp mai lung. Se vor face mai rumene si in profunzime fara sa se arda.

  • ... a scris la 20 octombrie 2015, 13:10   [#4]

    Măăăh, nu știu ce tot aveți voi cu rumenitul !? … Va sigur că, bagi una din asta-n gură și direct ai orgasm … =))

    Sunt bine prăjite, nu știu ce dreq vedeți voi în poze …
    Pana mea, e clar: telefonul e de vină… nu le rumenește suficient.

  • JoinT
    ... a scris la 20 octombrie 2015, 13:20   [#5]

    Sever, du-te in control ca Dan da vina pe blit.

  • Ally
    ... a scris la 4 octombrie 2018, 23:17   [#6]

    Rețeta de la acele cornulețe cu susan și sare o mai aveti? Daca da , da-ti-mi și mie rețetă ,va rog ! Arata grozav și cred că sunt la fel de gustoase pe cat de bine arata !❤

  • Mia
    ... a scris la 22 ianuarie 2019, 21:39   [#7]

    Poate ca au iesit bune cornuletele dvs. iar conversia este cu siguranta corecta.
    Vreau sa spun totusi ca eu am de la mama o reteta de cornulete aperitiv, cu branza sarata si chimen, care cere pentru 500g faina, 50 grame de drojdie proaspata. Oricine a “incercat” cornuletele le-a apreciat si a vrut reteta.
    Deci puteti incerca si reteta originala de la rubedeniile dvs. Poate ca ies si mai bine, mai fragede??? Doar o sugestie…. Succes

  • MacAway
    ... a scris la 23 martie 2020, 20:42   [#8]

    Perfect! Simplu, la obiect, fără o mie de povesti. Pentru doi începători ținuți în casă de covid, e site-ul potrivit ^_^

  • Nini
    ... a scris la 28 martie 2020, 8:48   [#9]

    Părerea mea este că,6-7gr de drojdie proaspătă,sunt necesare pt 500g faina(pt pîine),deci….

  • Doina
    ... a scris la 3 aprilie 2020, 12:04   [#10]

    Super reteta de cornulete! Eu nu reusesc se deslusesc “misterul” si sa calculez corect cata drojdie proaspata sa pun sa pot face paine cu masina de facut paine dupa retetele tale pe care le folosesc de multa vreme, acum cand drojdia e un lux…Eu fac pentru noi reteta de paine de 1 kg. La ea dupa cum scrie in reteta trebuie pusa: 1,5 lingurite de drojdie uscata…Cata drojdie proapata trebuie sa pun si cum o pun? dizolvata in apa calduta? Sa nu dau grres…Te rog Dan, ma poti ajuta? Multumesc anticipat!

  • Mar Nic
    ... a scris la 4 aprilie 2020, 20:09   [#11]

    Acelasi lucru ca si Doina, doresc si eu. La masina Tefal de facut paine, cata drojdie proaspata se pune in loc de 7g uscata la 450g faina? Eu am pus 25g si nu a iesit. S-a lasat si nu s-a rumenit. Daca stie cineva exact, nu presupuneri, sa stric ingredientele, ca acum nune da mana sa ne batem joc. Multumesc anticipat.

  • Ana
    ... a scris la 7 aprilie 2020, 22:51   [#12]

    @Doina. Și eu fac pâine de 1 kg la mașină de pâine. Drojdie uscata pun 1 pliculeț și un pic de 10 gr (cam 14 gr) la 700 gr faina. Și drojdie proaspata 10 gr. O sa încerc și cu 25 de gr de drojdie proaspata sa vad cum iese…

  • Nico
    ... a scris la 8 aprilie 2020, 13:29   [#13]

    Merge drojdie proaspata si la masina de paine?

  • Anonim
    ... a scris la 15 aprilie 2020, 20:08   [#14]

    Pentru paine aveti lingura de masurat care are e parti si se foloseste masura mica pentru drojdie. Se pune o masura mica de drojdie uscata la 710 g faina si 420 ml apa

  • Luisa
    ... a scris la 21 aprilie 2020, 11:10   [#15]

    Bună ziua tuturor! Sunt pe deplin de acord cu formula domnului Dan,…,doar, vreau sa aduc în complectare, pentru cine nu a deslușit încă aceasta formula,urmatoarele:ca să echivalezi 7g drojdie instant cu 25g drojdie proaspata(1cub,care de regula se folosește în panificație pentru 1 kg faina și nu pentru 500g, cu excepția cazurilor, unde rețeta impune un gramaj de drojdie diferit la kg de faina, sau respectiv la 500g faina) ,..,va trebui multiplicat de 3 ori, deci:7g dr.inst ×3=25g drojdie proaspata….aceeași formula, se folosește în cazul drojdie granulata(uscata),cu diferența ca se multiplica cu 2..deci:10 g dr.uscata(1 plic) ×2=25g drojdie proaspata… Pare o formula ciudata și incoerenta din punct de vedere matematic, dar asa este,brutari desăvârșiți, antici și de demult, au creat-o asa și au lăsat-o pe mai departe ca regula de baza și comoara de aur

  • Anonim
    ... a scris la 11 mai 2020, 18:36   [#16]

    Mie imi terebuie 10 gr de drojdie proaspata dar nam cat folosesc de drojdie uscata

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?