Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?
Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?
Astă seară, prin casă … și încercam să rezolvăm “enigma drojdiei”, după ce am primit de la Angela (cumnata din Germania), o rețetă pentru covrigei cu susan (și sare). Alături de rețetă, poze pe Viber… Arătau foarte bine, drept urmare “s-a hotărât” că, se face rețeta. Problema era că, în rețeta primită erau folosite două cubulețe de drojdie proaspătă (de 25 grame/cubul de drojdie). Noi, avem “prin casă” doar drojdie uscată (de la Pakmaya), pe care o folosim pentru pâine de casă (făcută la aparat de făcut pâine). Drojdie uscată, pentru că … ieftină, bună și nu se “strică”.
Așa că, am început “căutarea” !? “Conversia” cubulețelor de drojdie proaspătă, în cantitate/gramaj de drojdie uscată.
Și uite-așa am aflat următoarele …
Cel puțin pentru drojdia Pakmaya, treaba stă în felul următor: un cubuleț cu drojdie proaspătă de la Pakmaya, cântărește 25 de grame și este echivalent cu 10 grame de drojdie uscată activa de la Pakmaya sau cu 7 grame de drojdie instant de la Pakmaya. Și evident, pentru că memoria mă cam lasă, mi-am “notat” pe blog pentru ca data viitoare să-mi fie mult mai ușor de găsit informația… Deci, să recapitulăm…
Drojdie proaspătă, echivalent în drojdie uscată sau drojdie instant |
||||
Drojdie proaspătă | Drojdie uscată activă | Drojdie instant | ||
cub de 25 grame | = | 10 grame | = | 7 grame |
Evident, drojdia proaspătă este mai bună însă pentru cei care sunt mai “comozi” din fire, merge și drojdia uscată activă. Pentru cei “grăbiți” și care nu au răbdare deloc să aștepte ca drojdia să-și “facă mendrele”, drojdia instant este soluția pentru că nu necesită dizolvare prealabilă.
De asemenea, 25 de grame de drojdie proaspătă (un cub) este cantitatea optimă pentru 500 de grame de făină. Evident, este valabil și pentru drojdia uscată și drojdia activă, respectiv pentru 500 grame de făină vom folosi 10 grame de drojdie uscată activă sau 7 grame de drojdie instant.
Bucătarii cu experiență în mod cert cunosc aceste lucruri, însă bucătării “de duminică” (amatori, ca mine) probabil vor avea nevoie la un moment dat de acest tabel cu echivalențe pentru drojdia proaspătă versus drojdia uscată.
19 comentarii la “Drojdie proaspătă, echivalent drojdie uscată?”
Gata, tocmai ce au ieșit din cuptor cornulețele cu susan și cu sare. E doar “prima rundă”, încă o tavă plină își așteaptă rândul să vadă “lumina zilei”. Cornulețele sunt foarte gustoase, crocante, un adevărat deliciu. Iată și câteva poze…
Concluzie: cantitatea de drojdie uscată a fost potrivită, deși rețeta “originală” era cu două cubulețe de drojdie proaspătă.
yum yum, putin mai coapte si ar fi perfecte, mi-ar place cu dulceata
, dar mananc si din astea 2 farfurii 
Bine ca stiu unde sa vin. Nu-ti sparg usa, dar stau sub geam. Sever cred ca zice bine cu prajitul. Incearca sa le faci la un foc mai mic, timp mai lung. Se vor face mai rumene si in profunzime fara sa se arda.
Măăăh, nu știu ce tot aveți voi cu rumenitul !? … Va sigur că, bagi una din asta-n gură și direct ai orgasm …
Sunt bine prăjite, nu știu ce dreq vedeți voi în poze …
Pana mea, e clar: telefonul e de vină… nu le rumenește suficient.
Sever, du-te in control ca Dan da vina pe blit.
Rețeta de la acele cornulețe cu susan și sare o mai aveti? Daca da , da-ti-mi și mie rețetă ,va rog ! Arata grozav și cred că sunt la fel de gustoase pe cat de bine arata !❤
Poate ca au iesit bune cornuletele dvs. iar conversia este cu siguranta corecta.
Vreau sa spun totusi ca eu am de la mama o reteta de cornulete aperitiv, cu branza sarata si chimen, care cere pentru 500g faina, 50 grame de drojdie proaspata. Oricine a “incercat” cornuletele le-a apreciat si a vrut reteta.
Deci puteti incerca si reteta originala de la rubedeniile dvs. Poate ca ies si mai bine, mai fragede??? Doar o sugestie…. Succes
Perfect! Simplu, la obiect, fără o mie de povesti. Pentru doi începători ținuți în casă de covid, e site-ul potrivit ^_^
Părerea mea este că,6-7gr de drojdie proaspătă,sunt necesare pt 500g faina(pt pîine),deci….
Super reteta de cornulete! Eu nu reusesc se deslusesc “misterul” si sa calculez corect cata drojdie proaspata sa pun sa pot face paine cu masina de facut paine dupa retetele tale pe care le folosesc de multa vreme, acum cand drojdia e un lux…Eu fac pentru noi reteta de paine de 1 kg. La ea dupa cum scrie in reteta trebuie pusa: 1,5 lingurite de drojdie uscata…Cata drojdie proapata trebuie sa pun si cum o pun? dizolvata in apa calduta? Sa nu dau grres…Te rog Dan, ma poti ajuta? Multumesc anticipat!
Acelasi lucru ca si Doina, doresc si eu. La masina Tefal de facut paine, cata drojdie proaspata se pune in loc de 7g uscata la 450g faina? Eu am pus 25g si nu a iesit. S-a lasat si nu s-a rumenit. Daca stie cineva exact, nu presupuneri, sa stric ingredientele, ca acum nune da mana sa ne batem joc. Multumesc anticipat.
@Doina. Și eu fac pâine de 1 kg la mașină de pâine. Drojdie uscata pun 1 pliculeț și un pic de 10 gr (cam 14 gr) la 700 gr faina. Și drojdie proaspata 10 gr. O sa încerc și cu 25 de gr de drojdie proaspata sa vad cum iese…
Merge drojdie proaspata si la masina de paine?
Pentru paine aveti lingura de masurat care are e parti si se foloseste masura mica pentru drojdie. Se pune o masura mica de drojdie uscata la 710 g faina si 420 ml apa
Bună ziua tuturor! Sunt pe deplin de acord cu formula domnului Dan,…,doar, vreau sa aduc în complectare, pentru cine nu a deslușit încă aceasta formula,urmatoarele:ca să echivalezi 7g drojdie instant cu 25g drojdie proaspata(1cub,care de regula se folosește în panificație pentru 1 kg faina și nu pentru 500g, cu excepția cazurilor, unde rețeta impune un gramaj de drojdie diferit la kg de faina, sau respectiv la 500g faina) ,..,va trebui multiplicat de 3 ori, deci:7g dr.inst ×3=25g drojdie proaspata….aceeași formula, se folosește în cazul drojdie granulata(uscata),cu diferența ca se multiplica cu 2..deci:10 g dr.uscata(1 plic) ×2=25g drojdie proaspata… Pare o formula ciudata și incoerenta din punct de vedere matematic, dar asa este,brutari desăvârșiți, antici și de demult, au creat-o asa și au lăsat-o pe mai departe ca regula de baza și comoara de aur
Mie imi terebuie 10 gr de drojdie proaspata dar nam cat folosesc de drojdie uscata
Din păcate am cumpărat mai multe cuburi de drojdie proaspătă, te rog frumos Dan din câte am înțeles la 10 g de drojdie uscata Pakmaya corespunde un cub de drojdie proaspătă și te rog frumos sa îmi explici ordinea ingredientelor pentru mașină de paine este aceeași dacă am doar drojdie proaspătă adică o adaug ultima deasupra fainii faramitata (asa gândesc eu) sau trebuie sa fac o maia. Deci în concluzie cum trebuie sa procedez cu drojdia proaspătă pentru a face o pâine la mașină de paine după rețetele tale. Mulțumesc, frumos!
Reteta de cornuri este foarte apetisanta. Draga Dane, poti s-o trimiti peste hotare in Melbourne Australia?. Nu mai sant pe Facebook, dar am pastrat adresa de email
idarusu@yahoo.com. Apreciez f. mult daca poti s-a imparti retetacu mine. Dupa 21 de ani de”exil”, continui sa ma mandresc cu retetele noastre si le rup gura prietenilor, vecinilor si cine se intampla sa guste din minunatiile bucatariei romanesti. Cu multumiri, Dida
Eu am drojdie instant un pachet de 450 grame. As dori sa o folosesc la cozoanci si nu vreau sa gresesc. Daca la 500 gr faina pentru un cozonac pun 7 gr drojdie uscata Dr. Otker, drojdie instant cate grame trebuie pentru un cozonac de calitate? Multumesc anticipat!