Doar o vorbă să-ți mai spun

George Pruteanu Doar o vorba sa ti mai spun limba romana Doar o vorbă să ți mai spun

Așa se numea acea emisiune tv realizată, dacă va mai reamintiți, de regretatul George Pruteanu, prin anii sfârșitului de secol XX. Pe atunci, vorbele sale erau nu numai spuse, dar și explicate, ba chiar și confirmate dar și bine documentate. Ceea ce prof. G. P. spunea, practica și eventualul studiile de specialitate o dovedeau. Cum precizam, asta se întâmpla pe atunci, prin anii ‘990-2000. Acum, tot la final dar nu de secol, ci de decadă a sec. 21, vorbele-s întradevăr la modă, se tot spun, se difuzează, unele te și alarmează ori te ‘ndruma către-o cale. Din păcate-s vorbe goale. Minciuni și promisiuni, nu puține chiar “minuni”!…

Spre confirmare, dintr-o mulțime mult mai mare, am ales una recentă, spusă de la tribună Congresului PSD de noua președintă a acestui partid, nimeni alta decât șefa Executivului, doamna Dăncilă. Fără emoții și tradiționalele sale greșeli de exprimare, dumneaei a spus răspicat și tare că PSD-ul este “cel mai european partid din țară” (unii, ceva mai ne-atenți, au înțeles… “din sală“, ceea ce să recunoaștem, era adevărat!) adăugând mai apoi, cu aceeași mândrie națională: “Vrem o Românie care contează în Europa. Indiferent de ce vor unii să creadem, nu suntem nici o țară de mâna a doua, nici una neputincioasă, în relația cu partenerii noștri europeni. Am dovedit că știm locul pe care ni-l dorim în Europa. Acum trebuie să dovedim că știm ce Europa ne dorim: una socială, deschisă și cinstită cu toți cetățenii săi.

Da, la modul pur teoretic dar și populist, discursul pare a fi unul chiar excelent, dătător de speranțe și-un semnal încurajator, nu? Numai că toate astea sunt deocamdată doar vorbe, iar pentru a fi credibile ar fi fost necesar să fi precizat și cadrul de raportare cât și cel de integrare cu ce și-a propus Europa drept pachet de priorități strategice. Ar mai trebui totodată să și credem în ce spune ‘mneaiei. Iar ca cei care, vorba proverbului, ne-am fript și nu odată cu ciorba, nu putem acum să nu suflăm și-n iaurt! Ca s-o credem.

Dar întrucât, de bună vreme, pe la noi, prin România, minciuna-i la ea acasă, retinerile și neîncrederea noastră, a plebei, sunt justificate. Suntem sătui de vorbe goale, de ură și de dezbinare! Uitați-vă doar la ce fac și cei din Opoziție: ceartă între partide, ceartă și dezbinare chiar și-n interiorul unui partid, măsuri și acțiuni pripite, ineficiente și compromițătoare, majoritatea-n folos propriu saude grup, precum și afirmații trăsnite, echivalente cu… sinuciderea politică etc etc. Ce poate fi oare mai de condamnat ca acea afirmație pripită a d-lui Dan Barna, șeful USR-ului, făcută public, într-o emisiune tv a lui Marius Tucă, atunci pe vremea Referendului pentru famile, dar rămasă și acum în amintirea tuturor celor care au crezut și încă mai cred în viitorul și izbânda tinerii formațiuni politice! Liderul, Dan B, a spus că ar vota în favoarea legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, dar că momentan societatea româneasca nu este pregătită pentru asa ceva, informa la acea vreme, ActiveNews.ro.
Există state care au acest lucru reglementat, nu văd o problema din acest punct de vedere. Am spus și la dezbaterea din Parlament privind modificarea Constituției pe această tema, mi se pare că societatea româneasca nu este la momentul acesta acolo, nu e pregătită ca societate, dar vom ajunge cu siguranță, nu știu dacă în 10, 5 sau 2 sau 20 de ani“, a declarat el.
Întrebat de M. Tucă dacă este totusi de acord ca familiile formate din persoane de același sex să înfieze copii, Barna a răspuns: “La momentul acesta, din nou, societatea nu e acolo“!
Aveau vreun rost asemenea afirmații, tocmai din partea unui politician tânăr, deci de viitor?! Cred că nu! Sau, aflându-le, ce spun oare cei care l-au votat și-au sperat în gândirea, ideologia șiacțiunile noului partid și ale conducătorului sau?!

Revenind însă la “modernizarea” PSD-ului, cred ca-r trebui spus că în ciuda mesajelor de unitate și, cică, … frăție, acest partid e divizat, mai ales după Congres, în mai multe tabere și bisericuțe. De fapt, nici așa nu le putem numi. Sunt doar numai câteva grupări avide de putere dar care, evident, fragmentează actuala putere! Acum pe acolo, prin PSD-ul “modernizat” și fără… dictatorul Dragnea, nu mai există lider din umbră, care să poată coagula voturile tuturor nemultumitilor. Acel “stat paralel” scornit de omul din “beciul domnesc”, îi divide-n prezent pe Dăncilă și Pleșoianu. Dar nu numai. Ceea ce a rămas din acele… “vremuri de glorie”, sunt doar vorbele! Spuse sau scrise, dar în esență, goale și fără acoperire!…Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

9 comentarii la “Doar o vorbă să-ți mai spun”

 • ... a scris la 5 iulie 2019, 14:32   [#1]

  1.) -- E “George” nu “Gheorghe”;
  2.) -- Și era tot PSD-ist; Din păcate…
  3.) -- La fel ca Veorica, tot PSD-istă. Care, de asemenea, e cu vorbele la ea doar că n-o înțelegem noi, suntem prea proști ca să-i vedem sclipirea de geniu… (hăăă, hăăăă…);
  4.) -- Înghițeam în sec de fiecare dată când deschideam televizorul pentru emisiunea lui Pruteanu -- știind că-i un PSD-ist pursânge -- dar îi urmărea emisiunile cu nesaț și trecând peste “convingerile lui politice” îl apreciam pentru ce era el ca profesionist și pentru dramul de bine adus societății prin emisiunile lui educative. Ce-i drept avea și-un oarecare șarm, aparte, în a prezenta astfel de informații…

 • Marc
  ... a scris la 5 iulie 2019, 15:43   [#2]

  La asta m-am referit si eu!
  - e mare bai c-am scris Gheorghe in loc de George, care tot de la Gheorghe provine?!
  - iar faptul că a fost pedepsit, chiar ca, cel puțin pt.mine, n-are nici-o importanta!
  - In rest, sa ne auzim si citi numai de bine!

 • .marc
  ... a scris la 5 iulie 2019, 15:45   [#3]

  Iată asa vin si greselile!!

 • ... a scris la 5 iulie 2019, 16:16   [#4]

  Nu-i nici un bai, Marc, stai liniștit… că doar nu ne dăm cu racheta către Marte, ne dăm doar cu părerea…
  Altminteri îți doresc un weekend liniștit și răcoros.
  Bine, nu atât de răcoros ca lui Dragnea, să nu mă înțelegi greșit! :))

  P.S. Oare pe unde-o umbla to’arășu’ nostru Francisc? :-?

 • marc
  ... a scris la 5 iulie 2019, 17:01   [#5]

  N-as putea sa-ti spun (apropo de… vorba!), dar cred ca-i ocupat cu afacerile lui. E si firesc. Asta face orice om care vrea si poate. Eu ma exclud din start! Nici nu mi-au placut si nici nu-mi plac, nu ma pricep si nici nu mi-am dorit candva, iar acum?! Ce sa mai zic, cred ca ma-ntelegi! De stat, sa stii ca stau linistit si apoi, nici nu prea am ce face pe aici. De racoare, nu mai zic, e mare’naduseala. Iar la “racoarea “lui Dragnea, niciodata n-am crezut si nici nu cred ca voi ajunge! Au ajuns ieri niste pesedisti, asa, de varsta mea, unii pareau si mai paraditi, dar cu totii (din care o fost fesenista s-a remarcat!) cereau, cica-imperios!, eliberarea “unui om asa de cinstit”! Doar am mai spus si spun mereu: zau, lumea a inebunit de tot! Oare numai caldura o fi cauza? Ce zici?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 iulie 2019, 16:49   [#6]

  „To’arășului nostru Francisc” (adică mie) i-ar plăcea nespus să stea la răcoare la umbră cu câteva Timișorene bine răcite, dar aiasta nu se poate, cel puțin deocamdată, prieteni. Vrând-nevrând, e musai să alerg cu furca și cu grebla în mână prin poieni ca să umplu șura cu fân. Vaca din grajd nu paște zăpadă și iarna e lungă…

  Trecând peste faptul că George Pruteanu a zburat prin politică ca albina din floare în floare ( PNȚCD- PSD- România Mare), mărturisesc că urmăream emisiunea lui. Chiar îmi plăcea.

  Doar o vorbă vă mai spun: emisiunea Vorbește corect nu se poate compara cu ce spunea Pruteanu în urmă cu 20 de ani…

 • ... a scris la 6 iulie 2019, 17:01   [#7]

  Well, Francisc, mă bucur că totul e în parametri pe la tine… Mă gândeam să nu fi pățit ceva de nu mai dai nici un semn.

  În altă ordine de idei, vaca din grajd paște zăpadă -- PSD-ul știe cum, are rețeta în programul său de guvernare. Noi, ăștialalți, suntem proști că nu știm cum să convingem vaca să pască zăpadă.

  P.S. -- Că n-am specificat și poate s-a trecut cu vederea… în imagine, George Pruteanu cu cravată PRM-istă. :))

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 iulie 2019, 17:26   [#8]

  Referitor la „modernizarea” PSD-ului cred că discutăm în zadar, Marcele. PSD nu e un partid construit pe baze democratice, ci o adunătură de indivizi al căror singur interes este bunăstarea personală. Iar unii dintre noi suntem „coautorii” marelui lor succes…

  M-astup când constat că trebuie să suport guvernarea doamnei Dăncilă încă un an. Marele Partid Social Democrat a demonstrat că e stăpânul moșiei pe care unii dintre noi se încăpățânează să o numească țara noastră. Dacă la următoarele trei runde de alegeri acest „partid” nu va fi pus definitiv cu botul pe labe atunci nu ne rămâne decât să ne împrietenim cu Alighieri și să renunțăm la orice speranță.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 iulie 2019, 17:35   [#9]

  Mă bucur de bucuria ta, Dane. Ce poate fi mai plăcut decât faptul că vorbele pe care le scriu cu berea lângă tastatură sunt citite de cineva?

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?