Din nou, la… Moldova Nouă

hO2JcJU Din nou, la... Moldova Nouă

Altfel fie spus, o sugestie sau o călduroasă invitație… hibernală spre o zona mirifică a Clisurii Dunării, pe care probabil, unii dintr dv. încă nu ați cunoscut-o fie partial sau in intregime. Este vorba de Moldova Nouă, oraș situat în partea de sud a județului Caraș-Severin, în zona de vest a Defileului Dunării, fiind în același timp și port la Dunăre. Se învecineaza spre vest cu comuna Pojejena, la est cu comuna Coronini, la nord cu comunele Gîrnic (localitate de domicilu a prietenului nostru Francidsc Bouda!) și Carbunari, iar la sud pe toată lungimea teritoriului cu fluviul Dunărea, ce formează granița naturală cu fosta Iugoslavie.

Asezareaa este socotită de către istorici ca una din cele mai importante localități miniere din timpul romanilor. Lucrările de minerit reîncep în anul 1728, sub stapânire austro-ungară. Obiectivele turistice ce pot fi vizitate (indiferent de timp sau anotimp) sunt multe și atrăgătoare: Grotă haiducească în peisaj montan, insula Ostrovul Decebal în mijlocul Dunării, stânca Babakay chiar în Dunăre lânga comună Coronini, cetate feudală așezată pe o fortificație dacică, peștera Gaură cu Muscă de pe DN 57, spre Orșova, Clisura Dunării cu abrupturi calcaroase, Rezervația mixtă “Valea Mare”, Grotele lui Filip și cea turcească din satul Garnic) și multe altele, fie chiar din zona sau de prin împrejurimi, toate însă menite să vă impresioneze cu farmecul și natura lor. Despre cazanele Dunării am mai scris cândva, așa că n-are rost să mai repet. Presupun că va sunt acum bine cunoscute! Tocmai de aceea am ales un loc nou, la fel de atrăgător și pitoresc.

Moldova Nouă are nevoie de promovare turistică. Sperăm că, după ani și ani, să ne dăm seama că șansa zonei noastre nu stă neapărat în a investi în industrie, iar faptul că Dumnezeu ne-a înzestrat cu o zona extraordinar de frumoasă, ne obligă să investim aici“, declara nu de mult, presei, dl. Adrian Toma, primarul orașului. De fapt Zona turistică CLISURA DUNĂRII este “vestitorul” turismului din Banat și cuprinde cel mai lung și mai frumos defileu din Europa – Defileul Dunării (135 km), de la Baziaș și pâna la barajul Lacului de acumulare “Porțile de Fier” (Gură Văîi), construit în perioada anilor 1964-1971. După ce își adună apele din cele 6 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația și Serbia) și trece prin 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), dornic de a povești tot ceea ce a văzut, fluviul Dunărea întră în țara noastră, pe teritoriul județului Caraș-Severin, la Baziaș, și parcurge apoi cca 60 de km în județ la hotarul cu Serbia, pentru a-și continuă drumul prin Banatul Montan (120 km) spre Orșova, formând defileul care îi poartă numele. Delimitat la vest de râul Nera și la est de râul Cerna, la Cazanele Dunării, acest ținut de un farmec aparte, este numit de localnici “Clisura Dunării“. Prin aceste locuri de poveste, apele fluviului au săpat în granit și calcar un spectaculos defileu cu bazine depresionare și sectoare înguste care se succed. Niciunde în lume nu se găsesc atât de multe locuri ce merită vizitate, concentrate într-un areal de vis.

Din orașul-port Moldova Nouă se fac excursii pe Clisura de Sus. O sumedenie de trasee încep fix din drumul asfaltat fiind marcate cu panouri de unde puteti primi informații despre marcaje, durata etc. Dacă preferați apele fluviului vorbiți cu localnicii care oferă ture pe Dunăre cu șalupele, le gășiți numerele de telefon cam peste tot, plus în zona chipului lui Decebal este și un punct de plecare/sosire. Și, chiar dacă este frig afară, va puteți plimba cu șalupele. Proprietarii de ambarcațiuni oferă croaziere, dar și excursii la principalele obiective turistice din zona. Sau, dacă pensiunea la care sunteți cazați are ponton, vorbiți cu cei de la cazare să vă cheme o barcă care să vă ia direct de unde v-ați ales să stați. În bucătăriile pensiunilor se pregătesc meniuri bogate, specifice locurilor . Nu lipsesc, bineînteles, preparatele din peste. Sunt foarte multe motive de a vedea pe viu Clisura Dunării, de la Baziaș și pâna la barajul de la Porțile de Fier, să vedeti, între altele, locul în care fluviul a trecut în adâncuri, apoi o mică atlantidă a Banatului Montan, un amestec al farmecului parfumat al orientului, cu încruntarea zidurilor în formă de stea a fortăreței, ori ultimele sate ale etnicilor cehi din România. Sunt frumose și primitoare. Așa-s, Francisc?

Tot aici veți întâlni șiprima stațiune lacustră din România! Realizată cu fonduri europene, stațiunea din comună Berzasca, cuprinde 15 căsuțe rustice de vacanță, suspendate pe piloni deasupra Dunării. Complexul are 15 bungalow-uri compuse dintr-o o camera de zi, dormitor și grup sanitar.
Nu lipsește nici terasa cu vedere la Dunăre. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus… Clisura Dunării. Peisajele sunt de basm atât vara, cât și acum, în plină iarnă. Dacă pâna nu de mult, locul era pustiu la sfârsit de noiembrie, acum peste 50% din pensiuni sunt deschise. Vin turiști din toate colțurile țării, dar și din străînătate, atrași de frumusețea zonei…
Pe an ce trece, Clisura Dunării, de la Orșova și până aici, la Moldova Nouă, pare să devină o destinație tot mai preferată chiar și în sezonul rece.

Cu nostalgia-mi caracteristică trebuie să vă mai destăinui și faptul că de Moldova Nouă, orașul impartit parca în două (iată c-am făcut și-un vers!) – Moldova Nouă (care de fapt, e “veche”!) și Moldova Veche (care acum, e… nouă!), mă leagă multe amintiri de neuitat. Aici am avut prieteni (între care fostul primar, Damian, trecut se pare, în neființă, directorul Casei de cultură, Coicici și mulți alții, cărora, firesc, nu le mai rețin numele!) Aici, atunci, pe vremuri, realizăm mai ales la Exploatarea minera, multe reportaje și transmisii directe. La Casa de cultură admirăm dansurile și cântecele româno-sârbești interpretate de orchestra de amatori cât și de talentată solistă, pare-mi-se Dobrila Stancovici, și tot de aici mi-au rămas întipărite în memorie și acum, după zeci de ani, amintirea plăcută a tuturor celor cunoscuți! Dovadă elocventă este și clipul însoțitor…


… cu imaginile vremii apuse și cu oamenii cărora, acum, vizionand clipul de atunci, le zâmbesc și-i salut cu aceleași bune sentimente. Sper să fiu înțeles omenește! Iată însă că m-am cam luat, ca deobicei, cu vorba și, fără să vreau, m-am… lungit!

Așadar, cam atât (momentan) despre această frumoasă zona turistică a României de Vest pe care va sugerez s-o vizitați!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Din nou, la… Moldova Nouă”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 ianuarie 2019, 18:44   [#1]

  Ce paradox! Un moldovean din Piatra-Neamț face reclamă la Moldova-Nouă…

  Fain articol, Marc!

 • Marc.
  ... a scris la 13 ianuarie 2019, 20:19   [#2]

  Mă bucura aprecierele tale , Francisc! O mica rectificare totusi:sunt moldovean prin adoptie!Și nu din P-Neamț, ci din Targu Neamț. Iar dacă am scrisc laudativ despre acele locuri;am facut-o din suflet,nu pt reclama.De Caras ma leagă amintiri minunate,greu,f greu de uitat!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »