Destăinuirile unui pacient

ambulanta salvare spital triaj urgenta bolnavi targa Destăinuirile unui pacient

Iată-mă din nou acasă! După o săptămâna de spitalizare (chiar din Sâmbăta Mare!) sunt iarăși alături de cei dragi, încărcat nu numai de suferința și de o mulțime de medicamente dar și de un noian de reprezentări, impresii și convingeri din (și despre) starea actuală a rețelei medico-sanitare din România. Un domeniu vital pentru noi, toți. Inclusiv pentru sănătatea nației, dar care de mai multă vreme agonizează în prag de colaps!

Despre toate aceste necazuri mai toată lumea știe, fie de prin presă sau așa, din auzite. Din nefericire însă, pe parcursul câtorva zile, internat fiind la secția de boli contagioase a Spitalului “Sf. Dimitrie” din Tg. Neamț (unitate centenară rămasă, cu o excepție, la nivelul… secolului trecut!), pentru o entero-colită cronică, am avut posibilitatea să mă conving direct, la fața locului, de adevărata realitate.

De aproape tot ce s-a vorbit și se vorbește pe seama suferindului sistem. Acolo am întâlnit, trăit și văzut multe și diverse! Bune dar și rele. Cu maximă obiectivitate va spun, ca o surpriză mai mult decât plăcută, neașteptată, că cele bune mi-au reținut, pentru început, în mod deosebit atenția. O secție de spital marcată de o curățenie impecabilă (chiar daca-i vrea, nu gaseșți mai nimic aiurea, nociv) , un personal profesionit, dedicat carierei alese și plin de solicitudine. Mâncarea, cantitativ și calitativ, suficientă aș zice, axată pe meniuri adecvate afecțiunilor (chiar dacă pentru mine se rezuma doar la… orez fiert, supă de orez, pâine prăjită, brânză de vaci și ceai din plante! (ca de Paște, nu?!), iar tratamentul (cu unele medicamente cumpărate de la farmacii) aplicat la timp și corespunzător. Punct.

Aspectele neplăcute, unele chiar revoltătoare și întâlnite mai peste tot în spitalele din țară, se referă însă la dezinteresul unor medici față de soarta bolnavilor, lipsa multor medicamente, accesul vizitatorilor mai la orice ora (chiar decă afișele expuse la vedere interzic această practică dăunătoare) , iar în zilele de sărbătoare, care au tot fost acum, absolut toți medicii au lipsit cu desăvârșire! De Paște și 1 Mai în întregul spital (cu mai multe secții) , doar un singur medic, de gardă! Poți să mori liniștit că nimeni nu-ți are grija! Așa că, dacă eventual aveți ghinionul să vă îmbolnăviți, stați linisiti (un fel a spune) și muriți acasă, că la spital aveți aceeași soarta!

După sărbători (și nu numai), pe ansamblu dar și pe secții, un haos cvazi total! La “Primiri urgențe”, situația-i mai mereu așa. Aspectul și atmosfera (de multe ori generată chiar de… pacienți, dar susținută, ba chiar amplificată, de personalul medical!) oferă intocmai imaginea de… balci, chiar dacă, nu de puține ori apar de peste tot fel de fel de cazuri (unele fără nici-o motivație sau cauză mai serioasă), pacientul e privit de către slujitorii lui Hipocrate ca… un simplu obiect! Dezinteresați și plictisiți. Nu însă atunci când, tot din obișnuință (sau… tradiție) însoțitorul bolnavului oferă, zice-se pe șest!, mita cuvenită! Asta-i la ordinea zilei și nimeni, absolut nimeni, nu se sezizează, nu face nimic! Pacienții dau, domnii doctori (asistenți și infirmiere) primesc. Ba chiar, unii, o și solicită, cu promisiunea că “totu’ va fi în regulă“! Dacă te faci că… plouă, ăla ești! Nimeni nu te mai bagă-n seamă!

Cum spuneam, toate aceste practici lesne pot fi întâlnite în mai toate unitățile medico-sanitare din întrega țară. Ca să le depisteze și zice-se să le înlăture, aflu că d-na ministru de resort, Sorina Pintea, pornită într-un turneu, nocturn, prin mai multe spitale, declara în “Adevărul Live” că “Nu mă așteptam să găsesc în sec. 21 mizeria pe care am găsit-o în spitale“! Ce să va spun?! Dar la ce oare se aștepta distinsa doamnă ministru, de moment ce domeniul ce-l păstorește arată cum arată?! Și nu de azi, de ieri, ci de ani buni, de când numai se promite, dar nimic, practic, nu se face!
Doamna ministru a găsit și… explicația: “Totul ține de management“! O fi și asta, dar de ce medicii adevărați, pricepuți și pasionați pleacă în proporții alarmante spre alte zări?! De ce nu s-a făcut nimic pentru a acoperi din timp și corespunzător nevoia de medici în spitale?!
Dar cu cele opt spitale regionale cum mai rămâne, doamna ministru? Ați mărit salariile medicilor, încă existenți, cu sume incredibile, dar setea de mită și comportamentul lor, nu odată lipsit de omenie, continuă să sporească. De ce? Cine-i de vină pentru toate aceste incredibile situații ce ne îndepărtează tot mai mult de adevărata lume civilizată!? Ați dat vina până și pe dl. Președinte Iohanis și i-ați cerut “să mă lăsăți în pace“!? Ceea ce a și făcut și face! Oare Președintele țării este vinovat pentru mizeria, morală și fizică, din spitalele României, nu cumva chiar Ministerul pe care ziceți că-l conduceți, direcțiile subordonate dar, îndeosebi, partidul-stat din care si dv. faceți parte?! De ce căutați mereu neregulile în curtea altora, când toate acestea le gășiți chiar în curtea dv., în ministerul sănătății, cel mai în măsură să le înlăture?!

Ca să nu va mai obosiți cu vizitele nocturne, va dau un sfat. O părere de fapt. Unicul în măsură să înlăture din rădăcini mizeria, degringolada și acea vădită emfază, devenită tradițională, a personalului medico-sanitar. Cu ani în urmă, pe vremea tulburărilor socio-militare din Georgia, polițiștii din acea țară nu-si faceau datoria, se comportau exact ca medicii (și nu numai) de la noi. Ca să rupă răul de la rădăcină, guvernul revoluționar a concediat toată poliția! Pentru un timp, până ce s-au format noile cadre, au fost angajați capolițiști, tineri voluntari și treaba a mers strună! Așa și numai așa ar trebui să faceți și dv în întregul sistem. După care, nu uitați, să demisionați cu toții!

Ce spuneți, n-ar fi eficient? În România încă sunt f mulți tineri pricepuți, cu tragere de inimă și atrași de profesie care ar dori să muncească pentru binele și sănătatea semenilor lor. Nu îngâmfați și îmbuibați. Nu atrași numai de salarii uriașe și mită cât cuprinde.

Dar totuși vă mai întreb: până ce vă veți… dezmetici și hotărâ, noi, milioanele de bolnavi ce facem? Murim cu zile?! Murim pentru, sau din cauza, indolenței și inactivității tuturor celor pe care doar o imfimă parte a populației le-a acordat votul!?


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Destăinuirile unui pacient”

 • ... a scris la 11 mai 2019, 0:41   [#1]

  Marc, îți doresc însănătoșire grabnică și viața lungă. Sper că totul este în regulă acum și sper să te simți mai bine…

 • Anonim
  ... a scris la 11 mai 2019, 9:25   [#2]

  sanatate si numai bine

 • marc
  ... a scris la 11 mai 2019, 10:40   [#3]

  Da, dragii mei, ma simt mult mai bine, dar cu un regim alimentar f sever (deocamdata). Fierea-mi este tare lenesa (atona), total opusa felului meu de a fi! Sper ca totul va redeveni la normal. Multumiri Dane, pentru emotionantul mesaj (un adevarat tonic moral), percum si tie “anonimule” Francisc1! MULTA SANATATE, TUTUROR! Toate celelalte se fac, pe rand, cu rabdare sau deloc, dar sanatatea-i cea mai pretioasa (indiferent de varsta)…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 mai 2019, 19:06   [#4]

  Nu știu ce să zic, dragă Marc, dar cred că în viața fiecăruia dintre noi vine o vreme în care trebuie să ne împăcăm cu destinul. Nu suntem nemuritori…

  Îți doresc din tot sufletul multă sănătate și viață lungă, chiar dacă știi la fel de bine ca mine că „urările” sunt tardive. Ce mai vrei să schimbi în mersul lumii când știi că vremea în care puteai schimba rânduiala a apus?

 • marc
  ... a scris la 12 mai 2019, 10:05   [#5]

  Francisc,esti neintrecut in tot si-n toate!Comentariile,spusele tale(asteptate cu mult interes)imi arata,de fiecare data,ca am alaturi un sfatuitor intelept,omenos si valoros,care oricand(ca si Dan)poate -ti fi de folos(sub aspect moral,psihic,prietenesc).Bravo TIE,bravo lui DAN,adevarati colegi!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 mai 2019, 11:13   [#6]

  E departe de mine gândul că aș fi un „sfătuitor înțelept, omenos și valoros”, neîntrecut în tot și-n toate, Marcele. Comentez, pur și simplu…

  Faptul că unora nu le place ce zic nu-mi schimbă cu nimic părerile. Îți mulțumesc că-mi ești suporter!

 • marc
  ... a scris la 12 mai 2019, 12:42   [#7]

  M-ai ,,cumparat”definitiv!De fapt,pe intreaga familie.Zau,fara exagerare….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 mai 2019, 13:22   [#8]

  Când îmi tastez prostiile pe-aici nu mă gândesc niciodată să „cumpăr” conștiințe, Marc. Pur și simplu dau slobod gândurilor și le ajut să zboare cu niște perechi de pixle Timișorene.

  Ce poate face un român ca mine într-o zi de duminică? Ar putea dormi, dar nu prea are somn după ce a văzut „mitingurile” din weekend. Somnul e necesar, dar uneori e indicată și trezirea. N-o zic eu, ci versurile imnului național…

  „Deșteptă-te române” e țelul. Faptul că prea mulți dintre noi sunt surzi nu înseamnă că nu ne putem trezi.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?