Despre virusuri, dar şi despre microbi

mail Despre virusuri, dar şi despre microbi

Nu stiu daca amicul meu, Francisc, imi va da unda verde la acest articol, in ideea daca cele ce urmeaza a fi scrise, interseaza sau nu pe cititori! Dar imi iau inima-n dinti (cum se mai spune) si trec la treaba. Aceasta cu atat mai mult cu cat, de luni bune, tot romanul (si nu numai) doar de virus vorbeste.

Unde mergi, unde te afli, cu sau fara masca, inspimantat ori ba, Covidul 19 e prezent in multiple interpretari si explicatii. Savante sau… dupa ureche. Din nefericire, putini sunt cei care stiu sa faca diferenta intre virusi si microbi. Bacteriile, denumite popular și microbi, sunt în unele cazuri benefice omului.

Printre virusurile faimoase se numără Virusul Herpes Simplex, Virusul Corona etc… Exista multiple diferente intre virusuri si bacterii. Acestea se refera atat la dimensiunile lor relative, cat si la efectul lor. Se stie insa ca ambele sunt entitati infectioase, care au nevoie de un organism gazda pentru a se dezvolta si multiplica. Exact cum se intampla, acum, in pandemia genrata da coronavirus. Asadar, cu cat stim mai mult despre organismul nostru, cu atat ne putem proteja mai bine de pericolele la care mediul ne supune constant.

mail 3 Despre virusuri, dar şi despre microbi

Virusurile sunt entitatile infectioase cele mai frecvente. In dezvoltarea lor, depind integral de gazda, adica organismul uman. Virusurile nu se pot multiplica decat in interiorul unei celule vii. Ele patrund in mecanismul unei celule sanatoase si modifica programul celular, pentru a se reproduce si a infecta alte celule. Virusurile sunt responsabile si de aparitia unor boli relativ usoare, cum ar fi racelile si gripele, precum si afectiuni ca rinofaringitele, hepatita sau gastroenteritele. Tot aceste entitati sunt responsabile de aparitia bolilor copilariei: rujeola, varicela, rubeola etc. Pentru unele dintre aceste boli (gripa), individul se poate proteja cu ajutorul unui vaccin. Boli grave ca SIDA sau Ebola nu pot fi insa prevenite prin aceasta metoda si nici nu se bucura inca de tratamente ce au ca efect vindecarea. Cum ne protejam? Fiecare cum crede de cuviinta si cum se pricepe…

Prima arma in lupta cu virusurile de orice tip este sistemul imunitar natural al organismului. Uneori, aceasta forma de aparare este insuficienta, iar individul trebuie sa apeleze la un vaccin tintit. Un fel de „vaccin natural” este chiar suportarea bolii in sine. De indata ce o persoana dezvolta una dintre bolile copilariei, riscurile ca ea sa mai dezvolte boala mai tarziu sunt minime. Alte virusuri, precum cele responsabile de aparitia gripelor sezoniere necesita vaccinare anuala. Acestea sufera modificari constante, iar noile generatii de vaccinuri trebuie sa se muleze acestor schimbari.
Sa aflam acum si ce sunt bacteriile.

O mare parte dintre bacteriile existente sunt inofensive. Ba mai mult, ele fac parte din bariera de protectie a organismului. Altele se dovedesc a fi insa destul de periculoase. Bacteriile sunt microorganisme unicelulare care sunt mult mai dezvoltate ca virusurile. Bacteriile pot supravietui in absenta unei gazde, se pot misca, respira si reproduce autonom. Ceea ce le face periculoase este marea viteza de inmultire in mediile propice. Un alt pericol il reprezinta toxinele pe care le elibereaza (de exemplu botulismul, care afecteaza sistemul nervos) .
Mai multe amanunte veti putea afla vizionand videoclipul de mai jos…


(sursele: internetul si tratate de specialitate)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

em M9 MSZo YXNo PWZk ODM3 ZTIw NTBj MDlm MDI5 Zm U0 OGRm ZGQ3 Zjc4 OGY1 thumb Despre virusuri, dar şi despre microbi

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Despre virusuri, dar şi despre microbi”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 august 2020, 21:27   [#1]

  Amicul tău Francisc (adică eu, ăla întâiul) nu e în măsură să-ți dea „undă verde”, amice Marc. Poți scrie orice-ți trece prin taste și tocmai ăsta e farmecul „democrației”…

  Noul coronavirus e apă de ploaie față de ce-am „pățit” în 1989. Atunci au murit cu zile peste o mie de oameni într-o săptămână, acum ne dăm de ceasul morții că și-au dat obștescul sfârșit vreo două mii și jumătate dintre ai noștri, mulți dintre ei ajunși la capătul liniei.

  Știi ce nu pot înțelege? Ce drac’ de „luptă” ducem împotriva pandemiei când dansăm „la liber” pe plaja de la Vama Veche și facem nunți în care furăm mireasa pe „muzica” copiilor minune? Că la supermarket nu avem voie să intrăm fără masca pe gură și cu temperatura măsurată…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 august 2020, 21:41   [#2]

  Mai am una, scrisă înainte de beri. E adresată matematicianului Ștefan Vlaston (cred că ai auzit de el).

  După trei decenii de bâjbâială prin tunelul tranziției (unii zic că spre democrație, eu spun că spre nicăieri) încă nu am zărit luminița din capăt, domnule Vlaston. Învățământul nostru e o relicvă. Un vestigiu al vremurilor în care scoteam fum din bătutul palmelor la vederea celui mai iubit fiu al poporului…

  Școala românească din prezent „produce” pe bandă rulantă cetățeni numa‘ buni pentru viitorul de aur ce ni se tot promite de-o viață.

  Poate că distribuirea gratuită a câtorva mii de tablete și laptopuri e soluția, dar eu cred că efectul acestei măsuri nu va avea un impact major asupra rezultatelor atâta vreme cât la catedră avem dascăli care nu prea reușesc să ia notă de trecere la „angajare” și numirile în funcțiile de conducere se fac pe criterii politice și nu pe competență (ca dealtfel în foarte multe domenii vitale pentru o societate normală).

  De multe ori, nu chiar de fiecare dată, aveți dreptate în articolele dumneavoastră (cel puțin asta e părerea mea), dar cere-i orbului să vadă și surdului să audă!

  România are nevoie (acum mai mult decât oricând!) de oameni pregătiți, nu de „politicieni” precum cei pe care îi tot votăm de 30 de ani. Problema e că nu prea avem de unde să-i luăm și, la cum funcționează sistemul de educație în prezent, nici peste două decenii nu o să-i avem.

  Mă tot întreb de ce partidele astea două „mari și late” (la PSD și PNL mă refer) nu reușesc să scoată la iveală și niște oameni într-adevăr competenți, că de Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea, Dăncilă (pe de-o parte) și Antonescu, Gorghiu, Turcan sau Orban (pe de alta) m-am cam săturat.

  Nu luați această postare ca fiind propagandă electorală. Pur și simplu e doar un comentariu, atât și nimic mai mult. Nu sunt trollul nimănui, ci doar un cetățean pus mereu să aleagă răul mai mic…

 • marc
  ... a scris la 8 august 2020, 11:59   [#3]

  Amice,iar m-ai inteles gresit!Cand am scris ca astept ,,unda verde”de la tine,m-am referit la faptul ca doar tu mi-ai spus si-mi spui mai de fiecare data ca x articol sau subiect nu prea intereseaza,ca y e cu fara ce ar fi trebuit sa fie samd.Deci,nitelus cusurgiu!De asta ti-am si solicitat acceptul ,chiar daca stiu(si e firesc,nu?)ca ,,unda verde”-i apartine in exclusivitate lui Dan,proprietarul blogului si primitoarea noastra gazda.Asta nu trebuie sa de lezeze cu nimic,intrucat(de buna voie si ne silit de nimeni)eu te consider a tot facatorul…ordinii si ,,disciplinei”in randul celor care au…curajul sa scrie sau sa colaboreze pe Blogu’ lui Dan!Asa ca ,dle sef, sa ne reauzim(scriem)cu bine!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 august 2020, 12:22   [#4]

  Cusurgiu sunt de când mă știu, Marc, fără voia mea: așa m-a făcut mama! Îmi mențin părerea că o „ceartă” purtată în limite rezonabile aduce întotdeauna o soluție înțeleaptă.

  Mi-aș fi dorit ca pe Blogul lui Dan să se audă o hărmălaie de voci, dar nu a fost să fie. Și uite-așa suntem „condamnați” la discordie doar noi doi…

  Nu e nevoie de curaj ca să îți spui opinia.Trebuie doar să o ai!

  Spuneai (nu demult) că acest blog ar mulți cititori. Nu se vede. Dacă stăm să ne gândim, pe cine ar putea interesa dialogul nostru?

 • marc
  ... a scris la 8 august 2020, 14:12   [#5]

  Sa stii ca totusi blogul are cititori!Multi citesc,barfesc sau lauda,omenteaza in sinea lor si…Atât!Nu-și pierd timpul ca noi!De ce?Pen’ca stiu ca ,practic,nimeni nu te baga in seama…Câinii latră,caravana trece,nu?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 august 2020, 14:54   [#6]

  E cert că blogul are cititori, Marc. Cel puțin doi: tu și eu! Pe Dan nu-l pun la socoată, da’ hai să fie, suntem trei. Mai apare meteoric și domnul EU, deci suntem patru…

  Vai, ce „curajoși” suntem!

  Stimabili cititori imaginari, faceți uz de libertatea cuvântului, ce naiba. Eu am cam răgușit de atâta lătrat…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 august 2020, 15:06   [#7]

  Te las pe tine cu articolele și îmi păstrez dreptul la comentarii, Marc. Evident că la o bere (vorba vine una!), nu pot comenta când mi-e sete…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 august 2020, 16:14   [#8]

  La mine-n sat plouă ca într-o poezie bacoviană și n-am umbrelă ca să mă apăr de ploaie. Suport cu stoicism picăturile știind că ele se usucă odată cu răsăritul soarelui (Doamne ferește să mai „răsară” o dată!).

  Tună și fulgeră pe cerul întunecat, de parcă Dumnezeu s-a mâniat pe prostia noastră. Da’ noi nu și nu, rămânem credincioși naivității în care ne-am născut.

  Să nu care cumva să alegem oameni tineri, că ăia ne pun pe butuci mai abitir decât a făcut-o Iliescu și tovarășii săi. Ăștia noii sunt mai marxiști decât Marx în persoană…

  E bine s-avem un Pinochio și un crai de curte veche în politica autohtonă că, vorba aia, cine să ne tot promită? Alegeți, fraților, PSD și PNL că asta e!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?