Despre prieteni şi prietenie

friendship day photos 03 Despre prieteni şi prietenie

Oare stie care cumva cineva cu adevarat ce este prietenia? Uneori pare usor de explicat, dar, de fapt, este dificil de definit prietenia. Poate ca unii nu au avut niciodata un prieten adevarat, iar altii au crezut ca si-au gasit cel mai bun prieten si apoi au avut parte de o mare dezamagire cand si-au dat seama ca persoana respectiva nu era de incredere. Adevarul e ca prietenia adevarata, nu virtuala ci reala, este tot mai rara. Am simtit-o si o simt pe propia-mi piele. In ziua de azi, mai cu seama de cand cu pandemia asta, toata lumea isi vede in primul rand doar interesul personal, propriile ambitii si nu prea mai e timp sa lasam de la noi, sa avem incredere in cineva. Prietenii adevarati sunt acei oameni in care ai incredere oarba, cei pentru care ai lasa deoparte pentru un moment propriile interese si ambitii. Dar mai sunt?! Indoi-m-as! Prietenia adevarata reprezinta o adevarata comoara, iar cine are parte de ea se poate considera norocos, intrucat-probabil se stie, dar nu mai e la moda- un prieten creste sansele la fericire si-ti confera o stare generala de bine. O relaxare fizico-morala deosebita. Un prieten adevarat, cu care poti impartasi sentimente, trairi, ganduri si care nu te judeca decat in mod obiectiv, iti spune cand gresesti, se bucura sincer pentru realizarile tale si iti este aproape in momentele esentiale din viata ta. Asta-n teorie pentru ca in practica, in viata de zi cu zi, rar, f rar daca mai poti sa intalnesti.

5 ziuaprieteniei Despre prieteni şi prietenie

Prietenia poate exista intre persoane care se vad in fiecare zi, o data pe an sau chiar mai rar, intrucat exista o multime de cai de a comunica si de a tine legatura, precum telefonul, e-mailul, chaturile online, platformele prin care se poate socializa. Acum, in zilele noastre, noile tehnologii pot ajuta enorm prietenia, deoarece o multime de prieteni, fosti sau actuali, se afla la distanta, fie ca sunt plecati in alte tari, fie ca pur si simplu locuiesc departe unii de ceilalti si nu se pot vizita des sau nu pot comunica personal. Dar daca intamplarea sau alte “minuni” ale vietii au facut ca unul dintre ei sa ajunga ceva intr-un domeniu sau altul, gata cu prietenia! S-a rupt brutal! Exemple? Cu caru’ si cate vrei. Din decenta si omenie, nu le voi nominaliza. “Prietenii” stiu de ce! Prietenia adevarata se naste fie din copilarie, fie spontan din situatii neasteptate. O prietenie adevarata se poate lega in orice fel de circumstante si poate dura o viata intreaga, numai daca este bazata pe sentimente adevarate, pe respect si pe buna intelegere. Prietenii adevarati sunt acei oameni in care ai incredere oarba, cei pentru care ai lasa deoparte pentru un moment propriile interese si ambitii.
Cunostinte cu care iti petreci timpul poti avea cati vrei, dar la momentul adevarului, cand ai nevoie totusi de un sfat, de o parere sau de un umar pe care sa plangi… abia atunci afli cine este intr-adevar langa tine. Un prieten adevarat este mereu acolo, indiferent de situatie. Asadar, dragilor, prietenia necesita respect, sinceritate, sprijin mutual, incredere si comunicare. Prietenia care nu se bazeaza pe aceste principii nu are sanse de a dura, deoarece este doar de conjunctura. Dar ca orice in viata si prietenia adevarata se poate termina. Si intre doi prieteni foarte buni pot interveni situatii care duc la o ruptura ce uneori nu se mai poate repara. Din nefericire, iata ca si aceasta mi-a fost dat s-o traiesc, s-o simt. Asa ca, nu trebuie sa consideram ca, odata ce am castigat un prieten, il vom avea mereu. O prietenie adevarata si sincera necesita multa atentie si trebuie intretinuta, pentru ca ea, adica prietenia, este ca o flacara ce se poate stinge oricand. De aceea, zic eu, nu are rost sa incerci sa definesti o relatie atat de frumoasa precum cea de prietenie adevarata…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Alte subiecte, Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Despre prieteni şi prietenie”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 decembrie 2020, 15:32   [#1]

  Îți mai aduci aminte de vremurile în care ne contram chiar pe acest blog pe tema prieten-amic, Marc? În sfârșit ai ajuns și tu la concluzia că prieten nu e totuna cu amic.

  În rândurile tale se simte o amărăciune. Sper să nu fiu eu persoana care ți-a provocat-o…

  Oricum ar sta treaba, îți doresc un an nou plin de bucurii, prietene virtual!

  LA MULȚI ANI tuturor!

 • marc
  ... a scris la 30 decembrie 2020, 17:54   [#2]

  Nici vorba,prietene Francisc!Cauzele amaraciunii sunt generate de multe alte probleme ce ti le ofera viata,fie ca le vrei sau nu…Acelesi sincere urari si din partea mea,acum si LA MULTI ANI!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2020, 9:39   [#3]

  O melodie potrivită discuției noastre, Marc…

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 4 ianuarie 2021, 3:46   [#4]

  Prieten poate avea multe înțelesuri în funcție de contextul în care-i folosit, uneori chiar și atunci când califică aceeași relație, dar partenerii îi atribuie semnificații diferite. De asemenea, de fiecare dată apar diferențe între interpretarile pe care le dau prietenul care cere ajutorul și cel care trebuie să-l dea, chiar dacă în diverse situații aceștia alternează pozițiile. Ș-apoi să nu ignorăm zisa, “apără-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă apăr singur”, care are la bază o des-întâlnită dezamăgire dată de neîmplinirea unor așteptări prea optimist formate.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 ianuarie 2021, 16:52   [#5]

  Nu sunt de acord cu dumneata, domnule Civi Lezatu’. Nu putem discuta despre prietenie în funcție de context. Bătrânii noștri ne-au lăsat o vorbă: prietenul la nevoie se cunoaște…

  Un prieten (în adevăratul sens al prieteniei) nu se ferește niciodată să-ți spună pe șleau că ai greșit. Un prieten nu te „gâdilă” niciodată la orgolii (era să scriu testicule, dar mă abțin) atunci când nu e cazul. Un prieten autentic te mai și înjură uneori…

  Cele mai trainice prietenii se nasc în copilărie. De ce spun asta? Pentru că sinceritatea copilăriei încă nu este alterată.

  Zisa aia populară cu „apăratul de prieteni” are un sâmbure de adevăr, dar în esență e mincinoasă. De ce să mă feresc de prietenie când ar trebui să o caut? De ce să nu fiu generos și altruist cu semenii alături de care îmi trăiesc secundele vieții? Vezi ce întrebări existențiale îmi pun, nene Lezatu’?

  Nu sunt singurele enigme. Hai să o întorc pe partea cealaltă: de ce să dau gir unora ce cred că pot stăpâni societatea mințind la nesfârșit? De ce să întorc mereu și celălalt obraz sperând că „dușmanii” se vor da pe brazdă?

  Am tot spus-o și o s-o mai zic: între adevăr și minciună nu poate exista prietenie…

 • EU, Civi Lezatu'
  ... a scris la 6 ianuarie 2021, 2:59   [#6]

  Domnule Francisc, citind teoria dvs., potrivit căreia de esența prieteniei este critica manifestată fără menajamente, mi-am spus că cel mai bine, pe acest tipar, se pliază organizația de bază PCR de dinainte de ‘89. Deci, “mai pe șleau zis”, dușmani-s cei care te umflă-n dos, iar prietenii sunt cei care te fac de căkt, de preferat în public pentru ca efectul prietenesc să fie maxim. Am înțeles bine, nu? Uite, de-aia-i vorba aia cu “apăratul de prieteni”! Partea mai interesantă este că nici măcar nu ai voie să te superi pe “altruismul și generozitatea” manifestate din devotament de prietenul din copilărie care, călărindu-ți nevasta, te critică sincer că nu-ți dai silința s-o satisfaci pe deplin, fredonându-ți, eventual, și melodia aia cu, “…o fată mai găsești, dar un prieten greu…”. În fine, ca să n-o mai lungim cu vorba, EU așa știu de la părinții și de la bunicii mei, că “cele făcute în copilărie sunt copilării”, ăsta fiind și motivul pentru care sunt trecute cu vederea! În rest, concordie să fie!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?