Despre parcurile naţionale

image 2022 06 12 25614736 0 romania salbatica Despre parcurile naţionale

Cate sunt în România? Care este diferența dintre un parc național și unul natural? Iata intrebarile puse, nu odata, atat pe net cat si in presa de toate felurile, intrebari la care voi incerca sa va ofer, macar partial, raspunsurile cuvenite. Dar inainte de orice trebuie sa fac precizarea ca in tara noastra există o mulțime de parcuri naturale și naționale recunoscute prin lege ca arii protejate și sunt incluse fie în Patrimoniul Mondial UNESCO, fie în programul UNESCO.

Care este diferența dintre cele două denumiri?

Parcurile naționale se întind pe suprafețe mai mari de teren cu zone bine delimitate care au scopul de proteja și conserva valorile reprezentative ale spațiului. Aici sunt respectate mai multe reguli de îngrijire, iar zonele acestora impun anumite restricții tocmai pentru a favoriza mediul natural. Multe arii sunt delimitate deoarece în interior sunt specii de plante ori animale care sunt protejate prin lege. Dealtfel România este țara cu o mulțime de obiective turistice ce pot fi vizitate de turiști pentru a-i descoperi frumusețile.

Parcurile naturale sunt constituite, cum spuneam, dintr-un teritoriu delimitat în care se regăsesc elemente naturale, culturale și istorice protejate în vederea conservării și dezvoltării durabile, în conformitate cu un regulament atent stabilit. Bunaoara, Parcul Național Retezat – primul parc de acest gen de pe teritoriul României, se întinde pe o suprafață de cca 20.000 de hectare de rezervație naturală și cuprinde peste 1.200 de specii de plante, multe dintre acestea sunt chiar unice în lume. Parcul are peste 20 de vârfuri cu înălțimi de peste 2.000 de metri, aproximativ 100 de lacuri, cu cel mai întins lac și adânc lac glaciar din țară, Lacul Bucura. Fauna din parcul național Retezat cuprinde mistreți, lupi, urși, capre negre, dar și iepuri care conviețuiesc într-un habitat ideal.

Alte parcuri naționale și parcuri naturale
– Parcul Național Cheile Bicazului. Flora de aici este foarte bogată și este reprezentată de peste 100 de specii cu subspeciile lor.
– Parcul Național Cheile Nerei ce se întinde pe o suprafață de 36.000 de hectare și găzduiește șase rezervații naturale. Relieful de aici are înălțimi cuprinse între 600 și 1.000 de metri, iar aici viețuiesc căprioare, cerbi carpatini, urși, mistreți, dar și alte viețuitoare. experiențe personalizate

În România există mai multe parcuri naționale și parcuri naturale ce sunt recunoscute prin lege drept arii protejate și, deși denumirile, cât și scopul și activitățile din cadrul acestora sunt diferite, ideea înființării și supravegherea lor are la bază același principiu: protejarea elementelor naturale.
Parcul Național este recunoscut și se distinge prin lacurile carstice precum Ochiul Beiului și Dracului, dar și cascade din România precum Beușnița, Bigăr și peșterile Dubova și Peștera Boilor.

Parcul Național Defileul Jiului Este înființat în anul 2005 și are o suprafață de peste 11.000 de hectare în care se regăsesc locuri sălbatice, dar bogate în floră și faună. Parcul Național Defileul Jiului se întinde de-a lungul defileului pe care îl formează Jiul în nordul județului Gorj, iar aici biologii au clasificat peste 700 de specii de plante specifice zonei, dar și peste 400 de specii de animale, multe dintre ele fiind protejate de lege.

Parcul Național Munții Rodnei Se întinde pe 46. 000 de hectare, dintre care 3. 000 de hectare sunt declarate rezervație a biosferei. Parcul găzduiește numeroase vârfuri montane ce depășesc 2. 000 de metri înălțime, dar și zeci de lacuri glaciare și o floră bogată cu multe specii rare. Aici fauna este reprezentată de urși, cerbi, râși, acvile de munte, cocoși de munte, dar și capre negre. Dintre atracțiile zonei din Parcul Național Munții Rodnei amintim Poiana cu narcise, unică în lume, dar și Cascada Cailor, Valea Arieșului și lacul Lala.

Parcul Național Călimani Se întinde pe o suprafață de 24. 000 de hectare și cuprinde trei rezervații naturale: Rezervația Științifică de Jnepeniș, Rezervația Lacul Iezer și Rezervația geologică 12 Apostoli. Toate aceste rezervații sunt acoperite de vegetație lemnoasă de măceș, scoruș, alun și păducel. Fauna bogată a parcului național cuprinde urși, cerbi, râși, pisici sălbatice, bursuci, cerbi.

Parcul Național Cheile Bicazului – Parcul Național se întinde pe o suprafață de 6. 500 de hectare și găzduiește peste 1.000 de plante superioare, multe dintre ele fiind unice în lume și monumente ale naturii. Zona este acoperită în proporție de 95% de păduri de molid în care conviețuiesc vipere, șerpi, urși, cerbi carpatini, ciocănitoare de munte și broaște cu burți galbene. Aici se regăsesc obiective turistice precum stațiunea Lacul Roșu, Peștera Munticelu, Piatra Singuratică, dar și numeroase trasee montane.

Parcul Național Piatra Craiului este caracterizat de o creastă singuratică ce ajunge la aproximativ 25 km lungime. Aici se regăsesc peste 1. 200 de specii de plante, dintre care peste 180 sunt ocrotite prin lege. Dintre speciile de plante amintim: garofița Pietrei Craiului, macul galben, bujorul de munte, floara de colț, gladiola sălbatică, dar și numărul impresionant de specii de orhidee de munte, 41 de specii dintre cele 58 existente în România.

Parcul Național Munții Măcinului Este o arie protejată de interes național ce a fost constituită în scopul conservării și valorificării științifice și turistice a zonei. Munții Măcin reprezintă cea mai veche formațiune geologică din țară. În Parcul Național se găsesc peste 1.700 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate prin lege, dar și 181 de specii de păsări, dintre care 37 de specii de păsări sunt protejate internațional și peste 1. 400 de specii de insecte.

Parcul Național Munții Măcinului Este o arie protejată de interes național ce a fost constituită în scopul conservării și valorificării științifice și turistice a zonei. Munții Măcin reprezintă cea mai veche formațiune geologică din țară. În Parcul Național se găsesc peste 1.700 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate prin lege, dar și 181 de specii de păsări, dintre care 37 de specii de păsări sunt protejate internațional și peste 1.400 de specii de insecte.

Parcul Național Buila-Vânturarița Este înființat în anul 2004 și se întinde pe o suprafață de 4. 186 de hectare, fiind considerat cel mai mic parc național din România. În apropierea parcului se regăsesc mai multe obiective turistice cultural-istorice precum mănăstirile Horezu, Frăsinei, Arnota și Bistrița.

Pădurea Letea – cea mai veche rezervație naturală din România Este o arie protejată în care se găsesc peste 500 de specii de plante și peste 3. 000 de specii de animale. Aici este singurul loc din Europa în care se întâlnesc liane și multe dintre speciile vegetale exotice sunt unicat în Europa sau chiar în lume. Acestea au apărut datorită semințelor pe care păsările migratoare le aduceau din Africa.

Parcul Național Delta Dunării Suprafața Deltei ajunge la 4.340 kmp împreună cu complexul lagunar Razelm. Cel mai vechi braț este Sfântu Gheorghe, iar cel mai tânăr braț este Sulina, situat în centrul Deltei. Aici se regăsesc peste 1.200 de specii de arbuști și plante, dar și peste 280 de specii de păsări, majoritatea clocitoare și aproximativ 130 migratoare.

Parcul Național Putna Este o arie protejată prin lege, iar Cascada Putna din apropiere a fost declarată Monument al Naturii încă din anul 1973. În apropierea parcului pot fi vizitate o mulțime de alte obiective turistice precum Lacul Negru, Pădurea Verdele, Mănăstirea Lepșa, dar și Clădirile Zăbalei.

Parcul Național Munții Maramureșului Este zona destinată conservării peisajului și tradițiilor locale în care se regăsesc mai multe păduri întinse și neatinse de om. Aici trăiesc sute de specii de plante și păsări, iar accesul tristic este pus la dispoziția turiștilor prin locomotive cu aburi precum Mocănița.

Parcul Natural Apuseni Este arie protejată care se întinde pe teritoriul munților Apuseni și care cuprinde Munții Bihorului și Munții Vlădeasa. În fauna parcului se regăsesc vulpi, urși, capre negre, răși, dar și cocoși de munte. Cuprinde câteva dintre cele mai frumoase rezervatii naturale printre care: Peștera Scărișoara, Ghețarul de la Vârtop, Valea Galbenei, Peștera Urșilor, Vârful Biserica Moțului și Peștera Ciur Izbuc.

Parcul Natural Bucegi are o suprafață de peste 32. 000 de hectare desfășurată pe teritoriul administrativ a trei județe: Dâmbovița, Prahova și Brașov. Munții Bucegi sunt alcătuiți dintr-o varietate de roci, șisturi cristaline, iar relieful este divers. Aici se întâlnesc forme deosebite precum; forme de ciuperci (Babele), cap de om (Sfinxul), peșteri (Ialomița) și chei (Zănoagei, Ghimbarului).

Parcul Natural Comana Este arie protejată de interes național din sud-estul județului Giurgiu care se întinde pe o suprafață de aproximativ 25. 000 de hectare și reprezintă o zonă specială de conservare cu regim de protecție pentru mai multe specii de floră spontană li faună sălbatică. Aici este întâlnită o gamă diversă de plante, dintre care unele rare protejate prin lege, dar și alte rarități floristice din specii precum: bujor românesc sau nufăr galben. Printre speciile faunistice din Parcul Natural Comana se află: popândăul, reptila, țestoasa de baltă și buhaiul de baltă cu burtă roșie.

Parcul Natural Cefa Parcul: are o suprafață de peste 5. 000 de hectare și face parte tot din aria protejată de interes național. Aici habitează mai multe specii de mamifere, păsări, reptile, insecte, multe dintre ele fiind protejate de lege. Tot aici este inclusă și rezervația naturală Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani, acolo unde sunt mai multe păsări de păsări ocrotite prin lege, printre care egreta albă și stârcul cenușiu.

Parcul Natural Mica Baltă a Brăilei: zona a fost declarată arie protejată prin lege în anul 2000 și cuprinde o suprafață de aproximativ 25. 000 de hectare. Se află în lunca inundabilă a Dunării între Insula Mare a Brăilei și Bărăganul de Nord. Adaposteste o gamă floristică și faunistică diversă care dispune de o serie de specii de păsări, reptile, amfibieni, pești și mamifere.

Parcul Natural Lunca Mureșului : Are o suprafață de 17. 455 de hectare și este declarat arie protejată încă din anul 2004. Aici se regăsesc aproximativ 200 de specii de păsări, multe dintre ele fiind în regim de protecție pe plan internațional. În interiorul parcului natural se regăsește râul ce străbate o lungime de 88 km, cu o lățime de 120 m, ultima porțiune de la Nădlac la Cenad fiind și granița Între România și Ungaria.

Parcul Natural Porțile de Fier: Situat pe teritoriile administrative ale județelor Caraș-severin și Mehedinți în cea mai mare parte a sa în regiunea geografică cunoscută și sub numele de Defileul Dunării sau Clisura Dunării. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 116. 000 de hectare și este considerat unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România. Are în componența sa 18 rezervații naturale printre care Cazanele Mari și Cazanele mici, Valea Mare, Balta Nera, Peștera cu aă din Valea Polevii, etc.

Parc Național Retezat – primul parc național de pe teritoriul României se întinde pe cca 20.000 de hectare de rezervație naturală și cuprinde peste 1. 200 de specii de plante, multe dintre acestea sunt chiar unice în lume. Acesta are peste 20 de vârfuri cu înălțimi de peste 2.000 de metri, aproximativ 100 de lacuri, cu cel mai întins lac și adânc lac glaciar din țară, Lacul Bucura. Fauna din Retezat cuprinde mistreți, lupi, urși, capre negre, dar și iepuri care conviețuiesc într-un habitat ideal.

Parcul Național Cheile Nerei Se întinde pe o suprafață de 36. 000 de hectare și găzduiește șase rezervații naturale. Relieful din Parc are înălțimi cuprinse între 600 și 1. 000 de metri, iar aici viețuiesc căprioare, cerbi carpatini, urși, mistreți, dar și alte viețuitoare. Flora este foarte bogată și este reprezentată de peste 100 de specii cu subspeciile lor. Parcul Național este recunoscut și se distinge prin lacurile carstice precum Ochiul Beiului și Dracului, dar și cascade din România precum Beușnița, Bigăr și peșterile Dubova și Peștera Boilor.

Parcul Național Defileul Jiului: înființat în anul 2005 și are o suprafață de peste 11. 000 de hectare în care se regăsesc locuri sălbatice, dar bogate în floră și faună. El se întinde de-a lungul defileului pe care îl formează Jiul în nordul județului Gorj, iar aici biologii au clasificat peste 700 de specii de plante specifice zonei, dar și peste 400 de specii de animale, multe dintre ele fiind protejate de lege.

Parcul Național Munții Rodnei: Se întinde pe 46. 000 de hectare, dintre care 3. 000 de hectare sunt declarate rezervație a biosferei. Parcul găzduiește numeroase vârfuri montane ce depășesc 2. 000 de metri înălțime, dar și zeci de lacuri glaciare și o floră bogată cu multe specii rare. Aici fauna este reprezentată de urși, cerbi, râși, acvile de munte, cocoși de munte, dar și capre negre. Dintre atracțiile zonei din Parcul Național Munții Rodnei amintim Poiana cu narcise, unică în lume, dar și Cascada Cailor, Valea Arieșului și lacul Lala.

Asadar, o tara minunata, deosebit de dotata cu frumuseti naturale pline de un pitoresc deosebit de atragator. Merita sa le cunoasteti si dumneavoastra…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Locuri si lucruri frumoase ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

23 comentarii la “Despre parcurile naţionale”

  • Anonim
    ... a scris la 24 februarie 2023, 23:57   [#1]

    În ultima vreme am văzut că au început să construiască și în aceste zone.

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 25 februarie 2023, 19:03   [#2]

    Mă întreb (și te întreb, Marc!) unde am îmbătrânit: în Parcul Național Porțile de Fier sau în Parcul Național Cheile Nerei?

    Articolul tău nu are fălincă. E documentat…

    La mai multe articole de genul ăsta, Marc!

    (Nu de alta, dar doar așa am și eu prilejul să-mi dau cu părerea…)

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 25 februarie 2023, 23:16   [#3]

    Mă duc la culcare cu o întrebare:

    De ce

    Tot așteptăm răspuns ce nu există
    În societatea noastră-atât de tristă
    În care șpaga e lucru normal
    Arunci când ai nevoie de spital?

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 25 februarie 2023, 23:27   [#4]

    Tastele îmi joacă feste… Arunci nu e totuna cu atunci…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 26 februarie 2023, 12:11   [#5]

    Abia acum m-am prins de pleașca ce mi-a căzut în cap. Să trăiești la „intersecția” dintre două parcuri naționale chiar e un chilipir…

    Ochiul Beiului și Lacul Dracului sunt două „obiective” care merită „atinse” de orice român.

    Nu vă buluciți! Nu există hoteluri în care să vă puteți caza. E doar natură în stare pură (în afară de PET-uri și pixle goale de bere)…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 26 februarie 2023, 12:47   [#6]

    Legendele locale spun că Lacul Dracului nu are fund. Nu bag mâna în foc ca să le susțin…

    Tot ce pot să spun e că Ochiul Beiului veghează ca românii să înoate în Lacul Dracului, ca nu cumva să se înece în marea „democrației”.

  • marc
    ... a scris la 26 februarie 2023, 14:09   [#7]

    Bine spus!Dar dincolo de orice,zona aia a Banatului e tare frumoasa,atrăgătoare și binecuvântată de D-Zeu….Oare asa o fi și oamenii?Din câte am cunoscut,e cam jumi-juma,nu?

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 26 februarie 2023, 14:41   [#8]

    Dracu’ știe cum fac de tot pic din puț în lac (sau invers, că nu mai știu!) și m-apuc mereu să scriu vorbe potrivite-n rime ce nu le citește nime’…

    Țărâna pe care o calc și văzduhul pe care-l respir se numește România. Patria mea, cum s-ar spune…

    Numa’ că „patria” asta e mumă doar pentru unii. Li se zice „speciali”, că au două perechi de coaie testicule. Cum să te bați în idei cu unii ca ăștia?

    Sunt „specialiști” în promisiuni electorale și merită din plin statutul de „speciali”. Ce s-ar face patria fără ei?

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 26 februarie 2023, 15:15   [#9]

    Știi cum e cu jumi-juma-ul ăsta, Marc? O jumătate trăiește bine (ce fain ar fi să fie așa!), cealaltă jumătate o duce mai greu. În medie o ducem bine.

    Banatul e o regiune blagoslovită de Dumnezeu. Păcatul e că făloșenia bănățenilor nu se răsfrânge peste toată țara…

    Să nu înțelegi cumva că am ceva cu moldovenii, oltenii sau ardelenii. Suntem cu toții cetățenii României și cred că e cazul să dăm „mână cu mână” pentru a demonta impostura în care am îmbătrânit.

    Să nu-mi spui că vorbesc pe nas. Așa este…

  • marc
    ... a scris la 26 februarie 2023, 17:20   [#10]

    Pai cum sa spun daca nu te-am auzit niciodata?!…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 3 martie 2023, 12:12   [#11]

    Un nou documentar Recorder care merită văzut:

    https://www.youtub...tch?v=dL8b1ZW2PV4

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 3 martie 2023, 20:59   [#12]

    E vineri, prietene Marc. Urmează două zile de „relaș” la sfârșit de săptămână…

    Nici că se poate moment mai potrivit pentru potrivirile-mi de cuvinte:

    Reproș…

    M-a întrebat nevasta-alaltăieri
    De ce mă dau în vânt după muieri?
    I-am explicat, dar nu vrea să-nțeleagă:
    De-unde succes cu o pilulă bleagă?

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 3 martie 2023, 21:14   [#13]

    Pe Cluj Arena ardelenii (nu CFR, ci Universitatea) îi conduc pe constănțeni.

    Cui îi mai pasă de fotbal în afară de mine când beau șase pixle de bere?

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 3 martie 2023, 21:24   [#14]

    E 2-0 și „regele” trebuie să priceapă că uneori mai și pierzi…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 4 martie 2023, 18:01   [#15]

    E greu de suportat vorbitul de unul singur. Am crezut până acum că berea poate înlocui interlocutorii, dar nu e așa…

    Vorba nu devine cuvânt dacă nu e auzită. Degeaba scriu ce cred dacă nu citește nimeni tastările mele.

    Cine să schimbe în bine societatea românească dacă nu tinerii? Bătrâneii ca mine și moșnegii ca Marc (iar se va supăra Marcel că îl numesc „moșneag”!) nu pot schimba situația.

    Până nu pricepem că suntem cu toții cetățeni cu drepturi egale (că ești ungur, sas, țigan, ceh, sârb, armean, oltean, moldovean, ardelean, bănățean, homosexual, catolic, ortodox, ateu, vegetarian nu contează!) nu vom putea clădi o cetate.

    Până nu înțelegem că locul hoților e la pușcărie, nu în capul mesei, n-avem nicio șansă de a construi o societate dreaptă. Nu mă întrebați de soluții, că le știți cu toții: spune-i mincinosului că minte și nu-l mai alege și a doua oară, pe hoț bagă-l la zdup ca să nu mai aibă ocazia să fure încă o dată, prostului spune-i în față că e prost…

    Sigur că ne dorim cu toții o viață decentă, nu încape îndoială. Și-atunci de ce unii ar fi mai „speciali” decât alții? Se vede de la o poștă faptul că în România „democrația” e doar pentru căței. Dulăii nu bagă de seamă scheunatul lor.

    Vorba aia: suntem egali în drepturi, dar unii sunt mai „egali” decât alții.

    Ca să am cu cine sta de vorbă, mai destup o bere…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 4 martie 2023, 19:45   [#16]

    Ce să vezi? După încă o bere „destupată” mi-am adus aminte de vorba latinească verba volant, scripta manent.

    În traducere liberă vorbele zboară și scrisele rămân.

    Mă întreb pentru cine mai rămân scrisele când jumătate dintre noi nu pricep ce citesc?

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 4 martie 2023, 22:33   [#17]

    Se mai uită cineva la meciurile „superligii” în afară de mine?

    Rapidul tocmai a deraiat în propria-i gară…

    Noapte bună, băieți! Fixați-vă deșteptătorul la 50 de ani după „revoluție”, că nu se cade să ne trezim mai devreme.

    Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd sfoara cu motocei la capăt îmi tresaltă inima de durere…

  • marc
    ... a scris la 6 martie 2023, 9:06   [#18]

    Da,Francisc,se uita dar nu spun.Fiecare comenteaza in fel si chip,in functie de preferinte…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 6 martie 2023, 19:09   [#19]

    Azi avem un meci extrem de interesant: Sepsi joacă acasă cu campioana CFR pentru calificarea matematică în play-off.

    Cică e alertă la casele de pariuri! Gurile rele spun că CFR va ceda azi cele 3 puncte (care ar deveni doar 1,5 după înjumătățire) ca să le ia înapoi împătrit în play-off.

    Un lucru e clar: egalul nu ajută prea mult niciuna dintre echipe, așa că prevăd un meci în care Sepsi va încerca să ia toate punctele. Dacă va reuși sau nu, asta e altă poveste.

    Eu merg pe mâna gazdelor, nu pentru că aș fi adeptul aranjamentelor de culise ci fiindcă întotdeauna țin cu echipele mai mici…

    E musai să zic că m-am „vindecat” de ani buni de boala rămășagului, ca să nu fiu acuzat că fac reclamă caselor de pariuri.

    Mai comentăm după meci…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 6 martie 2023, 21:30   [#20]

    Iarăși am mână moartă, fir-ar să fie! Sepsi a deschis scorul, dar nu a fost în stare să țină piept jocului campioanei.

    Mai e jumătate de meci, însă nu-i văd pe covăsneni că ar putea întoarce rezultatul…

    Sau, cine știe, mingea e rotundă!

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 6 martie 2023, 22:52   [#21]

    Naiba știe cum se face că după vreo trei beri am început să văd meciul cu alți ochi, începând cu minutul 65…

    N-am văzut semne de blat, curios e doar faptul că după o repriză în care a controlat jocul, CFR a dispărut din joc în partea a doua.

    Când vei citi comentariile mele, gândește-te la o chestie, Marc: meciul s-a terminat cu cel mai favorabil rezultat pentru casele de pariuri…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 10 martie 2023, 20:07   [#22]

    Între timp lucrurile s-au schimbat radical. Comisia de Recurs a anulat decizia Comisiei de Disciplină (ambele „comiții” aparțin FRF!) și a decis rejucarea meciului…

    Mă întreb care dintre comisii are dreptate, că nu o pot avea amândouă în același timp. Îmi scapă ceva? Judecând după același regulament avem două decizii diametral opuse.

    Din toată bulibășeala asta eu (suporterul jocului de fotbal) rămân cu un gust amar: „superliga” noastră cea de toate zilele nu se câștigă pe gazon, „laureații” sunt stabiliți în diverse birouri, funcție de interesele de moment ale celor care conduc hora. Și nu mă refer doar la fotbal…

    Luând de bune deciziile celor două comisii ale FRF rezultă că arbitrul Chivulete e țapul ispășitor. Cine l-a pus să oprească meciul?

    Duminică seara ne vom lămuri dacă rejucarea acestui meci (Sepsi -- UCV, programat pentru săptămâna viitoare) mai are sens.

    Până atunci, hai noroc și-o bere! Sau mai multe, dacă vă ține gușa…

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 10 martie 2023, 23:47   [#23]

    Unora le ține gușa mai mult decât le poate căpușa. Altora (suiți pe val) li se pare că-i normal să rostească-n gura mare promisiuni electorale.

    Cică-i bine (hai că mor!) ca fraierul din popor să creadă că statul dă după tot ce capătă.

    Una peste alta treaba nu e făcută degeaba. Unii au tot ce-și doresc, alții între timp muncesc doar ca să le spună statul ce înseamnă rahatul…

    Prost ești de nu înțelegi că șmecherii fac niște legi spunându-ți că „democrația” poate salva România.

    Știu că sunt un antipatic, da’ în spirit democratic vă rog să luați în seamă, fără să vă fie teamă, părerile unui prost ce-și cată în lume rost.

    E clar că berea nu-mi poate astâmpăra setea de adevăr…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?