Fotbalul nostru, cel de toate zilele …

EURO 2016 Franta UEFA Fotbal Germania Italia Fotbalul nostru, cel de toate zilele ...

Iată, ca orice pe lumea asta, au trecut şi Europenele (atât de mult mediatizate şi, deopotrivă, comentate), s-au dus şi pronosticurile, iluziile şi deziluziile, bucuriile, supărările şi nu în ultimul rând, orele prelungi petrecute de noi toţi, în fata micilor ecrane!
Acum, firesc, totul, absolut totul, e doar istorie. O istorie pe care noi, românii, n-am dori (din motive lesne de înţeles!) să se mai repete.

Experienţa trăită (sau văzută) în Franţa, ne-a arătat – oare pentru a câta oară? – cam ce suntem şi cât valorăm (şi) în acest sport atât de răspândit şi iubit pe aproape întregul mapamond.
Întrebarea care se pune acum: oare am învăţat ceva dintr-o asemenea aventură (în fond, asta a fost!) total compromisă, ba chiar ridicolă? Sau – mai ştii?! – poate că încă mai suntem sub influenţa euforiei generate de “glorioasa victore” din Insulele Feroe!
Vă reamintiţi, probabil, ce chefuri şi ce “prime simbolice” s-au tras atunci? N-a rămas, cred, nici măcar cerberul de la uşa Federaţiei, fără să vadă vreun bănuţ!

În sfârşit, asta a fost. Acum însă, după ce ne-am dezmeticit (şi ne-am lămurit), am revenit la ale noastre: campionatul, cu transferurile de rigoare (şi fără valoare!), Cupele Europene, pregătiri (?!) pentru preliminariile viitorului Campionat Mondial şi… ce-o mai fi la ordinea zilei.

Aşteptat cu nerăbdare (dar şi cu fel de fel de zvonuri, scenarii, bârfe şi comentarii) de către toţii simpatizanţii “sportului rege” şi nu numai, Campionatulediţia 2016/2017 – a debutat recent, în condiţiile în care din cele 14 echipe înscrise în Liga 1, doar 13 erau sigure de continuitate! A 14-a,Timişoara (retrogradată oficial din campionatul trecut) a fost, în sfârşit, acceptată tocmai pe 28 iulie a.c., în detrimentul Rapidului falimentar! O situaţie mai mult decât hazlie, s-o recunoaştem, total anapoda, precum e şi fotbalul nostru cel de toate zilele!

Din câte am mai aflat, ca nouă dovadă a “valorii” Ligii 1 (despre celelalte: B, C, D, etc, nici nu-i cazul să mai vorbesc!) totalul sumelor alocate pentru tranferuri de jucători de cele 14 echipe competitoare, se ridică doar la cca 400.000 de euro. În 2010, spre exemplu, investiţiile în achiziţii de jucători depăşeau uşor suma de 17 milioane euro! Ce declin, ce mare diferenţă!
Aşa se-ntâmplă de fapt, când pe an ce trece, în fruntea cluburilor ajung fel de fel de corupţi, mulţi neaveniţi şi cu … trecut glorios prin “beciurile domneşti”, al căror principal scop este doar îmbogăţirea! Dar cât mai rapidă şi fără pierderi!

Cum poţi să ai un fotbal competitiv, atâta timp n-ai continuitate, iar cluburile aproape că sunt profilate doar pe vânzarea celor mai buni jucători? Ca urmare, Liga 1 de la noi, a ajuns acum la un nivel competitiv mai mult decât modest, comparativ doar cu ţări de care nici nu se prea aude în materie de fotbal! Cândva pe locuri rezonabile, acum întrecerea fotbalistică din România este plasată tocmai pe locul… 42 din lume! Şi totuşi cei care se ocupă (pe bani grei!) de destinele acestui sport atât de iubit, se complac în mediocritate şi, mai ales, în stimulente băneşti, invers proporţionale cu valoarea şi rezultatele muncii !

La rândul lor, suporterii – sau, mă rog, fanii şi ultraşii (atâţia câţi au mai rămas!) – se agită şi ei, în fel şi chip, în dorinţa firească de a conferi campionatului recent început, o aură aparte de mare eveniment. Ceva asemănător unor versuri dintr-o poezie a lui Topârceanu (ultimul vers îmi aparţine):

Păsărele ciufulite,
Alarmate,
Şi-ngrozite,
Cine-i? Ce-i? Ce-a fost pe-aici?
Ciripesc cu glasuri mici
Cinteze şi pitulici.

Doar un pui de piţigoi,
Într-un vârf de fag pitic,
Stă cu penele vâlvoi,
Şi făcând pe supăratul:
Ce să fie? Nu-i nimic.
A-nceput iar… campionatul!

Un campionat, spun eu, în care multe cluburi (unele ciufulite precum… păsărelele!) s-au întrecut în a transfera jucători de duzină, liberi de contract, care să le completeze loturile anemice, mai mult sub aspect numeric, făcând – în special, din Liga 1 – o întrecere cenuşie, plată, de păcălire a fotbalului.

Cât priveşte participarea reprezentantelor noastre în preliminariile Cupelor Europene, ce să mai spunem?! Excepţie făcând doar rezultatele de egalitate obţinute, în meciurile tur, de Steaua şi de Astra, restul au arătat încă o dată, ce fotbal avem!
Curios însă, că toţi se înghesuie să joace în Europa, dar cum? Cum au făcut-o acum, recent, Iaşul, Viitorul şi Pandurii?!
Rezultatele vă sunt deja cunoscute, nu le mai repet. Să vedem ce-o mai urmă…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Fotbal echipa nationala romania 2016 UEFA Fotbalul nostru, cel de toate zilele ...

Categorie articol [ Fotbal, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la “Fotbalul nostru, cel de toate zilele …”

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 30 iulie 2016, 12:51   [#1]

  In completarea articolului,o noutate de ultima ora(un fel a spune,desigur):jocul,retur,dintre Steaua si Sparta Praga,programat pentru Miercuri(pe Arena Nationala)nu o sa fie televizat,anunta pe internet,Mihai Stoica)!De ce?Pentru simplul motiv ca pana astazi,30 Iulie a c,s-au vandut doar cca 12000 de bilete,mult prea putine,fata de cat se asteptau organizatorii(recte-clubul Steaua)!?Asa ca meciul va fi accesibil doar,direct, pe stadion.Ce fac insa cei care nu stau in Capitala?Inedit si curios mod de atragere a sustinatorilor pentru echipa Steaua!Cu asemenea procedee,greu,f greu sa mai ai publicul de partea ta!Dar,cum spuneam si-n articolul de mai sus.in fotbalul romanesc,ca de altfel in intreaga noastra societate,e posibil orice.!..

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 30 iulie 2016, 13:19   [#2]

  Inca o noua dovada la afirmatia sus scrisa!Romania este unica tara de pe mapamond unde debuteaza o noua editie a campionatului,fara insa sa se stie cine participa!!Aceasta si alte asemenea ,,minuni”au facut si fac,de la an la an,ca fotbalul de la noi sa nu mai starneasca interesul nimanui!Tot mai putini sunt cei care solicita transferul fotbalistilor romani pentru cluburi de valoare.Exceptie a catorva,ceva mai rasariti,restul fotbalistilor au inca o oarecare cautare doar la echipe din tari in care fotbalul e comparativ cu cel de la noi,cu predilectie chiar spre esaloanele inferioare!Asa stand lucrurile,iata ca Adrian Georgescu,de la Gazeta Sporturilor,a si gasit o solutie.Hazlie,dar salvatoare:sa-i transformam pe fotbalistii romani in…pokemoni!Ar fi unica modalitate prin care cluburile de valoare din strainatate s-ar intrece sa-i vaneze!Ce spuneti Dle Becali?!Merita.ar aduce castiguri banesti?!…:dancing:

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 iulie 2016, 1:46   [#3]

  Chiar dacă Becali îmi e antipatic (nu vreau să scriu că mi-e scârbă de indivizi ca el), în disputa dintre Steaua și Sparta le țin pumnii jucătorilor steliști. Rezultatul de egalitate obținut la Praga ne dă dreptul de a spera la calificare. Faptul că acest meci nu va fi televizat (nu-mi vine să cred această știre!) e încă o palmă dată suporterilor din țară.

  Sper că n-ai uitat că limba mea maternă e ceha, Marcele. Cu alte cuvinte scris, în acest duel „ai mei” câștigă, indiferent de rezultat… E o dispută între două echipe venite din campionate aflate în declin. Vremurile în care cehii se mândreau cu Pavel Nedved și noi cu Gică Hagi au trecut.

  Steaua se poate califica (îmi doresc atât de mult să reușească) dar nu cred că e favorită 90%, așa cum prevăd „specialiștii” de la gsp.ro.

  Pe vremea lui Lăcătuș, Steaua bătea cu 5 la 1 pe spartanii praghezi chiar la ei acasă. Am ascultat acel meci la radio fiindcă nu a fost televizat.
  Ce vremuri și ce echipă avea Steaua…

  Fotbalul din liga întâi de azi nu se poate compara nici măcar cu „miuțele” duminicale jucate cândva pe izlazul de la marginea satului de flăcăii dornici să cucerească inimile fetelor…

  Hai că iar m-am întins la vorbă pe un subiect ce nu merită discutat. Ți-aș spune „noapte bună”, dar mi-e teamă că e prea târziu…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 iulie 2016, 9:01   [#4]

  Bună dimineața, Marcel. Am uitat azi noapte să-și spun că Pavel Nedved își are originile în satul meu. La fel cum (prins de propriile-mi iluzii) am omis să te felicit pentru articolul scris…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 31 iulie 2016, 12:35   [#5]

  I n primul rand, BUNA FRANCISC! O zi buna tuturor! Cam cu intarziere pentru ca, din varii cauze, am deschis calculatorul mai tarziu ca de obicei. In ce te priveste, fara exagerare, esti un Domn, un omniprezent in aproape tot ce se intampla pe acest blog! Bravooo! Acesta-i,dupa parerea mea, modalitatea ideala de a comunica si comenta in spatiul oferit de Blogul lui Dan, nu? Ce zici?

  Acum dupa ce te-am cam … laudat (pe bune!), sa vorbim putin si de … Steaua noastra. Am scris “noastra”, deoarece, dupa cate am aflat, ambii suntem stelisti!!Sa stii,eu am si carnet de… membru sustinator(!),eliberat inca din 1958,cand,student fiind,eram mort,nevoie mare,dupa CCA! Iata,s-ar putea s-o stii si tu,echipa standard a acelor anii(pe care si noaptea-n somn o stiai pe derost!Atunci,o tempora!,nu exista,din fericire,nici un..Becali!)Voinescu(Toma)Zavoda 2,Apolzan,Victor Dumitreascu/Onisie,Bone/Cacoveanu,Zavoda 1,Alexandrescu,Tataru(Penita Moldovan)!Din pacate,Steaua de acum,FCSB-ul,e doar o pailda umbra a ceea ce insemna si era precursoarea!…Si pentru ca vorbim de Steaua,pot sa-ti mai spun ca,fie ca nu-ti vine a crede sau nu,meciul retur nu se va televiza!!?Cel putin asa a anuntat Mihai Stoica pe Internet!S-ar putea ca ,pana atunci,sa se schimbe ceva, dar eu nu prea cred!O ultima destainuire(ca sa nu te plictisesc!):la numele fostilor fotbalisti de valoare din Cehoslovacia pe care i-ai amintit,poti sa mai adaugi si pe Vlak,Masoupust,Proha,Frasinek s a ,adevarate valori ale unei natiuni care,in ani,a fost,din cate banuiesc ,ca stii si tu, Campioana Europei.Bravo lor!!Aici,incerc,totusi,sa pun punct si sa-ti doresc o Duminica frumoasa in continuare!..

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 31 iulie 2016, 12:41   [#6]

  Na,iata ca ,din graba sau nu,am omis sa pun un c la …dores!Pune-l tu!Merci si..scuze!:peace:

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 iulie 2016, 13:12   [#7]

  Mulțumesc de urare, Marcele. Oricum, duminicile mele sunt întotdeauna frumoase pentru că am timp de pierdut. Beau și eu (ca tot românul) o bere ce-mi trezește talentul de a scrie tot felul de comentarii inutile.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 31 iulie 2016, 16:38   [#8]

  Chiar toate comentariile tale,sunt inutile?![-(

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 iulie 2016, 17:20   [#9]

  Se pare că da, Marc. Ești singura „victimă” pe care am reușit să o prind în „cârligul” comentariilor mele. Toți ceilalți ignoră sofismele pe care le scriu, crezând că nu sunt importante. Ultima mea nădejde sunt alegerile parlamentare din toamnă. Încă nu știu cu cine votez, dar știu sigur pe cine nu aleg. N-are rost să scriu inițialele…

  Timp de un sfert de secol am tot ales răul mai mic. La următoarele „alegeri” o să aleg încă o dată. Nu e vina mea că aleșii fac ce vor cu destinele noastre, dar vina că le permitem să facă ce vor ne aparține…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 31 iulie 2016, 18:04   [#10]

  Cam asa ceva,cred,ca voi face si eu!..

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 2 august 2016, 18:17   [#11]

  Francisc draga,ce ti-am spus eu ca ceea ce anunta pe Net MM,erau baliverne ieftine,anume ca sa se vanda mai multe bilete!Acum cand au mai vandut ceva,gata,se transmite pe Pro tv!Ramane doar sa joace si,sa …se califice.Ar fi grozav,nu?Sa asteptam si sa vedem ce-o fi??…:-?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 august 2016, 7:36   [#12]

  Am văzut doar finalul de meci, de la al doilea gol al lui Stanciu. Spuneam mai de mult pe-aici (după amicalul România-Spania) că Stanciu nu joacă deloc rău. Iată că mi-a confirmat spusele…

  Oricum, la ce echipe o așteaptă pe Steaua în play-off, e tare greu de crezut că se poate califica în CL. Poate dacă are noroc la tragerea la sorți și pică cu Ajax sau cu Porto, echipe cât de cât accesibile. Cu City, Villarreal sau Monchengladbach, no chance.

  Calificarea în grupele Europa League e deja o performanță. Bravo Steaua!

 • ciubotaru marcel
  ... a scris la 4 august 2016, 10:45   [#13]

  Pentru mine(si cred ca si pentru multi altii)Steaua de aseara a fost o surpriza placuta!Sper sa mearga mai departe,adica in grupele L C!Daca insa n-o sa reuseasca,este onorabil si locul,deja asigurat,in grupele C E,nu?Sa asteptam ziua de maine,vineri,pentru a afla proximal adversar…[-(

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?