Câte ceva, despre… cafea

ceasca de cafea boabe sac Câte ceva, despre... cafea

Băutul cafelei pe stomacul gol este unul dintre cele mai des întâlnite obiceiuri ale romanilor. Multi dintre noi aleg sa sara peste micul dejun, obinuindu-se insa… sa bea o cafeluta înainte de toate. Este acest obicei unul benefic pentru organism? Bineînțeles ca nu! Este crunt, ce se întâmpla cu organismul uman atunci când se consuma cafeaua pe stomacul gol.

Fără îndoială, poate ca unii dintre dumneavoastra, veti spune acum: stai dle, de ce spui asa? Doar cafeaua are si o sumedenie de beneficii, datorită faptului că este bogată în antioxidanți. Da, asa-i. Însă licoarea energizantă pe care o savurăm mai în fiecare dimineață ne poate face la fel de mult rău, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol. Gastroenterologii afirma ca una dintre cele mai mari probleme este ca, daca e consumata pe stomacul gol, cafeaua poate genera aproape in mod sigur gastrita, boala ce efectiv poate găuri pereții stomacului.

O ceaşcă de cafea pe stomacul gol stimulează secreția acidului clorhidric al sistemului digestiv. Persoanele care suferă de gastrita pot simţi asta foarte repede. Chiar şi cei cu un stomac perfect sănătos nu sunt feriti, deoarece acidul clorhidric este folosit de organism pentru descompunerea alimentelor. În cazul în care cantitatea acestui acid este redusă, atunci veţi întâmpina dificultăţi când veţi servi o masă bogată în proteine. Acea ceaşcă de cafea bauta pe stomacul gol va stimula secreţia acidului clorhidric exact atunci când nu este nevoie, cauzând – cum spuneam – apariţia ulcerului, întrucât stomacul nu are ce să digere.

Tocmai de aceea, pentru a stimula digestia, este indicat să consumati cafeaua mai ales după micul dejun. Altfel proteinele care rămân intacte în organism pot genera numeroase probleme de sănătate, cum ar fi balonarea, boala inflamatorie a intestinului şi în cel mai rău caz, cancer de colon.

Dar pe lângă cele amintite mai sus, consumul cafelei pe stomacul gol “vă poate da nervozitate, agitaţie cat şi alte efecte, inclusiv schimbări de dispoziţie“, afirmă dr. Adam Simon, directorul medical al PushDoctor. co. uk. Totodată, va amplifica eventualele simptome de anxietate, va stimula ritmul cardiac, poate provoca iritabilitate şi incapacitate de concentrare.

Insa băutul cafelei are si multiple beneficii dovedite tot științific. Unul dintre ele fiind acela că protejează creierul de demența. Insa, retineti!, consumul regulat de cafea va poate crea dependenta. O persoana care este dependenta de cafea are un sistem nervos vegetativ care va avea nevoie mereu de cofeina pentru a se trezi dimineața si sa plece la serviciu.

Asadar, pentru a rămâne sănătoși este indicat sa beți cafeaua cu masura si in special la o ora după ce v-ati trezit, dar neapărat după ce ati mâncat ceva. Acum, dupa cele aflate, nu va ramane decat sa va convingeti de adevar chiar pe propria piele. Pe propriul organism…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?