Descentralizarea, o himera sau un banal si fals capital electoral?!

descentralizare 150px Descentralizarea, o himera sau un banal si fals capital electoral?!

Descentralizarea

Indiferent cine şi cum ajunge pe scaunul Puterii, promisiunea-i aceiaşi. Şi nu de azi, de ieri, ci de ani buni! Toţi promit… DESCENTRALIZAREA (administrativ-teritorială, instituţională, ş.a.m.d.), pentru binele nostru, al tuturor… Pentru binele copiilor dvs. şi pt viitorul fericit al patriei. Cam aşa sună de cca 25 de ani vorbele frumoase dar goale-n conţinut, ale celor ce se vor aleşi cu voturile noastre, mai ales ale credulilor iremediabili!

În fond, ce s-a făcut? Răspunsul este simplu – ABSOLUT NIMIC! Mai mult, acum, în România, centralizarea-i mai abitir ca oricând. Mai pregnantă şi mai agravantă pt.cetăţeni, “ca pe vremea comuniştilor”, cum le place unora să tot spună, omiţând faptul că printre comunişti s-au numărat mulţi, foarte mulţi aleşi în scaunul Puterii, cât şi cca 30-40% din actuala populaţie mătură a ţării! Cu carnet sau fără, tot comunişti eram, nu?

Când ore şi zile-ntregi stăteam în întuneric, fără lumină şi căldură, nu mulţi dintre noi aprobam “masurili” argumentând chiar că “n-avem ce face, altfel pică sistemul energetic naţional“! Iată însă că într-adevăr Sistemul (politic) a picat dar, din păcate, multe concepţii şi mentalităţi de atunci, de pe vremea comuniştilor, au rămas! Unele se şi amplifica!

Am să concretizez cu un caz, aleatoriu ales, din multe altele ce s-ar putea oferi. Dacă eşti locuitor al judeţului Neamţ şi din nefericire ai de rezolvat o problemă din domeniul energiei electrice sau a gazului metan, volens-nolens trebuie să mergi zeci şi sute de km până la Piatra Neamţ, unde se afla sediul E-ON! Acolo eşti nevoit să te înarmezi cu o răbdare de fier, pentru că de la orele 9 şi până la 17, de Luni şi până Vineri, sute (şi chiar mii) de concetăţeni, cu fel de fel de probleme aşteaptă, la rând, să-şi spună pasul!

Imaginaţi-vă atmosfera de acolo! O mână de funcţionare, ajunse şi ele la limita puterilor, se străduieşte să ofere, pe cât posibil, rezolvările cuvenite! Dacă se rezolvă sau nu, rămâne de văzut. Cert este că o asemenea … CENTRALIZARE a DESCENTRALIZĂRII (!!?) te lasă fără grai şi chiar fără banii pe care-i dai ca să poţi ajunge din orice colţ al judeţului, NEAPĂRAT, în municipiul de reşedinţă!

Trebuie de asemenea ştiut că până la mult trâmbiţata DESCENTRALIZARE, atât la Tg.Neamţ cât şi în alte localităţi urbane şi rurale ale judeţului, funcţionau sedii ale actualului E-ON! În prezent clădirile (încă) existente sunt lăsate în paragină (oare nu-i păcat de tot ce s-a investit acolo?!) iar bieţii cetăţeni se descurcă (e un fel a spune, desigur) cum pot!?!

Ce fac aleşii? Promit în continuare! Doar se apropie alegerile, nu?!

Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)

descentralizare Descentralizarea, o himera sau un banal si fals capital electoral?!

Categorie articol [ Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Descentralizarea, o himera sau un banal si fals capital electoral?!”

  • Francisc
    ... a scris la 1 august 2014, 12:22   [#1]

    Adevăr grăiți, domnule Ciubotaru, dar numărul de comentarii la articolul dumneavoastră demonstrează că pentru majoritatea românilor adevărul nu prezintă interes. Românii nu au timp pentru „chestii mărunte”. Sunt prea „ocupați” cu viața de rahat pe care o duc pentru a se întreba de ce… „Omul nou” visat de Ceaușescu este o realitate. „Noi muncim, nu gândim” nu mai este, din păcate, doar o biată lozincă ci esența existenței noastre ca popor. Atâta doar că nu prea avem unde „munci” iar despre „gândit”, Dumnezeu să mă ierte, ce-aia?…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?