Democratie versus comunism
Democratie vs comunism
De-a lungul istoriei, omenirea a avut parte de diverse forme de organizare sociala … Din istoria recenta a romanilor amintesc doar comunismul de pana in 1989 si democratia de dupa “89. la care voi face referire in acest articol … Cei care-si mai amintesc de perioada de dinainte de “89, sunt sigur ca imi vor da dreptate. Ce vreau sa intelegeti foarte bine, este ca nici pe departe nu sunt un nostalgic al acelor vremuri, si nici nu am fost vreodata de acord cu comunismul, insa trebuie sa recunoastem ca au existat si “parti bune” in aceea vreme …
O mare problema a societatii moderne in care traim: locurile de munca. Pe timpul comunismului, cel putin in Romania, erai trimis “fortat” la scoala, era obligatoriu sa faci o scoala, iar dupa terminarea scolii erai “repartizat” la un loc de munca. Asta indiferent daca terminai doar liceul, sau faceai si o facultate. Odata “incadrat” la locul de munca, statul comunist iti dadea casa, de cele mai multe ori primeai un apartament sau garsoniera, de obicei LA ALEGERE in functie de necesitatile tale …
In democratie: – sistemul educational romanesc este praf, deja sunt foarte multi copii care nu-si termina scoala, nu mai exista respect pentru institutia invatamantului in sine si nici pentru profesori. Locuri de munca, ioc. Termini o facultate … si ce daca ? Nu mai conteaza specializarea … Trebuie sa zici “merci” daca prinzi un post de agent de vanzari pe la vreo firma care vinde sapunuri si detergenti … Daca, nu, poate prinzi ceva “post” de chelner in vreo carciuma …
Siguranta cetateanului: – inainte de “89, dupa ora 22.00 era liniste si pace pe strazile oraselor. Frica de Militie si Securitate, era mare. Nu existau nici pe departe atatia borfasi, puscariasi, hoti, spargatori, violatori, criminali, etc… De ce ? Pt. ca “regimul” avea ac de cojocul lor. Erai mare “smecher” ? Cu “drag” te astepta munca la “CANAL”. Ceausescu a construit “canalul”, in mare parte cu puscariasi, si cu cei din batalioanele disciplinare.
Puscariasii erau tunsi “la zero”, din mai multe motive:
1 – igiena: eliminau riscul aparitiei paduchilor sau a bolilor prin puscarii ..
2 – era un fel de “stigmat” care “te facea de rusine”. Cine vedea o persoana tunsa “la 0″, stia ca acea persoana a fost pedepsita intr-un fel sau altul, iar cei tunsi “la 0″ uumblau cu capetele plecate in pamant de rusine … societatea ii condamna … moral ..
Acum ? Este o adevarat MODA sa fii tuns “la 0″ !!! A iesit cineva din puscarie, chel si tatuat ? Este o adevarat mandrie pentru el ! Societatea il respecta… de frica. A fi chel si tatuat in zilele noastre, inseamna a fi “cool”, a impune respect …
Salariile: – Nici nu are rost sa comparam puterea de cumparare a romanului de atunci si de acum. Ca nu prea aveai ce cumpara, si asta este adevarat, insa sa nu uitam politica dusa de Ceausescu care a tinut neaparat sa plateasca toate datoriile externe ale Romaniei, chiar cu riscul de a infometa poporul. De ce a facut asta ? Pentru ca a vrut sa devina independent fata de cei carora Romania avea datorie … O datorie pe care am platit-o nu din vina noastra, ci datorita lacomiei conducatorilor altor popoare care ne-au “impartit” pe zone de influente … SUA vs URSS.
Fabrici si uzine … Renumite pe timpul lui Ceausescu … Probabil ca erau si vreo cateva care erau neperformante, insa Ceausescu continua sa le tina, oamenii aveau unde sa lucreze, si primeau salarii. Ori asta, in democratie se numeste protectie sociala.
E deajuns un simplu exercitiu de logica, sa deduci urmatoarele: – Daca toate fabricile si uzinele de pe timpul comunismului erau neperformante si neproductive, asa cum spun multi “specialisti” din ziua de azi, Romania ar fi trebuit sa dea faliment !!!! Nu sa plateasca toate datoriile externe ! Ei, toate acele fabrici si uzine, … s-au inchis, au fost vandute, furate, pradate pur si simplu …
Din cate imi aduc aminte, IMGB-ul care era cea mai mare intreprindere de masini grele din Europa, s-a vandut parca cu 500.000 de dolari la vremea respectiva, in conditiile in care numai terenul de sub ea era de cateva ori ai scump … Afacerea PSD-ului !
Revin la anumite institutii ale statului, cum ar fi Politia. Pe vremuri era numita Militia… Exista un anumit respect pentru toate institutiile statului, incontestabil una dintre cele mai respectate era Militia. Bineinteles ca s-au facut nenumarate abuzuri, insa asta in principal datorita oamenilor care lucrau in institutia respectiva si care se vedeau cu “puterea in mana” … Dar era o institutie care inspira respect pentru cetatenii obisnuiti si teama pentru cetatenii care incalcau legea.
N-are rost sa va spun ce a ajuns Politia in ziua de azi: una dintre cele mai corupte institutii din Romania !!! In viata de zi cu zi ce face Politia ? Se “da mare” in fata cetatenilor onesti, obisnuiti, iar cand vine momentul sa-i pui sa-si faca treaba, sa ia masuri impotriva unor infractori, sunt ca niste mielusei. Personal am vazut nu o data tot felul de faze de acest gen … Daca mergi sa reclami un furt, stiti ce raspuns primiti de la ei ? Ceva de genul: “Aduceti hotul la noi, si-apoi il sanctionam noi…” . Pur si simplu sunt niste incompetenti, majoritatea dintre ei. Politia ar trebui sa fie in slujba cetateanului de rand, sa-i apere interesele, sa pastreze ordinea si linistea publica. De “spagi”, sa nu mai vorbim, ca te apuca durerea de cap … Degeaba au incercat sa schimbe ceva cei de la Ministerul de Interne din Bucuresti … In provincie, pe la sediile posturilor de Politie, politistii au ramas aceeasi, cu metehnele si obiceiurile lor adanc implementate in comportamentul si gandirea lor … Diferenta e ca acum se afiseaza mai putin in public decat inainte … Acum “se ascund”, sa nu-i “toarne” careva, si sa-si piarda postul …
Nici comunismul nu a fost bun, insa nici democratia nu este cea mai buna forma de organizare sociala moderna. Democratia in Romania a dus la pradarea tuturor resurselor acestei tari, a dus la aparitia marilor bogatasi ai Romaniei care si-au facut averile pe baza afacerilor cu statul sau care au profitat de faptul ca inainte au avut o functie importanta si au avut acces la informatii importante (vezi Dinu Patriciu unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei, cum a “preluat” rafinariile si petrolul Romaniei dupa Revolutie) …
Odata ce am vazut ce a insemnat comunismul, suntem cu totii de acord ca nu a fost bun, am avut timp 20 de ani sa vedem cum este democratia, parerea mea este ca cea mai buna forma de organizare sociala, moderna, ar fi o “democratie controlata” ! Adica, o democratie in care sa avem libertatea de exprimare, sa avem presa libera, dar care sa limiteze uriasele diferente intre clasele sociale, sa limiteze smecheria, hotia, inselatoria, frauda si furtul, care in actuala forma a democratiei din Romania sunt … LEGALE !!!! Una dintre cele mai mari aberatii care s-a intamplat in democratia romana: – mai in urma cu vreo 1 an (parca), am vazut la TV un avocat care si-a “salvat” clientul de la puscarie pe motiv ca, clientul sau avea acte de la medic ca suferea de claustrofobie si nu suporta spatiile inchise, prin urmare nu putea sa faca puscarie … … Intr-o democratie controlata asa ceva nu ar trebui sa se intample. Sau, “baietii destepti” de care zicea Basescu mai demult … Cumpara energie electrica de la hidrocentrala, si o vand mai departe populatiei bineinteles la un alt pret (mai mare), insa totul se intampla numai in acte ! Ei de fapt nu fac nimic … Si toate acesta .. LEGAL ! Deasemena un astfel de fapt, intr-o democratie controlata nu s-ar putea intampla … Cea mai apropiata democratie “obisnuita” de o astfel de democratie controlata este de exemplu in Germania, iar rezultatele se vad …
Opiniile voastre sunt binevenite pe marginea acestui subiect …
© Copyright 2010 www.dan-blog.ro @ Dan
10 comentarii la “Democratie versus comunism”
Este interesat punctul tău de vedere, dar mai puţin realizabil. Eu sunt născut în 1987 şi nu am conştientizat comunismul,dar ai mei mi-au zis că nu mai cine era prost nu trăia bine atunci. Prost,adică leneş. Am studiat fascismul, acesta este la cealaltă extremă a clivajului doctrinar, la dreapta, faţă de comunism, care este la extrema stângă. În centru, bineînţeles este democraţia. În România, democraţia este prost înţeleasă, iar cei care au puterea deja nu mai prezintă interes şi pentru cei mai săraci. În mentalitatea românului s-a întipărit gândul că trebuie să primească de la Stat. Asta nu prea se afirmă în democraţie şi cu precădere în doctrina aceasta democrat-liberală de la Conducere, în care se pune preţ pe puterea individului şi multe libertăţi economice.
Vreau să văd cum vor evolua lucrurile după ce Iliescu nu va mai trăi. Abia atunci putem spune că a murit comunismul.
Uite şi câteva idei ale lui Corneliu Zelea Codreanu, lider al mişcării legionare din România,în perioada interbelică. Mişcarea legionară fiind de sorginte fascistă:
2. Democraţia transformă milioanele de străini în cetăţeni români. Facându-i egali cu Românii. Dându-le aceleaşi drepturi în Stat. Egalitate ? Pe ce bază ? Noi suntem aici de mii de ani. Cu plugul şi cu arma. Cu munca şi cu sângele nostru …
3. Democraţia este incapabilă de continuitate în efort. Pentru că, împărţită în partide care guvernează câte un an, doi sau trei, este incapabilă de a concepe şi a realiza un plan de lungă durată. Un partid anulează planurile şi eforturile celuilalt. Ce s-a conceput şi construit de unul astăzi, se dărâmă în ziua următoare de altul …
4. Democraţia pune în imposibilitate pe omul politic de a-şi face datoria către Neam.
si eu sunt de parere ca o democratie controlata ar fi cea mai buna forma de organizare politica. eu sunt nascut dupa ‘89, dar din povestile pe care mi le spun parintii si profu de istorie, e clar ca si comunismul avea partile sale bune. dupa revolutie, trebuia sa se treaca la democratie, dar luand si ceva din comunism, insa acest lucru nu s-a intamplat. trebuia sa se formeze un echilibru intre democratie si comunism, si ar fi fost altfel. acuma daca cineva ar propune asa ceva in parlament, toti politicienii ar sari in sus, ca acel om e un comunist, si vrea sa aduca comunismul la putere. bineinteles, politicienilor le-ar fi frica pentru scaunul lor
Dan,
1. Ai niste greseli de ortografie, n-am sa le scot in evidenta, dar poti sa meri sa le corectezi.
2. Cand se trece de la un sistem de guvernare “rau” la unul “mai rau”, nu-l lauzi pe cel “rau” inistand ca “mai rau” este foarte rau. Daca te simti inselat de democratie, vino la mine si iti dau eu casa, loc de munca, siguranta, etc.. iar in schimbi esti sclavul meu.
Serios, lasa-mi un mail si am eu grija de tine.
@ Blindius:
1 -- Este adevarat, toata lumea se “descurca” intr-un fel sau altul si pe vremea comunismului …
2 -- O parte din cele spuse de Corneliu Zelea Codreanu sunt foarte adevarate …
@ Bogdan:
Am luat multe din comunism, insa din pacate tot ce nu ar fi trebuit sa luam, incepand de la metehne si obiceiuri, pana la personaje ca de exemplu Ion Iliescu …
@ grt:
1 -- Greselile de scriere au fost pe fundalul oboselii, uita-te la ce ora am scris articolul (dimineata la ora 04.00 cand am sosit acasa) …
2 -- DA, ma simt inselat de democratia din Romania. Nu asa ar trebui sa arate o democratie …
SUA are cele mai mari datorii din lume si ramane totusi cel mai puternic stat din lume. Nu cunosti cum functioneaza economia. Cat despre comunism, daca va place asa mult de ce p*** mea nu mergeti in Rep. Moldova, dar cat mai repede ca se democratizeaza si ei ! Iesi acasa !
Gogu şi Grt,tipicul de Gigel săltat de furtişagurile aşa.zisei democraţii.
Gogule,spre cultura ta generală,să ştii că regimul comunist din Moldova nu mai are un Preşedinte al comuniştilor şi cu siguranţă nu va mai avea.Problema lor este că o parte din membrii Parlamentului sunt din partidul comunist şi aceea blochează lucrurile.
Grt,dacă tu ai fi avut puterea de a face ceea ce şi scrii,îţi spun eu că nu ai fi fost pe internet şi nu te-ai mai fi lăudat cu cunoştinţele tale despre gramatică.
@ /B/lindius Sunt cam ofensat de ceea ce mi-ai spus, am simtit un pic de tensiune din partea ta, in fine..
comunismul = work of the basement cat
Am un raspuns pentru gogu. Probabil esti vreun hot sau vreun parvenit, dar habar nu ai ca in Romania, cu aceasta democratie e foarte greu de mers inainte. Pot sa-ti spun cu siguranta ca, ori ai mostenit, ori furi sau ai relatii si mai pot sa iti zic ca habar nu ai ce inseamna viata, o democratie normala nu inseamna jaf, hotie, salarii cu care sa nu poti sa o duci de la o luna la alta si etc… Esti un prost, asta este realitatea. Nu intelegi nimic din tot ce a fost si tot ce este acum. Habar nu ai. Si iti mai zic ca nu sunt comunist deloc, chiar imi displace comunismul, dar daca ar fi sa aleg, as alege comunismul, decat democratia de cacat pe care o traim. Si daca vrei sa mai stii ceva, traiesc in strainatate si acolo nu vad decat hotie nimic altceva. E legea junglei fraiere, inainte ne fura Ceausescu, era doar unu si inca cativa pe langa el. Acum sunt multi si in ritmul asta va fi tot mai greu chiar si tie o sa-ti fie greu, dar asta o sa vezi mai incolo. Atat am vrut sa-ti zic. Treaba ta, esti un fraier …
%%- %%-
Cand vezi ca lucrurile merg din ce in ce mai prost este normal sa ai o parere personala.Asta nu inseamna ca aleg comunismul sau democratia.Doar ca in comunism daca munceai aveai siguranta unei pensii iar acum nu se stie nici daca o apuci dar nici daca vei avea o batranete linistita cand te gandesti ca nu vei beneficia de pensie pentru ca are statu datorii.DE CE ARE DATORII ? Nimeni nu se intreaba?Cand comentezi nu analizezi doar situatia ta incearca sa vezi in ansamblu.Nu vad ce puteti vedea bun in cea ce se intampla acum.Nu ma intereseaza ce este comunism ,democratie ,etc.
Fratilor, totul evolueaza, este normal, e de la natura. Ce faceam daca eram inca sub comunism ajungeam sa ne cumparam glontul ca in China ??? Sau sa facem parnaie ca furam un ananas de pofta ? Sa fim seriosi, toate isi au timpul lor, vremuri grele, nici aici in strainatate nu e vis, tre’ sa tragi pe coate rau, am 18 ani nu am prins comunismul dar asta e parerea mea. Salut.