Democrația în citate (și nu numai), dar și cu… speranțe!

democratie Democrația în citate (și nu numai), dar și cu... speranțe!

Fii realist, dorește-ți mereu imposibilul.” – Paulo Coelho“

Avem o țară tânara. În cei 100 de ani de existența a trecut prin dureri de neimaginat. România a trecut prin război și prin foamete, prin închisori și drame uriașe”-ne spune și reamintește într-un articol, dl. Florin Negritoiu, autor fondator al platformei “Republica” “De 30 de ani, în ciuda greutăților pe care le avem, trăim poate cea mai bună perioada a istoriei noastre. De ce? Pentru că avem pace. Zâmbiti? Întrebati-va bunicii cum le-au fost tinerețile, întrebati-va părinții cum făceau foamea la cozi și cum le bătea Securitatea la ușa. Democrația, așa imperfectă cum e ea, ne-a adus o viață mai bună: putem vorbi liber, putem călători oriunde în lume, putem învata și munci oriunde, putem să ne construim singuri fericirea. România unită acum 100 de ani de strămoșii noștri este astăzi dezbinată de un făcător de războisângeros, priceput în meșteșugul asmutirii românilor împotriva românilor.” – cotinua, argumentând, sus amintitul publicist.

Apropo de DEMOCRAȚIE, concept despre care, nu odată, am tot scris chiar și pe acest blog. Revin acum, nevoit s-o fac, întrucât din câte constat și aflu că, deși de 3 decenii (cum ne spunea și Fl. Negritoiu) trăim în asa zisa democrație, f mulți dintre conaționalii noștri încă n-au aflat ce-i cu democrația asta! Ce este și ce ne oferă ea. Dovadă elocventă, între multe altele, este faptul că mai peste tot ti se spune acum: “ce dle., ce-mi reproșezi ce-am făcut? Doar e democrație, fac ce vreau!” Și, din păcate, “înarmat” cu acest “argument”, chiar face! Face nestigherit de nimeni sau în rare ori, admonestat sau sancționat de cei îndrituiți să apere adevărata democrație. Rămâne însă cu ferma convingere că democrația-i doar așa, o simplă făcătură, propice dezodinei, dezmatului și bunului plac.

În ce mă privește trebuie să va spun că nu încerc acum s-o definesc (am mai făcut-o) ci doar să afirm că n-am fost niciodată apologetul dictaturii și nici nu sunt apologetuldemocrației! Îmi place însă comparația lui Clemenceau “Democrația este un leu devorat de păduchi“. Îmi place de asemenea și concluzia lui Churchil “Democrația este cel mai rău regim, cu excepția tuturor celorlalte“. Îi întreb, deci, pe cei care au generat și tutelat… prapadul de pe 10 august a.c., cât și pe cei care acum dau apă la moară (cum se mai spune) pesediștilor, susținând sus și tare că referendumul de mâine și poimane “este f. necesar, chiar benefic” (!), oare acestea, atitudinea și mentalitatea lor, sunt cumva etalate tot învirtutea democrației?! Fără nici-o îndoială că nu!

Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru” – spunea cândva, Platon. Actualizând, cam asta ar fi esența “binefacatoarelor” intenții și acțiuni ale celor din partidul de guvernământ (social-democrat) care zice-se că,… vrea binele (?!) poporului “argumentând” prin “realizărili”, cum glăsuia impuscatu’, ce le tot numără (aiurea) în virtutea unui alt citat: “Nu tot ceea ce poate fi numărat contează și nu tot ceea ce contează poate fi numărat.” (Albert Einstein).
Un alt citat, cu tot democratic, ne mai spune că… “Nimic nu a fost, nimic nu va fi, totul este, totul constă din esență și prezent.” (Hermann Hesse).
Faptul că nimeni nu te aude nu e un motiv să păstrezi tăcerea.” (Victor Hugo)!
Tocmai de asta le-am și spus (scris), cu palida speranța că poate, cine știe?, le va auzi (citi) totuși cineva!… Este de fapt, una din puținele speranțe ce le mai avem acum, în… democrația noastră!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?