Declinul sportului românesc
Declinul sportului românesc: cândva, stadioane pline. azi, vorbe goale, afaceri şi ruine!
Da, din păcate, aşa-i! Nimic exagerat. Trebuie s-o spun, fără a idealiza şi regreta fostul regim comunist, că atunci s-au construit în România zeci şi sute de terenuri, ansambluri şi baze sportive şi, simultan, au crescut şi performanţele! Sportul românesc era în plină glorie. Sutele de medalii olimpice, mondiale şi europene, tilurile şi recordurile dobândite de spotivii noştri, stârneau invidia multor naţiuni cu tradiţii şi potenţial social-economic cu mult peste România! Acum, în libertatea atât de mult dorită şi-n… binefacerile democraţiei originale, cu iz dâmboviţean, totul, sau aproape totul, a intrat într-un declin ce pare fără sfârşit!
Numeroase săli şi arene de sport, cândva, arhi pline, adevărate pepiniere pentru sportul de performanţă (şi nu numai) fie că au fost închise, fie că se auto demolează, au rămas încremenite, atât în timp, cât şi-n nepăsarea inimaginabilă a factorilor de răspundere de la toate nivelurile! Rezultatul? Împiedicarea tot mai accentuată a progresului sportiv, de masă şi de performanţă, cât şi legitima şi simpla plăcere de a face mişcare într-un cadru organizat şi într-un spaţiu modern, adecvat.
Fosta Daciada, ce s-a dovedit, în ani, atât de utilă şi atractivă, a dispărut odată cu degradarea întregului fenomen sportiv. Locul acesteia a fost şi este luat mereu de vorbele goale, de eternele promisiuni că… totul va fi bine şi… la vară cald!
Nu-i prea greu de intuit că lipsa condiţiilor pentru sport a condus, inevitabil, şi la scăderea numărului de sportivi de performanţă. Un studiu realizat, în 2015, de către Ministerul Tineretului şi Sporturilor (măcar asta a făcut!), arată că în acel an, în Capitală, spre exemplu, existau 638 de cluburi sportive (nu, nu de cele de noapte, care s-au tot înmulţit!) în care erau legitimaţi 27.459 de spotivi, în timp ce în 1995, încă mai erau aproape 50.000!
Acum, în 2017? Cine mai ştie ce-o mai fi?! Se ştie însă, şi nu odată am spus, că tot mai numeroase săli şi terenuri de sport, patinoare şi bazine de înot, se află într-o evidentă şi continuă degradare şi paragină sau au dispărut de tot! Amintesc, sau reamintesc, între multe, multe altele, de Patinoarul artificial “Mihai Flamaropol”, bazele sportive “Cireşarii”, “Voinţa”, “IMGB”, stadioanele “Progresul”, “Sportul Studenţesc”, “Giuleşti” şi chiar “Ghencia” din Bucureşti, stadioanele “Farul” şi o întreagă bază sportivă din Constanţa, Complexul sportiv cu un stadion de fotbal cu 30.000 de locuri, din Medgidia, stadioanele din Piatra Neamţ, Baia Mare şi din foarte multe alte localităţi, acolo unde, cândva se înregistrau recorduri la numărul de spectatori! Acum, ce-i drept, pe ici pe colo şi cu mari eforturi, s-au mai făcut câte ceva; Arena Naţională şi Patinoarul lui Ion Ţiriac din Capitală şi, respectiv, Otopeni; stadionul şi sala de sport de la Cluj, complexul sportiv de la Ovidiu, realizat de Hagi şi, cam atât! În rest, vorbe goale, eterne promisiuni sau motivaţii absurde, ridicole (exemplu: începerea de ani şi ani, a constructei noii Săli Polivalente şi a Patinoarului din Bucureşti, care, paradoxal, nici n-a… început!!?) sau amenajări aiurea, pe coclauri, a unor aşa zise terenuri sportive, niciodată folosite şi lăsate într-o pargina greu de imaginat şi, mai ales, acceptat! Atât şi nimic mai mult!
Ba, nu! A mai fost stabilit un record, greu de egalat (nu, nu-i vorba de cel al PSD-ului, cu doborârea propriului Guvern!) ci, de acel care dovedeşte că, o capitală de ţară europeană n-are nici acum un patinoar artificial, o sală polivalentă şi o pistă de atletism corespunzătoare, moderne, în ton şi-n pas cu restul lumii!
Cât despre performanţele sportive, ce să mai vorbim! Ne mirăm şi mediatizam, zile în şir, că X sportiv sau Y echipă au obţinut o medalie de bronz, ori s-au clasat în primele… 6 la nu ştiu ce “mare” competiţie! Când din întâmplare sau, uneori, talent, mai obţinem şi-un aur, vâlva-i şi mai mare! Mulţi arogându-şi… meritele! Mai lipseete şi… o telegramă de mulţumire (pentru sprijinul şi condiţiile oferite) adresată, eventual, PSD-ului, pentru ca totul să fie în regulă! Adică să revenim, de unde am plecat!…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)




4 comentarii la “Declinul sportului românesc”
România toată e în declin, nu doar sportul românesc, asta în ciuda trâmbiţatelor creşteri economice. Creşterile alea economice sunt doar nişte cifre, sunt doar statistică,… în viaţa reală, la “firul ierbii”, e nasol. ANAF-ul tocmai ce-a început o nouă campanie de amenzi, însă, evident, doar la întreprinzătorii ăştia mici, aka la fraieri. Şi dau amenzi cu nemiluita… trebuie bani la buget, ca să-şi poată îndeplini Dragnea promisiunile.
Interesant este faptul că, deşi logica spune că ANAF-ul ar trebui să înceapă cu peştii cei mari, aceştia rămân neatinşi! Ca de exemplu, să explice d-nul Dragnea cum a reuşit ca din salariul de bugetar să adune averile impresionante pe care le are? De asemenea, cum a reuşit fiul lui Dragnea să deţină afaceri şi limuzine de lux de zeci şi sute de mii de euro, câtă vreme n-a lucrat o zi în viaţa lui, undeva, respectiv n-a câştigat vreodată un ban de undeva!?!?
Dle, Dan, cred ca nici nu mai avem cuvinte pentru a releva “meritele deosebite” ale celor pe care NOI, prin votul ce le-am dat, i-am propulsat la putere! Asta a fost si, din nefericire, este! Ce ne mai ramane sa constatam (si sa traim), vom mai vedea. Acum, ne multumim cu vorbele (acuzele), cu eventuale si bine ticluite si venite, comentarii.
-- Profit, chiar daca nu se incadreaza in subiectul dezbatut, sa va aduc multumirile mele (cel putin!) pentru contributia si priceperea dumneavoastra la promovarea si imbogatirea evidenta a tot ce scriem si comentam noi, ceilalti prieteni (cum spunea amiciul Francisc)! Chiar daca, la prima vedere, cele scrise de mine acum, seamana putintel cu… nesfarsitele elogii adresate, pe vremuri, marelui si invincibilului conducator(!), cred insa, vorbind de lucruri ce ne intereseaza direct, ca le meritati totusi, din plin!
Ți-am mai spus că ești pretențios, Dane! Cum să explice tovarășul Dragnea proveniența averii sale uriașe unor neica nimeni ca noi?
Un om politic de o asemenea „anvergură” nu stă să-i lămurească pe toți că sunt fraieri. Îi sunt de-ajuns cei care îl susțin. Ceilalți, n-au decât să creadă într-o libertate a cuvântului ce seamănă tot mai mult cu un „pârț” în deșert: îl „tragi” știind că nu te-aude nimeni…
Cred că e cazul, mai mult decât oricând în ultimii 27 de ani, să găsim atitudinea potrivită. Nu mai avem timp să așteptăm următoarele alegeri „democratice” ce se vor desfășura după același calapod. Cei din capul mesei trebuie huiduiți vârtos, nu aplaudați…
Prin alte părți ale lumii sportul aduce mulți bani și în buzunarele patronilor de cluburi și în vistieria țărilor în cauză, Marc. La noi e ca la nimeni: „sportul” scoate banii din buzunarul statului și îi bagă în teșchereaua unor „afaceriști deștepți”.
Nu are rost să mă întrebi cum, fiindcă răspunsul îl știi: mai construim o „bază sportivă” pe la Văscăuții din Deal, mai facem niște săli de sport prin sate depopulate, mai punem de niște bazine de înot fără apă sau de niște terenuri de fotbal în pantă, și am rezolvat-o cu banii europeni. Ce mai contează că lăsăm în paragină locurile cu care ne mândream cândva?
Am „deturnat” articolul tău despre sport spre mocirla politică în care ne chinuim să supraviețuim. Mea culpa…