De la sarea în asfalt, la sarea în bucate

curiozitati despre sare 001 comp De la sarea în asfalt, la sarea în bucate

Folosită candva ca monedă și descrisă ca fiind când un dar de la Dumnezeu, cand un pericol pentru sănătate, sarea ascunde multe alte secrete. Iată, in cele ce urmeaza, doar cateva curiozități despre aceasta controversata substanta, probabil singura la care ne gândim obsesiv atunci când lipsește la ora mesei…

- Sarea a fost folosită drept monedă. Era atât de valoroasă în Roma Antică, încât soldați erau uneori plătiți… cu sare. De fapt, cuvântul „salariu” vine din latinescul „sal”, adică „sare”.
- Sarea este foarte valoroasă și în ziua de azi. Sarea „Amethyst Bamboo 9X”, care costă aproape 400 de dolari kilogramul, este probabil cea mai scumpă sare din lume. Un comerciant prezintă astfel delicatesa : „Miroase ca un lucru pe care l-ar folosi dragonii ca să-și asezoneze victimele înainte să le mănânce”.
- Sarea era o marfă de import foarte căutată. În istorie, valoarea sării era dată de faptul că putea conserva mâncarea. Orașul Veneția, din Italia, este celebru pentru canalele sale, însă, până la sfârșitul secolului XIII, importul de sare a fost motivul pentru care acest oraș a devenit o putere economică influentă.

- Sarea avea și o mare valoare simbolică. Acesta este motivul pentru care este menționată de atâtea ori în Biblie („sarea pământului”, „un stâlp de sare”, „un legământ de sare”) . Proprietățile sale de conservare făceau ca sarea să fie o metaforă potrivită pentru permanență și convingere
- Nu este prera ușor să renunți la sare. Iată asadar, una dintre cele mai îngrijorătoare curiozități despre sare. Cei mai mulți oameni cunosc riscurile la adresa sănătății asociate cu sodiul, însă nu este întotdeauna ușor să reduci cantitatea de sare pe care o consumi. Peste 75% din sodiul pe care îl consumăm este luat din mâncărurile procesate: pâinea, mezelurile și supa la plic sau la conservă sunt în vârful listei. Chiar și mâncărurile care nu au un gust sărat pot conține sare. Sosurile pentru grătar, cerealele și sandvișurile sunt printre cele mai sărate produse pe care le putem găsi în magazine.
- Cartofii prăjiți nu conțin neapărat cea mai mare cantitate de sare. Studiile care au examinat nivelurile de sare ale mâncărurilor tip fast-food din mai multe țări au descoperit că pizza și hamburgerii conțin mai mult sodiu decât cartofii prăjiți, fiindcă sunt servite în porții mai mari.
- În carne poate rămâne sare chiar dacă gătești acasă și ai multă grijă. Aproximativ 60% dintre produsele din carne sunt injectate sunt ținute în soluții saline. Cuvintele „marinat” sau „îmbunătățit” de pe ambalaj pot indica prezența sării. Ca s-o eviți, cumpărati produse pe care sunt scrise informații precum: „conține până la 4% apă reținută”

-Sarea marină nu este mai sănătoasă (deși este de până la 20 de ori mai scumpă decât sarea obișnuită) . Poate credeti că -i mai sănătoasă decât sarea de masă, însă conține cam aceeași proporție de sodiu – aproximativ 40%. Dacă sunteti în căutarea unei asezonări fără sare, încearcati usturoiul, piperul, oregano, salvia, rozmarinul și alte ierburi (de exemplu, mărarul) .
-Încearcati, pe cat posibil, să reduceti consumul de sare. Chiar dacă nu suferiti de hipertensiune, este o idee bună să reduceti consumul pentru a scadea tensiunea arterială, potrivit unei statistici care ia în considerare 185 de studii.
- Pentru cei vârstnici, consumul exagerat de sare poate cauza dureri de cap. Un studiu făcut pe 975 de oameni cu hipertensiune și cu vârste între 60 și 80 de ani a arătat că reducerea consumului de sare însemna scăderea riscului de apariție a durerilor de cap.
- Totuși, avem nevoie si de puțină sare. Facilitează transportul nutrimentelor și al oxigenului, permite nervilor să transmită mesaje și ajută la funcționarea mușchilor. Corpul unui adult de 50 de kilograme conține aproximativ 200 de grame de sare; cam 40 de lingurițe sau câteva solnițe pline.
- Prin anii ’920, sarea a devenit o unealtă principală în lupta împotriva gușei, o boală tiroidiană cauzată de deficiența de iod. Sarea iodată este prezentă în multe bucătării, iar cazurile de apariție a gușei au dispărut aproape în totalitate. Astăzi, doar 53% din sarea vândută în magazine la nivel global este iodată.

- Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre sare. Cea mai mare parte este folosită acum pe șosele. Cea mai răspândită utilizare a sării nu are nimic de-a face cu bucătăria. Aproximativ 44% din sare este folosită pentru dezghețarea șoselelor (și se pare că facem rău mediului împrăștiind sare peste tot) și doar 3% pentru agricultură și procesarea alimentelor.

Nadajduiesc, ba chiar sper, ca toate acestea va vor fi de folos…

Autor: – Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Gastronomie, Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “De la sarea în asfalt, la sarea în bucate”

  • jpm
    ... a scris la 4 octombrie 2020, 10:10   [#1]

    Bun articol.Multumim.

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 4 octombrie 2020, 18:53   [#2]

    Ți-ai găsit și tu momentul să pui sarea pe rană, Marc…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?