De ce dispar pădurile României?
De ce dispar pădurile României?
Iar ca să răspund la întrebare, spun doar atât: lăcomia omului! Au existat şi din fericire mai există oameni care încearcă să ne înveţe că, se poate trăi şi altfel decât se trăieşte în societatea “modernă” actuală… Se poate trăi mai modest, se poate trăi mai chibzuit, se poate trăi fără nevoile inventate de societatea de consum capitalistă, care, spune că dacă nu avem creştere economică e o mare problemă.
Societatea modernă a inventat prea multe nevoi! Se poate trăi, cred eu, mai simplu şi cu mai mult respect pentru planeta ce ne găzduieşte temporar… Într-o bună zi, planeta se va “trezi” şi ne va răspunde cu aceeaşi monedă. La fel cum noi o tratăm cu lipsă de respect, ne va trata şi ea într-un viitor nu foarte îndepărtat. Iar răzbunarea va fi cumplită şi vor suferi toţi oamenii, iar asta în condiţiile în care, probabil doar o parte dintre oameni nu înţeleg că natura trebuie tratată cu respect. Începutul îl vedem, se întâmplă acum… Inundaţii, furtuni violente, temperaturi extreme, etc…
În România, cei mai vinovaţi sunt cei pe care lăcomia a pus stăpânire şi au început să taie pădurile. Au văzut că se poate, au văzut că se fac mulţi bani din asta şi continuă să taie pădurile. De când şi-au început “activitatea”, au reuşit să adune averi cât pentru 5 generaţii, au tot ce le trebuie, au case impresionante, au maşini luxoase, au bani suficienţi şi pot să-şi permită un trai din care să nu le lipsească nimic. Şi totuşi, nu le este destul, nu se opresc! Continuă să taie şi mai mulţi copaci, vor şi mai mulţi bani, vor şi mai multe maşini, vor şi mai multe case! Asta face lăcomia din om!
Am scris de multe ori şi au scris şi alţii pe acest blog, despre dezastrul ce se întâmplă sub ochii noştrii. Autorităţile nu fac nimic cu adevărat util şi care să stopeze furtul şi tăierile ilegale. Şi nu că n-ar putea, ar putea dar n-o fac! Ori pentru că sunt incompetente, ori pentru că sunt corupte. Tind să cred mai mult că e a doua variantă.
http://dan-blog.ro/defrisarea-padurilor-ar-trebui-extrem-de-aspru-pedepsita.html
http://dan-blog.ro/apel-public-catre-presa-si-autoritatile-statului-roman.html
http://dan-blog.ro/padurea-baneasa.html
Cum se poate rezolva? Extrem, de simplu: ai tăiat ilegal pădurea? 20 de ani de puşcărie cu executare, fără drept de apel, fără drept de eliberare condiţionată. În 10 ani, vă garantez că nimeni n-ar mai tăia ilegal.
Dar ce fac autorităţile în schimb? Eheee, bună întrebare…
Am să pun aici un filmuleţ şi am să citez ce a scris cel care a publicat fimuleţul:
Individul cu părul creț și barbă, Darius Dobra, e angajat al Direcției Silvice. Face parte, ca reprezentant al instituției, din Comisia tehnică a Comisiei județene de fond funciar.
Este capul majorității împroprietăririlor dubioase cu păduri din Maramureș. În același timp, e vicepreședinte al Composesoratului Cisla, care a primit la Borșa peste 6000 de ha de pădure. Prin firma sa se fac masurători topografice. E, pe undeva, o condiție obligatorie dacă vrei să stai la masă cu „jupânul”.
Omul statului înjură ca birjarii o uniformă a statului. Ultraj în floare. Imagini 18+
Sursa: Facebook
9 comentarii la “De ce dispar pădurile României?”
Nu este vorba doar despre lacomia autoritatiilor. Padurarii care ar trebui sa protejeze padurarea se infrupta din ea cu o foame inimaginabila. Si-au construit adevarate “castele” si conduc masini cu capacitate cilindrica mare. Nu constientizeaza ca degeaba lasi copilului avere daca el nu mai are oxigen.
No, tare faine imaginile și (mai ales) coloana sonoră. Ce curaj pe „nesimțitul” care i-a filmat „la ei acasă ” pe acești „reprezentanți” ai bunului simț. Ce p… (bip), du-te-n p…(bip) , bip, biip, biiiip prelungit.
Cititorii obișnuiți ai acestui blog știu că nu mă feresc de cuvinte mai „deocheate”, dar nici chiar așa. Le las plăcerea să asculte cu urechile lor „biiip”-urile personajelor din filmuleț și tastez (pe tastatură, evident) ce am vrut să scriu la prima citire.
Pădurile României nu mai sunt demult o avuție națională. Securea mult prea ascuțită a companiilor multinaționale a „mușcat” din plin. Iar unde n-au reușit să taie marile companii, a defrișat mafia locală.
Înainte de a mă acuza că sunt manipulat de „informațiile” publicate în presă, vă rog să citiți și următorul alineat.
Trăiesc într-un sat înconjurat de o pădure de fag și am în fiecare toamnă griji cu lemnele de foc. În loc să le cumpăr de la proprietarul pădurii comunale ce „gospodărește” câteva sute de hectare, sunt obligat să le procur pe căi oculte de la niște oameni descurcăreți la prețul de 200 de lei pe metrul cub. Asta în timp ce Primăria își permite să vândă (printr-o licitație aranjată) 700 de m.c. unei firme locale cu 70 de lei/m.c.
Mi s-a terminat combustibilul. Mă duc să „alimentez” și revin…
Răspunsul e simplu, Dane. Pentru că mahării sistemului fac ce vor în casa lor. Cum p(bip) mea să-i tragi la răspundere? Te trimit imediat în p(bip) mă-tii…
Ca să-nțelegi că n-ai ce căuta în codrul lor. Ce p(bip) mea, e chiar atât de greu de priceput?
Coloana sonoră a filmulețului postat face toți banii. De-ar fi să-mi uzez tastatura cu folos, aș apăsa cu predilecție tastele P, I, Z, D, A și aș adăuga un „mamii voastre, tovarăși”.
Nu mă cenzura te rog, Dane…
Iarăși mi-a luat berea vorba din gură. Iertați-mă, stimați colegi în datul cu părerea, că mi-am slobozit vorbele. Promit să nu mai comentez vreo două zile. Adică până joi.
După aia mai vedem… Azi sunt ocupat cu privitul la meciul dintre FCSB și Plzen, mâine cu „trasul concluziilor”.
Poimâine vă spun ce „concluzii” am tras…
Aşa e, noi cu televizorul, alţii cu furatul din pădure în timp ce ne uităm noi la televizor.
@Raducu, eu m-am referit la lăcomia oamenilor, nu a autorităţilor.
În anul 1937, în “Psihologia poporului român“, filozoful Constantin Rădulescu-Motru spunea că: “Românul consideră nerespectarea legii ca un titlu de mărire şi de putere“…
Legile din România sunt făcute pe principiul strămoșesc „eu te-am făcut, eu te omor”, Dane. Primii care se pișă pe lege sunt chiar cei care au făcut-o.
Iar nouă („beneficiarilor”) nu ne rămâne decât dreptul de a vota pe cei ce votează niște legi pe care se cacă ulterior.
Sintagma „nimeni nu e mai presus de lege” e valabilă doar pentru cetățenii de rând. Orwelliana fermă a animalelor e mai actuală acum decât atunci când a fost scrisă.
“taiat illegal” e cam ambiguu cu legile de la noi: foi de parcurs in alb, plan de exploatare facut pe 20 de ani in avans, taiere la ras in loc de selectiva, ciocane silvice contrafacute, etc, etc
asa ca prinde orbul scoate-i ochii atita vreme cit cei care fac legile au si firme in domeniu