De ce ciocnim ouăle de Paşte?

oua rosii paste sarbatori pascale religioase De ce ciocnim ouăle de Paşte?

De ce ciocnim ouăle de Paşte?

Inspiraţi şi, deopotrivă, perseverenţi în a oferi periodic cititorilor noi exemplare dintr-o binevenită ediţie de colecţie “Adevarul”, gazetarii acestui perstigios cotidian au recidivat curând, cu un nou exemplar, nr. 15120, din Duminica 16 Aprilie… 1933! Deci, o gazetă de acum peste opt decenii, număr festiv de… Paşte! O coincidenţă plăcută, nu numai cu Sfânta Sărbătoare dar, din câte am constatat, şi cu multe articole, cu o tematică… aproape asemănătoare cu cele din zilele noastre! Asupra acestora cât, mai ales, a coincidentei, în general, mi-am propus însă să revin.

Din densitatea şi varietatea celor publicate în cuprinsul a 12 pagini, un articol, gen anchetă, mi-a atras acum atenţia în mod deosebit. În special prin titlul său interogativ: “De ce ciocnim ouăle de Paşte?”. În dorinţa de a oferi răspunsul cuvenit, semnatarul anchetei a încercat să găsească, printr-o anchetă gazetăreasca, o explicaţie cât de cât lămuritoare, mai aproape întrucâtva de adevăr!

Pentru a o afla, s-a adresat mai multor personalităţi din diverse domenii: profesori, preoţi (ortodocşi şi catolici) scriitori, ziarişti etc dar, fără succes. Fără a avea, spre publicare, mult dorită explicaţie! La abordat şi pe bincunoscutul părinte şi scriitor, Gala Galaction, care, cu multă dezinvoltură şi mirat, i-a zis: “Răspunsul e atât de simplu ca şi în chestia cu oul lui Columb. De ce ciocnim ouăle de Paşti… . ca să le mâncăm!”. Văzându-l nelămurit, Gala Galaction a simţit nevoia să completeze: “Iată că am rezolvat chestia! Este, se pare, o tradiţie nordică, germană. A fost importată la creştinii greco-orientali, după cum a fost încetăţenit şi obiceiul bradului de Crăciun”.

Firesc, explicaţia dată nu l-a mulţumit pe gazetar, aşa că şi-a continuat ancheta pe mai departe, culegând (aflând) fel de fel de răspunsuri şi “explicaţii” care, după câte preciza,… “ar putea forma subiectul unui interesant studiu al obiceiurilor de Paşti”!
“Totuşi – s-a întrebat el – de ce ciocnim ouăle?! La acestă obsedantă întrebare (n.n. – nici după ce a căutat prin diverse enciclopedii şi dicţionare) n-am putut afla răspunsul!”. “Cine poate lămuri chestiunea?” – intreba, mereu frământat, autorul articoluli-ancheta.
“De ce ciocnim ouăle de Paşti? De ce acela, al cărui ou a fost spart, trebuie să-l predea învingătorului? Ce rost mai are… lupta?!”

Acestea toate, se constitue, de fapt, în aceeaşi întrebare, din generic, la care nimeni n-a dat până acum, un răspuns plauzibil! Nici o explicaţie credibilă! . . Poate, mai ştii(?!), (îl) o veţi oferi dumneavoastră, cititorii rândurilor inserate mai sus!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

a749crl De ce ciocnim ouăle de Paşte?
sme1zm1 De ce ciocnim ouăle de Paşte?
WScg8dh De ce ciocnim ouăle de Paşte?

Categorie articol [ Guest Post, Religie / Spiritualitate ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?