De ce batjocoriți (profanați) eroii?!

Monumentul ARIPI monumentul luptei anticomuniste Piata Presei Bucuresti De ce batjocoriți (profanați) eroii?!

Se știe că în mai puțin de o lună, celebrăm Centenarul Marii Uniri. Aproape jumătate din secolul care s-a scurs de la acel însemnat eveniment, România s-a aflat sub un regim sinistru. Între Arcul de Triumf și Monumentul “Aripi” din Piața Presei se află, metaforic vorbind, un întreg veac de bucurii și amărăciuni, de victorii uluitoare și de înfrângeri catastrofale, de renașteri izbăvitoare și de morți tragice. Făuritori ai Marii Uniri de la 1918 ale căror sacrificiu și determinare sunt onorate prin Arcul de Triumf au fost lichidați în experimentul maniacal al comunismului. Ei sunt azi amintiți prin aripile care se ridică la cer din mormântul imaginar din Piața amintită. Dar, din păcâte, din răutate sau cine știe din ce multe alte cauze, Monumentul “Aripi” din Capitală a fost vandalizat!

Pe monument a fost scris cu vopsea mesajul “e strigător la cer… privește“. Dar, cred eu (și nu numai) că pângarirea acestui bloc de oțel și piatră nu poate să ramâna nepedepsită. “O țară care își batjocorește eroii este o țară rătăcită. Acest mormânt imaginar al zecilor de mii de deținuți politic torturați, deportați, uciși întrucât s-au opus anihilării democrației și libertății, statului de drept și valorilor românesti autentice, ale căror gropi săpate la întâmplare au brăzdat țara de la un capăt la altul, nu este un monument oarecare” – scrie istoricul Andrei Muraru.
Orice om de bună credință știe că acest mormânt cinstește memoria celor foarte mulți eroi necunoscuți care au salvat onoarea națiunii române în vremea comunismului“, conchide același semnatar.

În fond, protejarea valorilor naționale înseamnă a apăra inclusiv demnitatea victimelor represiunii comuniste prin respectul față de memoria lor, nu? De ce nu încetați să ne mai batjocoriți eroii?! O țară care își batjocorește eroii este o țară rătăcită. Acest mormânt imaginar al zecilor de mii de deținuți politic torturați, deportați sau uciși, care s-au jertfit împotriva comunismului, nu-i doar unul oarecare, lipsit de semnificații și valoare!

Și totuși cineva (oare cine?!) a «tatuat» cu vopsea un mesaj «cool»!! De ce?! Mai cu seama când, așa cum probabil majoritatea românilor o știe, că protejarea valorilor naționale înseamnă a apăra inclusiv demnitatea victimelor represiunii comuniste prin respectul față de memoria lor. Conform DEX-ului “a profana” înseamna a trata fără respectul cuvenit lucruri considerate sfinte; a pîngări; a batjocori, a necinsti, a terfeli. Atunci, mă întreb: de ce și pentru ce unii dintre noi continia s-o facă?!

Așa au făcut-o, nu demult, și cu Monumentul din Calea 13 Septembrie, ridicat în cinstea pompierilor, unul dintre puținele monumente dedicate revoluției de la 1848, cu Monumentul eroilor din Botoșani dedicat ostașilor căzuți în cele două războaie mondiale, al Militarilor Maghiari din Cluj, precum și cu monumentul din Cimitirul Eroilor din Miercurea Ciuc, ridicat în memoria ostașilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial, toate vandalizate de autori încă necunoscuți, care au desenat însemne obscene cu graffiti, au dărâmat cruci și au comis alte asemenea nelegiuri.
Ce-au făcut și mai ales ce fac oare autoritățile statului pentru curmarea unor astfel de întâmplări cretine și anti creștine, dar și pentru pedepsirea drastică a celor care le-au comis?! Ceva, ceva, mai știi?!, poate s-o fi făcut. Doar așa, de ochii lumii! Căci, fie vorba-ntre noi, dacă o făceau, nu se mai întâmplau. Darămite repetau!

Deocamdată, nu prea se știe cine va plăti totuși pentru toate aceste profanari! S-au mai făcut, ce-i drept, niște asa zise… anchete, au fost depistați pe ici, pe colo, câte un vinovat (mai ales minori sau bețivi) dar, în timp, cam totul s-a… diluat și se diluează. Prin….. tradiție! Totuși, ca un strigat (sau rugăminte): Încetati, oameni buni, să ne mai batjocoriți eroii!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?