De ce?

Confucius De ce?

Nu căuta răspunsuri imposibile. Mai bine schimbă întrebarile.” – (Confucius)

Nu odată m-am tot întrebat:
- de ce oamenii au devenit acum atât de răi, de intoleranți și conflictuali, puși mereu pe ceartă ?
- de ce unii dintre noi sunt un permanent generator de fapte reprobabile, penibile și dușmănoase?
- de ce în locul unei bune înțelegeri, a coalaborării civilizate și armoniei preferăm dihonia, injuriile, insultele abjecte și cuvinte pestilențiale?

După zeci de ani de comunism exacerbat, cu zlie grele, de adevărată groază, cu lipsuri și teroare, iată, ne facem (din nou) Noi, pentru… noi aceleași “bucurii” de nedescris! Credem cumva că le știm chiar pe toate? Eu spun că nu doar credem, suntem chiar siguri. Dar mai suntem și ignoranți. Iar ignorantii împrastie ignoranța, tot fără să știe! E un fel, să zic așa, de secret al nostru, și în același timp e o realitate tristă, poate cea mai grea din anii ce-i trăim. Nu mi-am pus niciodată întrebari legate de ceea ce mi s-a spus sau ceea ce cred alții. Fiecare dintre noi crede că știe atât de multe, iar pentru alții nu sunt decât atât de puține în comparație cu ce presupun ei că știu. În fond, fiecare știe ce știe. Tu știi ceva într-un fel, eu poate știu altfel. Perfect! Suntem mult prea obișnuiți cu tot ce se întâmpla ca să ne mai dorim să aflăm și altceva…

Acum, în aceste zile ce preced cea mai de seama sărbătoare a creștinătății, Paștele, când oricare dintre noi trebuie să fie mai bun, mai înțelept și înțelegător, nu încerc să caut răspunsuri imposibile (cum scrie și-n generic) și conformadu-mă spuselor lui Confucius, schimb întrebările. Nu multe și mărunte, doar câteva cu referire întâmplătoare la diverse domenii. Încep cu ceea ce-i la… modă: fenomenul politic, în care mai tot romanul zice că-i priceput! Dar totuși…
- de ce dl Dragnea, politician și demnitar de frunte, se adresează mereu și invariabil cu apelativul TU?! Mai deunăzi, spre exemplu, la întâlnirile sale zice-se cu susținătorii PSD-ului din câteva județe moldave (și nu numai), toți dintre cei prezenți (sau aduși) pe acolo, erau pentru dumnealui doar… “Tu”, iar mulțimea… “VOI”! Oare mă reintreb: așa trebuie să se adreseze un adevărat (sau mult dorit) conducător? Acesta-i este vocabularul și modul de ai privi pe cei ce zic ei că-l vor susține în apropiatele alegeri sau, mai știi?!, pe intreaga sa viață? Precum dorea și predecesorul sau, N.C., pe care se vede treaba că l-a cam depășit în infatuare, gândire și optică… patriotică!! Se mai vede însă și o lipsă jenantă nu numai de eductie civică dar și politică!
- de ce mulți protestatari împotriva actualei puteri, sunt urmăriți până și pe rețelele de socialzare, iar apoi amendați de “prietenii” jandarmi, sub pretextul “participării la proteste ne anunțate și aprobate“! Aceasta în ciuda prevederilor art. 3 din Legea 60, deloc restrictivă la principiile constituționale privind libertatea de exprimare și dreptul de a protesta. Lege care stipulează clar că “manifestațiile spontane nu trebuie să fie declarate anterior“. Și atunci, de ce te amendează?!

Nu m-am gândit vreodată să aleg așa, la întâmplare, o persoană căreia să-i pun întrebari care mă macină. Poate doar la modul în care vede acea persoană lucrurile ce eventual m-ar ajuta, conferindu-mi astfel o nouă viziune asupra a tot ce credeam cândva. Probabil că multe dintre neîntelegerile de zi cu zi ar fi mai puține daca-ș întreba: oare chiar așa este? Sau așa va fi? De ce? Ce altceva ar putea însemna ceea ce s-a întâmplat?

Iată și o ultima întrebare pe aceeași tema: de ce acum, mai ales în preajma Paștelui, prețurile au crescut și cresc vertiginos, anihilând în totalitate acele “pomene” de sporire a salariilor și pensiilor, de care se tot laudă mereu cei de la PSD?


Nu trebuie să fii expert pentru ca știi să răspunzi la aceste întrebari, dar ești un adevărat expert dacă reușești să pui întrebari potrivite. Ceea ce, chiar și continui să fac, fără însă a mă erija-n ipostaza sus amintită!

- de ce tot ni se spune că în spitalele (ca vai de ele!) din România au fost aduse numeroase (și rare!) aparate care să salveze viețile bieților pacienți, dar care fie că nici n-au ajuns unde trebuie, fie că n-au (încă) aprobările necesare, fie că unele așa zise spitale nici nu sunt funcționale?! Ca să nu mai spunem că rata mortalității sporește ca și amintitele prețuri!
- de ce ministrul sănătății continuă periplul (electoral) prin unitățile medico-sanitare, de moment ce se știe și se știa care-i adevărata cauză a mizeriilor și dezordinii de pe acolo? Oare cine, dacă nu tocmai ministerul de resort trebuia să știe și să remedieze deja neajunsurile? În același context mai întreb :
- de ce în preajma sosirii ministrului, toate intrările din respectivele unități medicale sunt riguros baricadate (chiar și cu agenți de securitate!), în timp ce în restul zilelor, chiar și noaptea, spitalele sunt transormate ad hoc într-un adevărat… talcioc! Intră și iese cine și când vrea, cu mâncărică, băuturica(?!) și cu tot ce-i pică la-ndemână “vizitatorului” fidel?!!

Dar câte asemenea întrebări nu s-ar mai putea pune! Răspunsuri? Nu trebuie să fii expert pentru a ști să răspunzi la aceste întrebari, dar ești un adevărat expert dacă reușești să pui întrebari potrivite. Fără să vrem, în timp, devenim confortabili și credem că ceea ce știm e de-ajuns. Ajungem însă de la necunoscute, la răspunsuri gata formate în mintea noastră, gen justificări sau validări, promisiuni și consolari. Indiferent cât de multe lucruri știm, sau cât de multe întrebari punem, niciodată nu vom putea să le știm pe toate. N-avem cum. Întotdeauna vom găși întrebari de pus, iar răspunsurile ne așteaptă gata pregătite. În mare parte, rupte de realitate! Însă când viața ne este așa, la unele întrebari nu le vom găsi poate răspunsul, oricât am încerca. Trebuie să avem totuși răbdare cu tot ce se întâmpla în jurul, mintea și sufletul nostru, cu toate lucrurile pe care deocamdată nu ni le putem explica. Poate că pe parcurs, viața ne va răspunde la toate întrebarile. Mai devreme sau mai târziu. Ori, niciodată!…


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Politica, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “De ce?”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 26 aprilie 2019, 18:27   [#1]

  Măi Marcele! Hai să nu ne mai ascundem după deget și să o spunem pe-a dreaptă. „Tovarășii” ăștia știu una și bună: noi (adică ei) vă conducem spre cele mai înalte culmi ale civilizației și voi (adică noi) ne votați, c-așa e în „democrație”.

  Știu că te plictisesc cu comentariile mele. Știu că vorbele mele nu prea au efect. Nu știu însă de ce unii dintre semenii noștri îi tot votează pe acești mincinoși…

 • marc
  ... a scris la 26 aprilie 2019, 20:49   [#2]

  Gresesti Francisc! Niciodata nu m-au plctisit cele scrise sau comentate de tine. Dimpotriva! Scrie si spune tot ce vrei caci toate-mi plac. Mai putin starea jalnica in care ne aflam noi, aproape toti romanii!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2019, 21:00   [#3]

  Am eu ce am cu patrioții noștri politicieni dar azi îi las în pace (ca să le tihnească friptura de miel) și mă uit la meciul dintre CFR și Viitorul.

  Nu știu cu cine țin cei care își pierd vremea (la fel ca mine) urmărind meciurile din prima ligă autohtonă da’ eu țin cu Viitorul. Nu mă întreba de ce, Marc, că știi răspunsul: viitorul sună bine!

  Hai că începe meciul…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2019, 22:06   [#4]

  Prima repriză a meciului a fost una plăcută, mai ales pentru că favoriții mei au reușit să înscrie. Lăsând partizanatul de-o parte, ar fi bine să recunoaștem cu toții că echipa lui Hagi joacă un fotbal frumos, chit că Hagi jr. nu a făcut mare lucru în teren…

  Să văd rezultatul final și pe urmă mai comentez. Dacă mai rămâne vreo bere, desigur…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2019, 23:08   [#5]

  Oare ce naiba s-o fi întâmplat în pauză la vestiare cu jucătorii Viitorului de și-au pierdut busola? Repriza a doua a aparținut fără tăgadă CFR-ului… Bere-ar mai fi, dar nu mai e nimic de comentat. Maniera în care „mânjii” de la malul mării s-au lăsat dominați mă scutește de la orice comentarii. E clar că mă pricep la fotbal ca mâța la înot…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?