Datorii de cetățean

oBz5zuo Datorii de cetățean

Trebuie, n-ai încotro…

Am un văr de-al mamei care orice l-ai întreba când te întâlnești cu el pe uliță (c-așa-i în satul meu, când te întâlnești cu cineva dai binețe și pui o întrebare de genul „la muncă, la muncă?”, întotdeauna repetitivă) îți răspunde cu propoziția din titlu.

Nu are copii, e văduv și merge șontâc-șontâc ajutat de baston. Cândva, în vremuri demult uitate, îl ajuta pe tata la cosit. Nu mă-ntrebați ce e ăla cosit…

Îl întâlnesc în fiecare zi (când merg la lucru) și orice i-aș spune răspunsul e invariabil: „trebuie, n-ai încotro”!

Uite-așa a ajuns întreaga societate în care trăim. Trebuie, n-ai încotro! Trebuie să mergi la lucru ca să „trebuiască” să mănânci un colț de pită (în timp ce potentații zilei se îndoapă cu caviarul plătit din furtul muncii tale), trebuie să „te piși pe el de vot” ca să te simți liber, trebuie să faci ce zic alții, că nu trăiești de capul tău pe astă lume trecătoare…

N-ai încotro, asta e! Care ștampilă și ce „democrație”, stimabili alegători? Visul de aur al omenirii s-a împlinit. Liberalismul a apus. În locul lui a răsărit „social-democrația” asta în care scara valorilor a fost întoarsă cu susul în jos, o rânduială în care hoții legiferează și proștii îi aleg.

Să nu-mi spuneți că sunt un frustrat care nu are ce face…

Trebuie, n-ai încotro!

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “Datorii de cetățean”

 • ... a scris la 22 iulie 2020, 12:07   [#1]

  Hoții legiferează și proștii îi aleg” -- Bun venit în capitalismul sălbatic de tip american! Same shit ca în comunism doar ușor cu o altă aromă, iluzia că ștampila pusă de tine este importantă.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 iulie 2020, 12:14   [#2]

  Știu că nu e „indicat” să-ți comentezi propriile păreri, dar o fac punând o întrebare: ce dracu’ (Dumnezeu a adormit în eternitate) mai așteptăm?

  Încă nu am priceput că trebuie să-i călcăm în picioare (mă rog, e de ajuns o ștampilă) pe toți băieții ăștia „inteligenți” care se dau de ceasul morții ca să-și păstreze locul din capul mesei?

 • ... a scris la 22 iulie 2020, 12:17   [#3]

  Îți recomand să urmărești cap-coadă clipul de mai sus când ai timp… E destul de “lung”, are vreo 50 de minute.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 iulie 2020, 12:31   [#4]

  Nu ar trebui să ne întrebăm dacă-s americani sau ruși, că tot dracu’ ăla e. Ce variante avem?

  Chestia cu aplicatul ștampilei e doar o iluzie personală. Văru’ ăsta-al mamei a avut dreptate: trebuie, n-ai încotro!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 iulie 2020, 12:37   [#5]

  O să-l urmăresc, dar nu azi, prietene (îmi permiți să te numesc așa?) Dan. Mulțumesc pentru recomandare.

  Astăzi sunt ocupat cu debarasarea…

 • marc
  ... a scris la 22 iulie 2020, 13:15   [#6]

  Dragii mei, cind mereu va agitati v-at intrebat ce castigati?! Nu ma refer deloc la nici-o parte materiala, ci doar la o eventuala satifactie platonica. Va place sa tot amintiti de democratie, de actuala sau presupusa libertate, de acea numita… revolutie care, practic, n-a fost si nici nu putea fi o solutie, ci doar o mare pacaleala! Pai nu, de moment ce atunci, in “acele zile fierbinti”, cum le tot spunem, la carma tarii napastuite n-au venit oameni noi, valorosi (de care nu duceam lipsa), ci tot tovarasi din tagma impuscatului! Doar ati vazut si ati trait acele zile in care nimeni (inafara catorva) nu stia ce se intampla, ce-i cu noi?! Ei bine (zic si eu ca teleastii!), in acea buimaceala totala, noii vechi tovarasi, au adus pentru a se legitima, minierii! In mare majoritate, aceiasi hidosi securisti imbracati in… haine de lucru manual: ciomege, bastoane, dar si valul de “cocoane”feseniste de la fosta APACA, ce strigau in gura mare “razbunare”! Razbunare la ce? La ce credeau ca-s de vina (Coposu, Ratiu etc) . Dar de vina am fost noi, naivii, cei care am (au) votat pe atunci pe tov Ilescu, salvatorul natiunii”si intreaga cohorta de fosti peceristi si securisti notorii. In asemenea imprejurari demne de “comedie”, cum spun moldovenii, se putea schimba ceva? Imposibil! Asa-i si acum cand “tovarasii revolutionari”au fost iertati, iar cei care le-au luat locul de la carma tarii (unii nepoti ai fostilor) sunt alesi pe “criterii feseniste”, la toate nivelele, acolo unde au scos si scot… lovelele! Asa ca, parerea mea e sa stati linistiti, intrucat mai nimic nu s-a schimbat in bine iar mentalitatea gloatei e aceeasi ca--n “IEPOCA” (!) de aur”! Sansele unor schimbari structurale, de mentalitate si constiinta, sunt aproape nule. Deocamdata, pandemia intregeste… comedia!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 iulie 2020, 13:50   [#7]

  Nu-ți face griji, Marcele. Atâta vreme cât frigiderul e plin, „no problem”. Baiul e că tovarășii au pus stăpânire pe destinele noastre, cu tot cu frigiderul.

  Și culmea „democrației” e că la toamnă suntem chemați să îi „alegem” încă o dată. Încă nu ne-am prins că PSD și PNL au fost cândva USL? Pentru tinerii prezentului specific că USL înseamnă Uniunea Social Liberală, adică o „alianță” între șoarece și pisică…

  Alegeți fraților, e singurul drept pe care îl aveți! Vă place de premierul Orban, „liberal” din tată-n fiu? V-a plăcut de madama Dăncilă, aia „social-democrată”? Sau de Dragnea, ăla cu Belina?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 iulie 2020, 15:22   [#8]

  Ce pilula mea să mai zic? Pe cine să aleg la toamnă? Pe tovarășul Ciolacu și gașca, sau pe „domnul” Orban și ciracii lui?

  Grea alegere, zău așa…

 • marc
  ... a scris la 22 iulie 2020, 17:29   [#9]

  Nu-i grea,dar nici usoara,ci doar dificila!Am spus dificila intrucat,asculta ce-ti spun eu,e fara rost!!Ori cu astia,ori cu ailalti sau cu orsicine-NIMIC NU SE SCHIMBA!Vom trai si vom (veti)vedea….Romanul,greu isi schimba stapanul.Mereu vrea sa fie condus de cel sau de cei cu care s-au obisnuit.Recte-PSD!

 • marc
  ... a scris la 22 iulie 2020, 17:31   [#10]

  S-A

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 iulie 2020, 18:43   [#11]

  Lasă că-i bine, nene Marcel. Noi cu ale noastre și ei cu ale lor. Și (cică) vinovați de situație sunt pensionarii.

  Băga-mi-aș pilula în mama ei de treabă…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?