Cuvinte ce încep cu N de la normalitate…

LGBT lesbiene gay Cuvinte ce încep cu N de la normalitate...

Despre normal, normă și normalitate

Citind articolul publicat de domnul Laurențiu Ion (un tânăr născut după 1989) pe www.adevărul.ro (Dragă Românie „normală” se numește), nu mă pot abține să scriu și eu câteva rânduri. Înainte de a le tasta inutil, pun mâna pe DEX-ul alături de care mi-am tocit coatele pe băncile școlii în deceniile 7 și 8 ale secolului trecut ca să aflu definiția cuvintelor normal și normă. Iată ce spune dicționarul:
– „Normal, -ă, normali, -e, adj. (adesea adverbial): care este sau care se face, se întâmplă în mod obișnuit; firesc, natural.
– „Normă, norme, s.f. 1. Regulă (obligatorie) stabilită prin lege sau prin uz. Constituind un principiu de conduită. 2.Volumul de muncă ce trebuie efectuată de cineva într-o unitate de timp.

Tânărul mai sus amintit încearcă (cu destul talent scriitoricesc, e-adevărat) să-și lămurească cititorii că e absolut „normal” ca o comunitate aflată în afara firescului și naturalului să-și impună părerea. Nu contest dreptul nimănui de a spune ce vrea, dar cred că Laurențiu Ion a depășit limita bunului simț. Cum să scrii negru pe alb că „părinții tăi au fost pervertiți […] și sunt niște maimuțe dresate […]”.

Nu săriți să mă acuzați că am scos din context afirmațiile acestui „reprezentat” al noului val. Citiți articolul… E foarte posibil ca eu să fiu un individ de modă veche ce urinează contra vântului. Dacă LGBT-iștii reprezintă „normalul”, atunci trebuie să accept că lumea în care trăim și-a pus fundul la dispoziția „futălăilor” zilei… Ce democrație?… Care libertate? … Sunt atât de „liber” încât trebuie să mă aplec ca să nu deranjez.

Mulți fac caz de celebra declarație a drepturilor universale ale omului, semnată de multe națiuni în 1948. Dar articolul 16 spune:

Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. Ei au drepturi egale la contractarea casatoriei, in decursul casatoriei si la desfacerea ei. Casatoria nu poate fi incheiata decit cu consimtamintul liber si deplin al viiitorilor soti. Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului.

Dacă nu reușim să pricepem ce este normalul și norma, cum să înțelegem normalitatea?…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

LGBT lesbiene gay 2 Cuvinte ce încep cu N de la normalitate...

Categorie articol [ Guest Post, Legislaţie, Sanatate / Familie, Social ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Cuvinte ce încep cu N de la normalitate…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 iulie 2016, 0:35   [#1]

  Ca să mă fac pe deplin înțeles, dau un copy-paste pe comentariul făcut la articolul „reputatului” ziarist Laurențiu (pentru cititorii ce nu au reușit să-l citească pe adevărul.ro):

  Dragă Românie normală,

  Spre deosebire de domnul Laurențiu Ion, mie-mi plac uneori scrisorile deschise, mai ales când simt că am ceva de spus. Nu sunt deloc sigur că ai aceeași simpatie pentru această modalitate de exprimare, dar încearcă să mă asculți și să mă înțelegi.Trăim oricum experiența deposedării de normalitate și putem vorbi despre asta la nesfârșit, chiar până și la pierderea dreptului de a vorbi (sau scrie).

  Nu toți părinții generației născute după 1989 au fost pervertiți și deposedați de normalitatea de a avea o părere proprie. Unii dintre ei au avut (la rândul lor) părinți împușcați de securitate prin munți sau deportați în Bărăgan doar pentru că nu au renunțat la dreptul de a se opune utopiei socialiste impuse de marele Stalin.

  Faptul că tânărul Ion nu are mirări când îi numește „maimuțe dresate să se uite la televizor și să tacă de frică ” mă înspăimântă, pentru că sunt și eu una dintre „maimuțele” ce se uită (din când în când) la ecranul manipulator. După 50 de ani de trăire nu am reușit să aflu încă ce sunt alea drepturi fundamentale…

  Am aflat, însă, că pentru generația post 89 istoria învățată la școală și mărturiile părinților sunt doar o ficțiune. Că realitatea din trecut nu are vreo legătură cu ce ni se întâmplă în prezent. Că normalitatea e (categoric) ca un obiect pe care îl deții: un laptop pe care îți tastezi furibund comentariile…

  Dacă ai avut răbdare să citești cele patru alineate de mai sus, te rog să mă înțelegi, dragă Românie, și să mă ierți că nu înțeleg „normalul” clamat de LGBT-iști.

  Ce pretenții poți avea de la o maimuță?…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 31 iulie 2016, 13:02   [#2]

  Domnilor Francisc 1 si ..2,aveti perfecta dreptate in tot ce-ati scris!Orice alt comentariu ar fi de prisos in contextul in care NORMALUL este …NORMAL de cand lumea si pamantul!Cu precizarea ca ,numai intr-o LUME NORMALA!Dar acum,in lumea-n care traim,totul parca-i inversat,orice-i posibil!Chiar si cele inserate de anonimul gazetar(scriitor?!)…:((

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 iulie 2016, 14:03   [#3]

  De câte ori să-ți explic, Marcele, că Francisc întâiul nu e aceeași persoană cu Francisc? Avem amândoi nume de împărat, dar eu am avut ocazia să fiu primul.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 31 iulie 2016, 16:47   [#4]

  A fost suficient sa-mi explici doar o singura data!Acum daca in loc de Francisc intaiul(cum ,probabil,iti place sa ti se spuna) am scris,Francisc 1,iar pentru Francisc Bouda- am folosit-Francisc 2,am comis vreo crima?!…8-|

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 iulie 2016, 17:38   [#5]

  Tot „poporul” din satul în care trăiesc mă cunoaște sub porecla John. Numeralul ordinar pe care l-am adăugat la prenume e destinat să facă diferența dintre mine și celălalt Francisc ce mai comentează din când în când pe acest blog (respectele mele, domnule Francisc).

  N-ai comis nicio crimă, Marcele. Trebuie doar să înțelegi că eu sunt primul Francisc ce și-a postat comentariile aici. Dacă erai un pic mai atent, acest comentariu nu mai exista.

 • ... a scris la 1 august 2016, 8:25   [#6]

  Nu vă certați mă pentru nume.
  certati-va ca nu faceti front comun sa ne pastram valorile, care-s calcate in picioare de tot felul de jigodii straine. si ca noi, romanii, in loc sa stam pe pozitii, ne aplecam dupa cum bate vantul.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?