Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete?
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete?
Ouăle fac parte din alimentaţia noastră, iar în bucătăria românească se află pe lista ingredientelor din foarte multe reţete de mâncăruri. Trebuie să avem mare grijă însă la ouăle consumate, deoarece acestea pot să ne facă mult rău atunci când ouăle consumate sunt vechi, putând ajunge foarte uşor să facem o intoxicaţie alimentară severă.
Există şi persoane mai “sensibile” care se pot îmbolnăvi uşor în situaţia în care consumă ouă “vechi”.
Probabil mulţi dintre români gătesc acasă, fără a fi însă mari bucătari. În mod sigur, un bucătar cu experienţă va şti cum să deosebească un ou proaspăt de un ou vechi (sau chiar “stricat”), însă cum nu toţi suntem bucătari de profesie dar mai gătim şi pe acasă, este esenţial să ştim cum putem deosebi un ou vechi de unul proaspăt care poate fi consumat fără probleme de către oricine.
Cea mai simplă metodă pentru a verifica dacă un ou este proaspăt sau nu, este metoda cu bolul de apă.
Cum se face? Citiţi în rândurile ce urmează.
Aveţi nevoie de un bol de sticlă, transparent. Dacă nu aveţi un bol transparent, se poate folosi orice bol, însă cel mai bine putem observa “ce ne spune oul” (poziţia oului în bol), dacă îl punem într-un bol transparent.
Umplem cu apă acest bol, după care punem oul pe care vrem să-l verificăm (sau ouăle) în bolul cu apă. În funtie de vechimea oului, acesta poate rămâne pe fundul bolului, în poziţia “culcat” (dacă oul este foarte proaspăt) sau poate pluti la sufrafata apei (când oul este foarte vechi).
Din imaginea de mai jos, puteţi înţelege mult mai bine “ce ne spune oul” despre … vechimea sa.
Cred că este o informaţie utilă, în special celor mai tineri şi fără experienţă, care au ales să gătească diverse mâncăruri în bucătăria de acasă.
6 comentarii la “Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete?”
Nu stiam chestia asta. Bine de bagat la cap!
Foarte tare, chiar e adevarat ce arata desenul?
Recomand sa cititi data de expirare pe ambalaj daca luati din supermarket, sau stampila de pe ou, care arata data expirarii. Important este si codul, respectiv cifra de inceput 0,1,2,3 care indica calitatea oului.
sunt foarte multe clipuri pe YouTube de genul. Și da, e corect modul în care se verifică ouăle proaspete
Da, e adevărat … nu m-am gândit să pun şi un filmuleţ în articol, dar o să-l pun aici:
Imi aduc aminte ca aceasta metoda am facut-o si in laborator la facultate, acum 10 ani de zile.
Am mai gasit ceva interesant pe internet.
A:
1. A – 1 – ou de o zi
2. A – 2 – oua de 4 zile
3. A – 3 – oua de 8 zile
4. A – 4 – ou de o luna
B:
1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12% sare in apa)
2. B – 1 – ou de o zi
3. B – ou de 2 zile
4. B – ou de 3 zile
B – ou de 4 zile