Cum se scrie corect: “Dealtfel” sau “De altfel” ?
“Dealtfel” sau “De altfel” ?
Încă un articol din capitolul “Să învăţam să scriem corect în limba romană” …
De această data este vorba despre utilizarea corectă a unei expresii destul de frecvent folosită în vorbire sau scriere, respectiv expresia “de altfel“.
Dacă atunci când pronunţăm expresia “De altfel“, aceasta este percepută auditiv ca fiind utilizată într-un singur cuvânt, nu trebuie să facem greşeala să scriem această expresie într-un cuvânt.
Formă scrisă într-un cuvânt nu a existat niciodată prin urmare ea trebuie eliminată.
De altfel – este corect;
Dealtfel – este incorect.
Situaţia în care scriem cuvintele despărţite “De alt fel” apare atunci când vrem să spunem “de alt soi” sau “de altă varietate“.
15 comentarii la “Cum se scrie corect: “Dealtfel” sau “De altfel” ?”
“De altfel” se poate scrie si “De alt fel”, depinde …
E binevenita aceasta rubrica de scriere corecta, mai ales ca abordeaza cuvinte folosite foarte des!
like
De altfel mi se pare corect ceea ce faceti voi.
Mai puneti mana si pe dictionarul explicativ inainte de a va da doar cu parerea. Dealtfel=in alta ordine de idei si da, figureaza in dex.
@Dex: în care dex ai găsit dealtfel? că în ăla românesc n-am găsit așa ceva
Atunci cind Dex precizeaza dictionarul explicativ, “cred” ca se refera la ala romanesc.
Si eu stiam de “dealtfel”. Am verificat si l-am gasit in editia din 1984. Intre timp a disparut; nu stiu nici cind, nici din ce motive. Rauvoitorii ar putea spune ca l-o fi scris Ceausescu astfel si de aceea a fost inclus in DEX. Am cautat dupa “tutulor”, “pretini” in acelasi dictionar -- nu existau.
‘Telectualii limbii romane se dau de ceasul mortii, sa reinventeze limba romana dupa mintea si gandirea lor, lipsa la apel amandoua, bineinteles! In fapt e vorba doar despre indivizi care au suferit atac cerebral si care au ramas cu emoragie cerebrala, ca sa zic asa. De altfel s-a scris despartit toata existenta noastra. Plus de alta, asa am invatat toti in scoala generala ca se scrie corect. Diferenta e doar in capul unora, cunoscut fiind ca romanii sunt o specie care invata greu si uita foarte repede. Alceva?!
De altfel este o locuţiune adverbială cu sensul “de alminteri”. Dealtfel este un adverb cu sensul “în altă orine de idei”.
lui nasol stan, “din specia care invata greu si uita foarte repede” faci parte tu, boule, “plus de asta” “cunoscut fiind” ca esti bou, cu “emoragie cerebrala” sau fara.
Vedeți şi dex online!
rExplicatie gasita pe NET:
Daca atunci cand pronuntam expresia “de altfel”, aceasta este perceputa auditiv ca fiind utilizata intr-un singur cuvant, nu trebuie sa facem greseala de a scrie aceasta expresie intr-un singur cuvant.
Forma scrisa intr-un cuvant nu a existat niciodata, prin urmare ea trebuie eliminata.
De altfel – este corect;
Deatlfel – este incorect.
“Dealfel” exista in DEX-ul din Moldova, in DEX-ul romanesc nu exista. Cred ca DEX MADE IN ROMANIA are prioritate.
Citind ce se scrie pe aici, ma intreb cum se scrie oare corect, de stept sau destept?
Bre, daca apare in Dex’84 (romanesc), atunci inseamna ca aia e limba romana pe care eu am invatat-o la scoala. Ca tinerii au mai stricat limba nu ma mira, din cand in cand mai deschid televizorul in RO si ma iau cu mainile de cap. In plus, nu stiu ce-a fost in capul celor care au facut noul DEX. Care e logica din spatele lui “de altfel”? Variantele “dealtfel” si “de alt fel” au consistenta. Insa “de altfel” e bizar: jumatate separat, jumatate cu legatura facuta.