Cum se face montajul corect al plăcilor ceramice – gresie și faianță
Montaj plăci ceramice, gresie, faianță
Azi mă sună un prieten ce s-a apucat să-și renoveze apartamentul “de la A la Z” (cum se spune). Era extrem de supărat pentru că, după ce a cheltuit o căruță de bani cu materialele și după ce și-a “tocmit” o echipă renumită (zice el) de muncitori specializați în amenajări interioare, finisaje și alte chestiuni de acest gen, este total nemulțumit de rezultate.
Gresia folosită este gresie “porțelanată” (lucioasă), plăci de dimensiuni mari (nu știu exact dimensiunile) și spunea el că, nu a ieșit gresia “la nivel”, în sensul că, unele colțuri sunt mai sus, altele mai jos. Mi-a spus că a făcut chiar un mic “circ” cu meșterii, care meșteri s-au supărat, și-au luat jucăriile și-au plecat. În fine, din cele relatate de el, reiese faptul că, la montajul gresiei s-a folosit prea mult adeziv pentru gresie (peste 2 cm de adeziv, iar asta pentru că a vrut să-și “tragă” tot apartamentul la același nivel) iar echipa de constructori a afirmat că, deși ei au montat bine gresia (fapt care s-a putut constata imediat după montare), adezivul a “lucrat” în timpul uscării/întăririi și a “tras” gresia prin anumit locuri. Iar asta (spun muncitorii), pentru că stratul de adeziv nu ar fi trebuit să depășească 1.5 cm.
Pe de altă parte, beneficiarul lucrării i-a acuzat pe muncitori, că aceștia nu au folosit o metodă modernă de fixare/ancorare a plăcilor de gresie, metodă de fixare care nu ar fi permis deplasarea plăcilor de gresie în sus sau în jos. Și mi-a trimis și mie un filmuleț video, în care se poate vedea cum ar fi trebuit montate corect plăcile de gresie …
Iar dacă printre cititori se află și persoane care intenționează să-și renoveze apartamentul sau casa, ar fi bine ca aceste minime cunoștințe să facă parte din bagajul de “cultura generală” al fiecăruia. Mai bine “deschizi ochii”, decât “punga” … pentru că în acest moment, beneficiarul lucrării spune că vrea să spargă tot și să pună altă gresie.




12 comentarii la “Cum se face montajul corect al plăcilor ceramice – gresie și faianță”
„Brățară de aur” și meseria asta de faianțar, Dane! „Meșterii” zilei îți cer 30 de lei pe metrul pătrat de faianță sau gresie lipită.
Să-mi fie cu iertare, dar decât să plătesc un ageamiu și să rămân cu nemulțumirile, mai bine îmi lipesc gresia și faianța cu propria-mi mână! Scutesc niște bani și rezultatul e comparabil cu munca unor „profesioniști”.
La urma urmei, ce mare scofală: amesteci adezivul cu bormașina și te folosești de poloboc… Crede-mă, am făcut asta în urmă cu vreo 3 ani și sunt mulțumit. Și nu vorbesc de 10 metri pătrați, ci de 50! Uite-așa devine omul meseriaș…
Există mici “secrete” și în meseriile acestea, pe care le cunoști doar dacă “profesezi”. De aceea, prefer să-l las pe altul să facă treaba asta, însă evident pornesc de la ideea că, știe exact ce face…
La fel de evident este și că, montajul plăcilor de gresie nu e tehnologie de rachetă, însă personal nu am înclinații către acest domeniu -- deci, încă un motiv să-l las pe altul să o facă…
Mda, trebuie sa si investesti in scule si tehnologii, daca esti meserias bun.
Nu sunt ieftine sistemele astea, stiu ca in Franta erau o suma frumusica, dar merita cumparate daca vrei sa iasa bine lucrarea.
Dan are dreptate, sa pui gresie-faianta implica mult mai mult decat se vede in filmari, de la pregatirea suprafetelor, şapă, tencuiala, taiat placile cu flexul sau alte scule, pana la rosturi, etc.
Dar nu este tocmai sf de incercat , chiar daca nu esti de meserie.
pai ce vad aici nu am vazut niciodata la un meserias in Severin… cred ca asta spune totul despre ce fel de oameni sunt aici, nu?
@Severus, foarte bun filmulețul pe care l-ai postat, se poate vedea mult mai bine cum trebuie folosite acele dispozitive de fixare a plăcilor de gresie…
Salut, eu mi-am pus gresia si fainta in baie cu sistemul asta si a iesit foarte bine! Am dat 180 lei pe kit (cleste, 100 de pene si 100 de cleme) dupa aia mai cumperi doar cleme
…
M-am uitat la tutoriale pe youtube si am hotarat sa dau bani pe un kit decat la un “meserias”, numai bine.
Super, un om curajos, felicitari, ai economisit bani.
Nu termini intr-o zi gresia, dar si o saptamana daca e, nu-i stres
@Nicu, de unde ai cumpărat kit-ul pentru gresie?
Salut,kitul l-am luat de pe OLX de la un tip din Iasi http://olx.ro/ofer...Y.html#f1bad993da.
P.S. Nu fac reclama nimanui
Salut. Cele mai ieftine si calitative gasiti pe https://nivelare.ro. Eu de acolo am luat si sunt foarte multumit! Spor la lucru!
Am impresia că acele clipsuri se folosesc la gresia rectificată doar. Altfel, se bate cu o scândură mică pe margini și colțuri pentru planeitate. Evident, se folosește polobocul și peste beton se trage o șapă autonivelantă. O să-mi fac și eu singur!
Pe o sapa dreapta ca aia ,e normal sa iasa treaba buna!Se bate piua pe montarea gresiei dar nu se spune si despre ce este sub gresie-sapa adica!