Cum să dai un “tun” de 500 de euro în fiecare zi!
Ideea mi-a încolțit în minte după o întâmplare… Astăzi am vorbit cu o persoană în vârstă (70 ani) care mi-a spus că, azi i-au “venit în cotrol” cei de la “gaze”, să-i verifice instalația de gaze naturale și că, bineînțeles, a trebuit să plătească “pe loc” suma de 100 RON.
Am întrebat-o dacă a primit chitanță și mi-a spus că, da, a primit chitanță, doar ca respectiva chitanță nu este ștampilată. Și că, respectiva echipă care efectua verificarea la gaze natuarale, i-au spus că ei sunt “echipa care vine în control o dată la 10 ani“. Eu știam că astfel de verificări se fac o dată la doi ani!? Cel puțin, așa era până în urmă cu ceva vreme …
Evident că mi-am pus problema să nu fie și ceva “țeapă”. Și o spun asta deoarece, ani de zile am avut tangență (prin natura jobului anterior) cu o zonă mai “interesantă” a societății și am văzut cum gândesc “interlopii”, cum pun la cale tot felul de “combinații” și ulterior, cum le pun în practică… Iar verificarea asta “de 10 ani” la instalația de gaze naturale, ar fi putut fi foarte bine și o “țeapă” gândită și pusă la cale de un grup de “interlopi”. Poate că “interlopi” e puțin impropriu spus, pentru că interlopii se ocupă de obicei de “treburi serioase”, nu de “găinarii” din acestea, genul acesta de țepe de obicei sunt gândite și date de indivizi care nu fac parte dintr-un anumit grup de interlopi, cel mult își încropesc ei (doi, trei prieteni) propriul grup și acționează. Iar țeapa, este foarte simplu de dat. Nu e mare lucru să ne trezim într-o bună zi ca românii au “exportat” metoda și prin Anglia, Franța, etc…
Necesar de materiale și “resursa umană”.
Trebuie două salopete, doua veste reflectorizante, doua legitimații făcute rapid în Photoshop și scoase la imprimantă apoi băgate legitimațiile în niște coperți de plastic pe care le găsești la orice firmă de cartier care face ștampile, etc. Eventual, se poate face chiar și o ștampilă pentru mai multă “credibilitate” (credeți-mă că se poate face fără probleme, faza cu certificat de înregistrare și alte bălării sunt povești) . Pe urmă, mai trebuie o geantă pentru scule, un aparat electronic care detectează gazul, câteva chei pentru țevi, eventual un chitanțier (fals, evident) și … cam atât.
Pentru “combinație”, trebuie două persoane: “combinatorul” și “meseriașul”.
– Combinatorul: este cel care știe să “vorbească frumos”, să facă “vrăjeala”. Evident, trebuie să fie un bun “psiholog” și de obicei, cei care pun în practică astfel de țepe, credeți-mă că se pricep foarte bine la oameni fără a avea nevoie de vreo facultate… Din câteva cuvinte, “combinatorul” te-a “scanat” și deja știe dacă “poate” sau “nu poate” …
– Meseriașul: acesta ar putea/ar trebui să fie chiar un “meseriaș” pe bune, respectiv un instalator care se pricepe la instalații de gaze naturale. Mai precis, dacă într-adevăr constată o scăpare de gaze, să știe să pună mâna pe cheie și să strângă.
Timpul necesar? Cum multă “bunăvoință”, 30 de minute pentru un apartament. Maxim 30 de minute! În mod normal, toată operația se poate efectua în 10~15 minute.
Prețul? 100 RON pentru fiecare verificare/apartament.
Concluzia? În 8 ore pe zi, poți “face” 22~23 de apartamente, asta înseamnă 2300 RON, adică … 500 de Euro. Pe zi!!!! Da, 500 de euro pe zi!
Evident, mă pot gândi că în Anglia, Franța, etc, prețul unei astfel de verificări la instalația de gaze naturale este cu mult mai mare, nu? Ori acolo sunt companii serioase, care fac aceste verificări în regie proprie și costul verificării vine pe factură? Că așa a fost și pe la noi, o vreme, până când companiile de distribuție a gazelor naturale s-au gândit să-și externalizeze serviciile către tot felul de firmulițe de apartament formate din 2~3 oameni. Și eu am prins la verificări, o “firmă de apartament”, iar dintre cele 3 persoane care au venit să facă verificarea, una era chiar patronul firmei …
Aloo, companiile distribuție gaze naturale!!! V-ați tras pe fese (cum zice Unguru’ Bulan) și ați externalizat serviciile! Ok, dar corect era ca respectivele sevicii să vină pe factura de luna următoare, altfel, într-o bună zi, o să auzim pe la știri ca prin orașe, oamenii au fost “trași pe sfoară” de către indivizi ce se dădeau drept echipă de verificare a instalațiilor de gaze naturale!
2 comentarii la “Cum să dai un “tun” de 500 de euro în fiecare zi!”
Buna schema… ai imaginatie nu gluma
Buna…ziua, si schema. Din pacate nu e doar o ipoteza a lui Dan ci deja se aplica. In Iasi, unde locuiesc, in toamna 2015, pe usa de la intrare a aparut un anunt IMPERATIV cum ca trebuie toata lumea sa verifice instalatiile. Doi nenea si doua tanti, exact cum sint descrisi mai sus, cu veste reflectorizante pe care scria GAZ, bateau la usi si acolo unde le mergea, intrau, probabil verificau si incasau.
Anunturi au fost la toate blocurile din zona. Banuiesc ca era vorba de o campanie agresiva a uneia din firmele rezultate in urma trasului pe fese a celor de la EON. Probabil ca respectiva firma era autorizata si , mai grav, avusese acces la baza de date cu clientii cu verificari expirate, ca la unii voiau sa mearga expres (m-au prin cind ieseam din scara si voiau sa forteze intrarea sa mearga la un anumit apartament; le-am zis sa sune acolo si sa le dea propiretarul acces; s-au carat repejor cind le-am spus ca verificarile se fac pe raspunderea detinatorilor de centrale si aragaze si nu centralizat ca pe vremuri).
Instalatiile se verifica o data la 2 ani la interior si racordarea punctelor de ardere si odata la 7 ani instalatia totala (de la contor spre casa). Faceau asat cei de la fostul DIstrigaz Nord insa au fost desfiintati si au externalizat serviciul. Pe factura de gaze apare acum avertizarea referitoare la termenii de expirare a celor doua verificari. Ramane ca proprietarul sa se adreseze unei firme autorizate. Eu am preferat o firma facuta in parteneriat cu EON (nu-i dau nume, nu fac reclama) pentru ca sigur nu vor fi probleme cu recunoasterea acreditarii. Avantaje: m-am inscris online, m-au contactat foarte repede pentru stabilirea momentului cind pot sa fiu acasa si sa-i astept, au venit trei baieti brici (pe unul l-am recunoscut, era de la vechiul distrigaz si venea la verificari inainte), stiau ce fac, aveau si scule pentru verificat centrala si detectat scurgerile de gaz, nota 10. Au stat 45 minute, nu cafele, nu tigari. Plata a venit pe factura EON in luna urmatoare, am platit-o tot on-line.
Ramane pentru fiecare cu cine vrea sa lucreze, dar ATENTIE: posibil ca unii din agresivii astia sa nu aiba autoizatie, ci doar “schema lui Dan”.