Cum mă fraierește Enelul, luându-mi banii în avans…

enel Cum mă fraierește Enelul, luându mi banii în avans…

Îmi place să cred despre mine că sunt un român de bună credință și un cetățean ce își plătește la timp “datoriile”. Mă așteptam, prin urmare, ca și ceilalți concetățeni să fie la fel . M-am înșelat și-am să vă „povestesc” mai jos de ce.

Multă vreme nu am băgat de seamă fluctuațiile destul de mari ale sumei plătite o dată la două luni către Enel. Asta, până am intrat la bănuieli și am început să consemnez indexul înregistrat de contor și să îl compar cu cel înscris pe factură. Mi-am făcut, ca tot românul de rând, un cont de utilizator pe enel.ro și am început să „le comunic” lunar pe site cifrele afișate de contor, citite cu ochii mei și o pereche de ochelari pe nas.

Dar (tot ca la românul de rând) s-a întâmplat să mai și uit înregistrarea indexului în perioada “eligibilă”. Și, stupoare: de fiecare dată când am uitat de “datoria mea de cetățean” Enelul a “estimat” un consum dublu față de cel real.

Ultima factură primită, cu cei 400 de kilowați facturați în plus față de ce scrie pe contor, m-a făcut să pun mâna pe creion și să “exersez” aritmetica învățată în clasele primare. Am aflat astfel că de vreo doi ani gospodăria mea (trăiesc la țară) consumă în medie 7 kW / zi. Repet aceeași socoată la ultima factură și rezultatul e o medie de 13,75 kW / zi. Iau la “purificat” și facturile mai vechi pe care le am la îndemână și constat cu surprindere că de fiecare dată când am “uitat” să transmit indexul, “estimarea” Enel e foarte “generoasă” cu kilowații consumați.

Nu afirm, Doamne iartă-mă, că energia electrică pe care o consum nu trebuie plătită. Însă mă scoate din sărite faptul că Enelul își permite să-mi ia banii anticipat, facturând un consum calculat după ureche, iar în cazul că nu-ți plătești factura la termen te “somează” imediat cu debranșarea.

Ca să nu mai amintesc de “căderile de tensiune”, devenite un lucru “normal” la fiecare ploaie de vară…

Cu stimă,
Francisc Bouda (Guest Post)

enel Cum mă fraierește Enelul, luându mi banii în avans…

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Cum mă fraierește Enelul, luându-mi banii în avans…”

 • ... a scris la 20 august 2014, 1:38   [#1]

  util tare !
  ar trebui cu totii sa verificam consumul da la enel.
  isi ia banii si apoi daca nu platesti.. iti taie curentul
  mai mare jena

 • severus
  ... a scris la 21 august 2014, 13:11   [#2]

  Si daca ti-a luat mai multi bani in urma estimarilor, dupa aia iti scade suma pe care ai platit-o in plus.

  Du-te si modifica contractul cu ei, si fa tu estimarile pe iarna si pe restul lunilor separat. Ceva de genul asta este la EON gaz, si am putut sa aleg cand mi-am refacut contractul. Macar poti sa incerci, nu ai nimic de pierdut.

 • Francisc
  ... a scris la 22 august 2014, 0:26   [#3]

  Nu ai înțeles ideea, domnule Severus. Enelul, ca și EON-ul amintit de dumneata, „împrumută” fără nicio dobândă banii noștri și tot noi plătim „penalitățile de întârziere”. Mai mult decât atât, tot noi „consumatorii” suntem datori la ei, pe „baza” unor estimări făcute ( cum spuneam: după ureche!) de „specialiștii” lor. În postarea mea am specificat foarte clar consumul mediu calculat (după propriile notițe făcute cu ochii pe contor) pe ultimii doi ani. De unde până unde în plină vară factura se dublează? Odată emisă, termenul de plată al acestei facturi atârnă ca o „ghilotină deasupra capului condamnatului” și penalitățile curg. E ca și cum te-ai duce la birtul de la colțul străzii ca să bei o bere și „birtașul” te obligă să plătești două pe motiv că pe-a doua o vei „consuma” a doua zi. A treia zi te „trezești” că îți cere „despăgubiri” pentru berea nebăută ieri dar plătită alaltăieri…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 octombrie 2021, 21:36   [#4]

  Sunt din ce în ce mai multe cazuri în care niște cetățeni onești se plâng că Enelul (sau, mă rog, firmele de distribuție a energiei!) i-a tras în piept.

  Eu am pățit-o și m-am învățat minte… E atât de simplu să-ți pui ochelarii pe nas o dată pe lună ca să citești indexul afișat de contor…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 octombrie 2021, 21:50   [#5]

  Băieții deștepți au inventat încă o modalitate prin care să ne bage mâna în buzunar. Poștașii nu îți aduc doar pensia, ci îți citesc și contorul.

  Cred că trebuie să-mi cumpăr ochelari cu mai multe dioptrii…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?