Cum extragi driverele dintr-un fișier executabil .exe
Cum extragi driverele dintr-un fișier .exe
În urmă cu ceva timp, au fost niște discuții pe acest blog, în legătură cu instalarea “directă” a driverelor pentru un anumit echipament periferic, fără a se folosi fișierul executabil de instalare a driverelor. Am văzut că există anumiți cititori ai acestui blog, care nu au suficientă experiență în utilizarea și configurarea calculatorului și a diverselor echipamente periferice. De aceea, în acest articol am să vă arăt cum puteți extrage driverele dintr-un fișier executabil (fișier cu extensia .exe).
Problema s-a pus la instalarea driverelor pentru o imprimantă HP DeskJet 4645, care trebuia instalată ca imprimantă de rețea, iar driverele trebuiau instalate “manual”, fără ca în același timp cu driverele să se mai instaleze și alte programe (software) de la HP.
De exemplu, în momentul în care descărcați de pe site-ul oficial HP, fișierul executabil care conține driverele, în pofida faptului că la descriere și în titlu este specificat “Driver only” sau “Basic Drivers“, respectiv asta înseamnă că ar trebui ca executabilul să instaleze doar driverele, fără alte programe adiționale, ei bine … fișierul executabil în cauză va instala pe calculator și alte programe (software) și nu doar driverele. De aceea, este indicat să instalați numai driverele, cu metoda “Have disk“.
Cum procedați?
Mai întâi, dacă încă nu îl aveți instalat pe calculator, atunci descărcați și instalați 7z de aici: www.7-zip.org
Pe urmă, descărcați fișierul executabil de pe site, în cazul de față “DJ4640_Basicx64_188.exe“.
ATENȚIE !!! Folosiți opțiunea “Download Only” pentru a descărca fișierul pe calculator!!!
Apoi, dați click-dreapta pe fișierul executabil “DJ4640_Basicx64_188.exe” pe care l-ați descărcat anterior și care, printre altele, conține și driverele, și selectați opțiunea “7-zip > Extract Here“:
… și gata, aveți toate driverele extrase într-un folder:
A fost greu?
9 comentarii la “Cum extragi driverele dintr-un fișier executabil .exe”
Mă bucur că ai fost sensibil la problema mea și cred că și a altora. Cei fără prea multă știință de IT, nu fac diferența între ceeace este strict driver și ceeace este „oferit” în plus de către unii producători (poate chiar majotitatea producătorilor). Eu am devenit extrem de cirscumspect de când cu 7zip, care permite „excavarea” conținutului softurilor, și așa am constatat că sub „setup.exe” se ascund o droaie de „c…turi” cărora nu le mai dai de cap. Idem și atunci când cumperi, de ex., o placă de bază… te trezești că în prețul ei ți-a mai băgat pe gât, FĂRĂ SĂ ȘTII, nu mai știu câte soft-uri demo, sau ne-demo, așa încât, la un moment dat nici nu mai știi ce cumperi.
Așa că mi s-a părut firesc să te pisălogesc cu întrebări de tot felul, înțelegând că vrei să ajuți (deși știu că am abuzat de timpul tău). Nu mă mai lungesc… mulțumesc PENTRU TOT.
Sau cel mai simplu, folosesti programul Driver Booster pentru instalarea driverelor de pe internet, si brusc iti dai seama ca programul e magic
Nu glumesc, si o “mana de ajutor” nu strica, atat pentru nepriceputi cat si pentru cei care se pricep.
Bafta!
@Severus, ia instalează tu o imprimantă de rețea (TCP/IP) cu Driver Booster, și zi-mi dacă-ți iese treaba
La fel poti proceda si cu iTunes. Din pachet extrage cam 5 executabile, dar ca iTunes sa mearga trebuie sa instalezi doar doua: http://www.upl.co/...-611455982684.png
Eu urasc iTunes, il instalez doar pentru ca am nevoie de el ca sa folosesc anumite functii in alte programe. Misto nu?
Programul este exact doar pentru a instala un driver la imprimanta[sau altceva] pe “usor mode” si nimic mai mult.
Nu inteleg ce are driverul imprimantei cu reteaua tcp/ip sau alte configurari ulterioare pentru functiile de care dispune imprimanta, de la wi-fi, scaner, etc.
Vorbim aici in topicul asta despre cum sa extragi driverul imprimantei pentru a-l instala, fara sa instalezi toata gasca de programe si codite din Installer, sau nu am inteles eu bine…?
@Severus, cu Driver Booster nu poți instala imprimantă de rețea. Pentru ca Driver Booster să “vadă” echipamentul, el trebuie să fie conectat în vreun fel la calculator (USB, Serial Port, etc). Imprimanta de rețea este conectată la router, nu la calculator, iar Driver Booster nu “știe” să caute “în rețea”.
Dar de ce sa nu ruleze executabilul? Frică de virusi?
Nu e vorba de viruși, este vorba că softurile HP (și probabil și de la alți producători de imprimante) au un fel de sistem de “tracking” a cartușelor din imprimante, cu alte cuvinte “țin minte” ce cartușe au fost folosite în imprimanta respectivă, iar în acest fel nu mai funcționează “metoda de resetare cu 3 cartușe”… (cel puțin la HP).
Fiecare cartuș are un “serial ID”, care este “memorat” de aceste softuri și (probabil) transmis către imprimantă, caz în care nu mai poate fi resetat cartușul astfel încât un cartuș reîncărcat să fie văzut ca fiind “cartuș nou” și prin urmare să indice corect nivelul de cerneală.
La majoritatea imprimantelor model nou, este memorat serialul cartușului și numărul de pagini tipărite cu acel cartuș. Dacă un cartuș poate tipări în mod normal 200 de pagini, atunci poate ai noroc să mai poți printa încă maxim 200 după prima reîncărcare, în acest fel imprimanta sau softul va ști că, cu cartușul care are serial ID 123456**** s-au tipărit 400 de pagini și imediat cartușul nu va mai putea fi utilizat, chiar dacă acesta este plin și nu are nici un defect fizic sau electronic.
De aceea trebuiesc instalate doar driverele, fără alte softuri. Oricum, metoda nu este 100% garantată, pentru că există imprimante la care contorizarea paginilor tipărite se face direct în memoria imprimantei și nu în softul de pe calculator, caz în care se mai poate rezolva doar cu NVRAM Reset.
Interesant, mersi Dane o sa tin cont mai ales ca si eu tot HP am.