Cum este corect?

limba romana Cum este corect?

#colectiv

Nu demult, într-un articol publicat în aceeași rubrică, mă refeream la conceptul de logică exprimându-mi părerea despre corectitudinea gândirii în diferite ipostaze. De data acesta însă, încerc să-mi spun părerea despre, zic eu, unele evidente greșeli de exprimare auzite (sau scrise), chiar de (la) unii lucrători din presă!

Bunăoară, referindu-se, seara de seară, la tragicele evenimente de la clubul Colectiv, Andreea Esca, știrista (cum o denumesc unii colegi de breaslă!) de la jurnalul ProTV, pune accentul pe litera “E”!
Eu consider că-i greșit. Se știe doar că în limba română, acentul cade pe ultima sau pe penultima silabă, nu? Și atunci, firesc, se accentuează litera “I”.
Imaginați-vă cum ar suna, bunăoară, “elevul x face parte dintr-un colEctiv“, sau “colEctivul de părinți acționează…” ? Sună cam ca dracu, vorba unui cunoscut ex revoluționar (probabil că va mai reamintiți “despre cine-i vorba”!).

Aceeași greșeală o face, după părerea mea și un gazetar de la un ziar central, care afirmă că… a pronunța cuvântul “colectIv” este un… “ceaușism”! Că, vezi, Doamne, acum nu mai există C.A.P.-urile!!?
În evidentul sau exces de zel, cere, chiar cu insistență, să se pună accentul neapărat pe literă “E”! În fine, asta-i părerea dumnealui. Dumneavoastră, proximii cititori ai acestor rânduri, vă veți exprima, probabil, părerea.

Greșeli oarecum similare, ce lezează corectitudinea limbii române sunt și exprimările de genul “sunt ȘANSE ca râul să se reverse“, în loc de “există RISCUL revărsării râului“. Ar trebui să se știe că “șansele” implică, logic, ceva pozitiv, iar “riscul”, negativ.
La fel și atunci când ți se spune “m-am îmbolnăvit DATORITĂ frigului” și nu cum e corect, “DIN CAUZA frigului“…
Din păcate, asemenea greșeli (minore, considerate de unii) sunt des întâlnite în presă (scrisă și vorbită). Normal ar fi să le eliminăm.

S-ar putea să mi se spună: “stai, dle, că nu-i chiar așa”! Iată, bunăoară conceptul “caracter“. Poți să spui cAracter sau caractEr, că nu-i greșit.
Da, așa-i! Nu trebuie omis faptul că acest concept, “caracter“, este de origine grecescă. Deci, ambele variante sunt corecte. Acum însă, cum am precizat de la-nceput, am încercat să pun în dezbatere doar unele greșeli din limba noastră, română!
Așadar, acum nu-mi rămâne decât să aștept cu nerăbdare și opiniile Dumneavoastră! Cu bine!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

limba romana carte book Cum este corect?

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , marți, 17 noiembrie 2015 in categoria Gramatica si ortografie, Guest Post. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

2 comentarii la subiectul “Cum este corect?”

  1. Francisc întâiul

    Chiar asta spun: „stai domnule, că nu-i chiar așa”. Cáracterul sau caractérul de origine grecească ni se potrivește ca o mănușă. Oriunde am pune accentul, îl punem în zadar fiindcă nu am reușit încă să înțelegem semnificațiile acestui cuvânt. Colectiv (indiferent de accent)vorbind…

  2. augustin

    1/ pronunțarea numelui clubului bucureștean de către Andreea Esca și alți știriști cu accentul pe E în cuvântul COLECTIV nu este decât aceeași veche meteahnă a unor fițoși de a da sonorități anglo-americane unor termeni care, vezi-doamne, n-ar suna ”cool” în românește sau, mai caraghios, ar fi ”ceaușisme”(doamne, ce-o fi fost în capul ăluia de-a putut scoate o asemenea enormitate?!) Acuma, dacă titulatura clubului era ortografiată COLLECTIVE, adică în limba engleză (cu traducere ”colectiv” sau ”în grup”), atunci pronunțarea cu accent pe E (”căLEctiv”) ar fi fost de înțeles.
    2/ În privința cuvântului ”caracter”, accentul pe E mi se pare -- și chiar este -- corect. Dar accentul pe primul A este total incorect; eventual pe al doilea A: ”carActer”.

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !www.suplimente-culturism.ro