Cum a crescut populația Pământului

populatia pamantului crestere grafic statistica Cum a crescut populația Pământului

Cum a crescut populația Pământului

Datele obținute în urma studiilor efectuate de către oamenii de știință și diverse instituții de cercetare din lume în vederea stabilirii ritmului de creștere a populației pe planetă, nu arată bine deloc. Deși în România ne confruntăm cu o scădere demografică, în foarte multe locuri din lume creșterea populației este de-a dreptul alarmantă. Iar cele mai mari creșteri au avut loc în ultimele câteva decenii.

Problema majoră este că, populația crește în special în zonele “sărace” ale planetei și în rândul celor cu educație scăzută.
În cazul României, putem face o comparație cu țiganii (rromii), etnie în rândul căreia avem o creștere demografică extrem de ridicată. Citeam la un moment dat pe internet, că, dacă va continua ritmul actual de creștere demografică în rândul țiganilor din România și de asemenea va continua ritmul actual de descreștere demografică în rândul românilor, în anul 2060 populația de etnie rromă (țiganii) va reprezenta aproximativ 60% din populația României. Cu alte cuvinte, românii vor deveni minoritari în propria lor țară. Se mai pune un “R” la “România” și aia e …
Adică, Rromânia.

Nici pe plan global, datele nu arată bine deloc! Populația crește exact acolo unde, nivelul de trai al celor din zonele în care populația crește în ritm vertiginos, nu le permite părinților să asigure copiilor un anumit nivel de educație și de asemenea (evident) nici un nivel de trai decent. Astfel că, în astfel de zone, sărăcia se accentuează tot mai mult.

Pe de altă parte, începem să consumăm tot mai mult. Începând cu resursele energetice și terminând cu alimentele și chiar … apa! Care resurse (de orice natură), sunt limitate.
Ca de exemplu, pentru că: avem atâta suprafață de teren agricol, atât putem să cultivăm/producem. Avem atâtea râuri cu apă potabilă, atâta apă putem consuma. Punct.
Și exemplele pot continua …

În timpul vieții mele – în anul 1999 – populația planetei a depășit 6 miliarde de oameni. Tot în timpul vieții mele, populația planetei a depășit și cifra de 7.2 miliarde de oameni. Aproape imposibil să crezi asta! Însă, asta e! S-a întâmplat și se întâmplă!
Dacă nu se iau măsuri imediate pentru a controla (prin metode democratice) aceste creșteri, cred că ne îndreptăm vertiginos către colaps. Ori, cel puțin către niște vremuri pe care nu mi-ar place să le mai prind.
Păcat însă că, vom lăsa moștenire generațiilor viitoare, o astfel de planetă. Iar asta, pentru că, noi, cei de acum, nu am avut curajul și înțelepciunea de a lua deciziile potrivite.


Categorie articol [ Planeta noastra ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?