Cuba îşi schimbă Constituţia

cuba Cuba îşi schimbă Constituţia

Cuba îşi schimbă Constituţia

Constituţia este “legea” supremă a unui stat, este un set de “reguli” care stabilesc principiile în baza cărora va funcţiona societatea. Orice altă lege dată de puterea legislativă a unei ţări, va trebui să respecte principiile stipulate în Constituţie.

Cuba este una dintre puţinele ţări din lume unde încă mai există un regim comunist. Odată cu retragearea lui Fidel Castro din fruntea statului, Cuba a început să facă paşi mici către o societate normală. În urmă cu doar câteva zile, Parlamentul din Cuba (Adunarea Naţională a Puterii Populare) a început dezbaterea textului unei noi Constituţii a ţării.

Iată doar câteva noutăţi din noua Constituţie ce va fi cel mai probabil adoptată de Cuba:
– va fi eliminat din Constituţie, termenul de “comunism“, doar termenul de “socialism” este menţionat ca politică de stat;
– va fi inclus dreptul la proprietate privată şi alte forme de proprietate (ca de exemplu proprietatea mixtă);
– vor fi acceptate investiţiile străine, în noul text fiind menţionat că acestea sunt “o necesitate şi un element important al dezvoltării“;
– apare funcţia de preşedinte al Republicii Cuba iar mandatul acestuia va fi limitat la zece ani;
– va apărea funcţia de prim-ministru;
– Constituţia actuală prevede căsătoria ca fiind “uniunea voluntară dintre un bărbat şi o femeie“. În noua Constituţie, căsătoria va fi definită ca fiind “uniunea între două persoane“;
– etc…

Eh, acum uitaţi-vă în “ograda noastră” şi vedeţi în ce direcţie am luat-o noi, românii!?
În România, PSD-ul pregăteşte de ceva vreme referendumul pentru modificarea Constituţiei prin care vor să schimbe textul actual care defineşte căsătoria ca fiind o “uniune între două persoane” (Art.48, a1 – ACTUAL: “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”), în “uniunea dintre un bărbat şi o femeie (NOU: “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”).

Categorie articol [ Diverse ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Cuba îşi schimbă Constituţia”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 iulie 2018, 8:51   [#1]

  Nu te supăra pe mine, Dane, dar articolul 58 din Constituție se referă la Avocatul Poporului, nicidecum la familie și căsătorie…

  Despre „uniunea liber consimțită între doi bărbați” îmi știi părerea. Poate fi definită oricum, dar nu familie.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 iulie 2018, 9:40   [#2]

  Hai că m-am prins… E vorba de articolul 48, familia…

  ARTICOLUL 48

  (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

  (2) Condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.

  (3) Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie.

  „Părintele Constituției” (nea Antonie Iorgovan, născut într-un sat aflat la o aruncătură de băț de satul în care trăiesc) nu avea cum să prevadă în anii ‘90 asaltul împotriva normalității pe care îl trăim după 30 de ani.

  Știu că mă repet, da’ o mai scriu o dată: familia înseamnă un tată, o mamă, bunici și, ce e mai important, copii! Nu pot accepta ca în numele unor drepturi „ale omului” doi băieți veseli (sau două fete cu limbă dulce) să se numească familie. N-au decât să-și facă poftele, că nu mă deranjează.

  Dar să nu ceară dreptul de a se numi familie…

 • ... a scris la 25 iulie 2018, 11:19   [#3]

  Am scris eu greşit 58 în loc de 48… am corectat acum.

  Personal, nu agreez LGBT-istii, însă încerc să las la o parte opiniile personale pentru că altfel n-am cum să fiu obiectiv.

  Să facem o comparaţie cu un alt “fenonem” al societăţii, vechi de când lumea: prostituţia. Ea există (şi în România), categoric va exista în viitor, însă nu avem o lege care să reglementeze această “activitate”, pentru că poporul român, pentru că religie, pentru că tradiţie, creştini, pentru că “ar da prost” în ochii alegătorilor ş.a.m.d. Faptul că ne facem că problema nu există, nu înseamnă că se rezolvă problema! Ba din contră, creează mai multe probleme şi neajunsuri decât dacă ar fi reglementată.

  La fel se întâmplă în cazul LGBT-iştilor. Acest “fenomen” a existat, există şi va exista iar dacă vom continua să ne preface că nu există, nu vom rezolva problema, ei nici nu vor “dispare” din “peisaj” şi nici nu-şi vor schimba “opţiunea”. De ce? Pentru că e o “greşeală de programare” în codul lor genetic! Iar pentru această “greşeală de programare” din ADN, dacă credeţi în D-zeu, ei bine, singurul vinovat este chiar D-zeu! Dacă nu credeţi în D-zeu ori în alte feluri de “divinităţi”, atunci vinovată pentru “anomalia” din ADN este natura!
  LGBT-iştii nu sunt aşa pentru că aşa vor ei să fie, sunt aşa pentru că aşa le sunt “programate” instinctele! Dacă e să-i compar cu oamenii “normali”, eu îi consider “bolnavi”. Ori până şi bolnavii au drepturi! Iar multe dintre aceste “drepturi” pe care LGBT-iştii ar dori să le obţină sunt cât se poate de “normale”, pertinente: vor să-şi poată lua face un credit bancar împreună, vor să aibă posibilitatea să-şi lase casa ori apartamentul moştenire partenerului, să poată beneficia reciproc de asigurări (de viaţă, de sănătate, etc).
  Dar, desigur, societatea trebuie să fi ajuns la un anumit nivel de înţelegere şi dezvoltare (socială în primul rând!) ca să poată gândi aşa (vezi ţările vest-europene). Iar la noi (încă) nu e cazul…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 iulie 2018, 12:44   [#4]

  Creditul bancar se poate „lua” fără să fie nevoie de un act de căsătorie (ajunge să-ți găsești un girant), casa (sau apartamentul) se poate lăsa moștenire printr-un act ce se numește testament…

  Dacă e să „legiferăm” căsătoria între homosexuali, de ce nu am statua și căsătoriile multiple? Că și mie mi-ar place să mă culc în fiecare zi a săptămânii cu altă cadână din harem…

  E vorba de familie, Dane! De ce am face dintr-o „eroare de programare în codul genetic” literă de lege? De ce trebuie să acceptăm drept familie o pereche de băieți sau un cuplu de fete când Dumnezeu (sau natura, depinde de cum privești lucrurile) a făcut această lume în spiritul perpetuării?

  Căsătoria e deja un concept depășit. Cunosc cupluri (bărbat și femeie) ce trăiesc împreună de 30 de ani fără să posede un certificat de căsătorie și nu înțeleg de ce „elgebetiștii” se dă de ceasul morții pentru un „drept” ce nu le aparține…

  Nu contest orientarea lor sexuală (oricine are dreptul să-și bage scula oriunde dorește) dar cred că pretențiile lor întrec limitele normalului, așa cum îl înțeleg eu.

  Dacă familie nu e, nimic nu e…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?