Criterii și presupuneri electorale
Criterii și presupuneri electorale
Iată, peste puțină vreme, vom fi, din nou, la vot! Antecedentele au demonstrat, și nu o dată, că cetățeanul de rând, votantul de mâine, s-a bazat mai de fiecare dată, în campania electorală și apoi la urnă, pe fel de fel de informații simple, dar diverse, care nu impun un efort în plus de analiză dar, în schimb, conferă mai multă rapiditate în luarea deciziei! Cu cât sursa de informație este mai operativă și credibilă, cu atât se crede că-i mai reală, mai adevărată și… dătătoare de speranțe!
S-a mai constatat, tot în alegerile anterioare, că liderii politici slabi, fără valoare, sunt aleși (eventual) de cetățenii (alegătorii) cei buni, care însă… nu prea vin la vot!
Cum vor vota totuși concetățenii noștri, care le vor fi motivele și, nu în ultimul rând, criteriile pentru care vor alege (sau nu) un partid sau un anume candidat, vom afla pe 11 Decembrie, noaptea, după expirarea scrutinului electoral. Îndeobște, românul folosește votul ca pe o modalitate de a împărtăși valorile ce le avem, cu alți concetățeni. Mulți dintre proximii alegători se prezintă la urne ca să voteze pe oricine, numai din ambiția ca nu care cumva să câștige partidul sau candidatul pe care îl displac! În fine, vom trăi și vom vedea (afla).
Deocamdată vă ofer, cu voia dvs, doar câteva din – să le zic – condițiile puse de mai mulți alegători anonimi, inserate pe un site de pe internet, cu genericul sentențios… “Vreți votul nostru? Acestea sunt condițiile!”
- Respectare rezultatului referendumului din 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300.
- Imprescriptibilitatea infracțiunilor de furt din bani publici, comise de parlamentari.
- Demnitarii și familiile lor (copii, părinți) să își asume obligația de a folosi doar sistemul public de sănătate. În caz contrar își pierd calitatea de demnitar.
- Copiii/nepoții demnitarilor vor învăța doar în sistemul public de învățământ de stat.
- Orice pedeapsă primește un demnitar pentru infracțiunile comise în timpul mandatului, să fie dublată.
- Averea demnitarilor care nu o pot justifica să fie confiscată, la fel și a rudelor.
- Parlamentarii care nu au inițiat nici un proiect de lege pe timpul mandatului, să restituie 50% din sumele primite că indemnizație.
- Interzicerea totală a traseismului politic. Pleci din partid, renunți la funcția deținută.
- Parlamentarii care prin vot s-au opus solicitării Parchetului pentru cercetarea altor demnitari, să nu mai aibă dreptul de a candida pe funcții publice, timp de 10 ani
- Interzicerea prin lege a dreptului parlamentarilor de a se pronunța în privința cercetării unui demnitar.
- Redeschiderea tuturor dosarelor care s-au închis prin prescriere, ale foștilor și actualilor demnitari
- Cheltuielile Parlamentului să fie reduse cu cca 50% față de nivelul actual. Un stat sărac nu poate suporta costurile unui parlament bogat!
- Produsele/serviciile din instituțiile de stat să fie în proporție de 70% produse în România
- Reintroducerea pedepsei cu moartea pentru infracțiuni deosebit de grave
- Înăsprirea pedepselor din codul rutier.
- Pușcăriașii să muncească pentru cazare, masă, îngrijire medicală. Ei ne fură, ne tâlhăresc, ne violează copiii sau părinții și noi îi ținem pe banii noștri!
- Castrarea pedofililor și a violatorilor
- Pentru traficanții de droguri, închisoare pe viață.
- Mărirea alocației pentru copii la cel puțin 150 lei.
- Părinții care nu trimit copiii la școală, să fie decăzuți din drepturi.
- Interzicerea exploatării zăcămintelor de orice fel, prin metode care duc la distrugerea iremediabilă a mediului înconjurător.
- Executarea silită a datornicilor Bancorex,pentru recuperarea sumelor nerestituite
- Înlocuirea, prin lege, a denumirii actuale de rromi, cu cea de țigani
- Interzicerea vânzării pământului agricol românesc către străini.
- În procesele câștigate la CEDO, daunele să fie plătite de către judecătorii care au pronunțat sentința. Nu trebuie să plătim noi pentru cei care, pe cai ilegale, deci, frauduloase, și-au băgat banii în propriile buzunare.
Așadar, sunt – cum spuneam – doar câteva din doleanțele legitime ale multor cetățeni, adresate viitorilor parlamentari, partidelor și guvernului care vor fi alese! Să sperăm că, măcar parțial, vor avea ecoul așteptat!…
Autor: Marcel Ciubotaru – (Guest Post)

5 comentarii la “Criterii și presupuneri electorale”
Iaca, am aflat cum votează o a majoritate minoritară. Vreo trei milioane și-un pic dintre români sunt convinși că PSD e „partidul” ce ne va scoate la liman. Nu mai pot, Marcele! E prea mult. Încerc să mă duc la culcare.
Sunt anti-PSD, si vreau sa vad cum vor gestiona situatia, si ce vor face pentru noi cetatenii, si pentru tara noastra. Poate vor transforma in realitate un procent mic din minciunile cu care au hipnotizat atatia romani.
Eu va dau un sfat, nu puneti la suflet prea mult ca oricum nu aveti ce sa mai faceti, si aici ma refer la voi cei care ati votat ieri, impotriva PSD. Sa-i lasam sa faca si sa desfaca, tipic PSD, si sa bage mana pana la cot.
Bine ca au iesit ungurii la vot si romanii nu prea. Bravo lor ca raman uniti, si se agata de un partid care-i reprezinta, cu toate ca nu stiu cate tari pe lumea asta ofera minoritatilor ce le ofera Romania noastra.
Am cel mai mare respect pentru maghiarii care au votat inafara UDMR.
PNL este un dezastru national, poate din cauza ca au mintit mai putin.
Unit cu fostul PDL, si-a pierdut voturile in favoarea ALDE, USR, PMP.
ALDE a reusit prin Tariceanu sa combine multe voturi, chiar prea multe, parerea mea, dar iscusinta lui Tariceanu de a promite gogonele si-a atins scopul.
USR ma asteptam sa ia multe voturi, fiind anti-sistem, si cu multi oameni noi, dar nu suficienti. Nicusor Dan nu va ajunge sus niciodata, e cam moale.
PMP a dat o palma celor fruntasi care nu se asteptau sa intre laga ei in parlament si Basescu cu ai lui. Vor constitui cea mai dura opozitie.
Ma bucur sincer ca PRU este “nicaieri“ . Exact asta merita.
Ca să risipesc orice dubii referitoare la orientarea mea politică, precizez că ieri am votat USR. Nu pentru că sunt anti-sistem, ci fiindcă am simțit nevoia unei schimbări reale a modului de a privi spre viitor. Consider că nu trebuie să fii prea înțelept pentru a pricepe că indivizi ca Dragnea nu îl pot lumina (la viitor mă refeream).
Cetățenii României și-au spus cuvântul (o mică parte dintre ei, o minoritate, adică) și e musai ca noi, ceilalți (adică o minoritate dintr-o minoritate), să le respectăm alegerea. Așa e „democrația”…
Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie
Dacă asta-ți place și asta ai vrut?:
La „trecutu-ți mare”, același trecut
Să te țină-n veci
Pe-aceleași poteci
Ce duc la prostie!…
Bun sfat,dle Severus!La fel si celelalte scrise in comentariul dv!
Aceleasi sincere aprecieri si la adresa comentariului tau,Francisc!Poetul din tine te sustine,mai de fiecare data.Si-n orice imprejurare!Bravo!Talentu-i,talent….
„Poetul” din mine îmi spune că „talentul” e zadarnic dacă rămân neînțeles. Pedalez pe o bicicletă ergonomică. În gol, cum s-ar spune. Mă aleg doar cu o „condiție fizică” ce nu-mi folosește la nimic într-o lume ce nu-și găsește reperele.
Spune-mi te rog, Marc, la ce-mi folosește faptul că știu să scriu și să potrivesc niște rime când sunt prea mulți nepricepuți la citit?
Îmi cer scuze dacă i-am jignit pe cei ignoranți…