Credincioşi vs atei

mii de credinciosi au indurat frigul la moaste Credincioşi vs atei

Credincioşi vs atei

M-am întrebat de multe ori, ce nu este în regulă cu biserica? Iar când spun “biserică” o spun la modul generic, fără să mă refer la un anumit cult, religie, credinţă sau cum se mai numesc aceste … moduri de gândire despre tot ce ne înconjoară.

În ciuda faptului că biserica este o entitate omniprezentă, iar asta de sute de ani, de mii de ani, şi care în tot acest timp a avut acces la tot ce înseamnă “resurse” pentru a face ceea ce pretinde că este scopul ei în această lume: să facă bine, să-i schimbe pe oameni, să-i facă mai buni … realitatea ne-o demonstrează că lucrurile stau exact invers. În toată perioada de care vorbesc, “biserica” a avut parte de resurse financiare uriaşe, a avut propria ei armată şi cucerit teritorii imense, a deţinut controlul politic în majoritatea ţărilor dezvoltate din lume, a schimbat regi iar mai apoi a schimbat guverne.

În ciuda acestor realităţi, se pare că nici după atâtea sute de ani, biserica … nu şi-a atins scopul. Adică, acela de a face oamenii mai buni, acela de a opri hoţia, crimele, minciuna, înşelătoria, etc … Doar, acesta este scopul declarat al bisericii, nu?

Citeam azi, un articol interesant scris de Dumitru Caruntu, profesor de matematică, din care citez:

România este printre puținele țări din UE, dacă nu chiar singura, în care se impun orele de religie în școlile de stat, în multe alte state, mult mai dezvoltate, fiind introduse alte cursuri, precum “istoria religiei”. Știți care-i procentul ateilor în România? Undeva în jur de 0,2% din populație. Cum se explică atunci că, într-o țară creștină în procent de 99%, se fură totul, se ucid oameni, se violează, se agresează fizic etc.? Ce fel de creștin este românașul care bea de stinge, înjură, vorbește urât etc. Hai să fim serioși, România nu are nicio treabă cu învățăturile creștine, ci cu pupatul de moaște și alte obiceiuri primitive care nu au nici cea mai mică legătură cu învățăturile biblice. Cehia, de exemplu, este o țară cu mult mai puțini hoți și infractori decât România, deși are un procent al ateilor de, atenție, 79,4% (includem aici agnosticii sau persoanele fără religie).

Articolul din care am citat, vorbeşte despre Albert Einstein şi opiniile lui despre religie … şi poate fi citit aici, e o lectură interesantă.

Iar toate cele menţionate mai sus, se întâmplă într-o ţară în care credincioşii merg cu miile sau cu zecile de mii, la biserică …

catedrala si credinciosi Credincioşi vs atei

… şi nu doar “merg”, ci chiar cred cu tărie, credinţa lor este la fel de puternică cum era a celor de acum 1000 de ani sau de acum 2000 de ani, fiind în stare să se târască efectiv în genunchi pentru a participa la ritualurile religioase organizate de “biserică” …

credinciosi la slujba de liturghie de la manastirea nicula din cluj Credincioşi vs atei

Categorie articol [ Religie / Spiritualitate ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Credincioşi vs atei”

 • Marck Cornelius
  ... a scris la 12 aprilie 2014, 6:29   [#1]

  Interesanta este creatia acestei specii umane evident am fost creati de niste ”entiti” mult mai intelligente decit locuitorii acestei Planete , asta consta la ADN unic a fiecaruia individ in parte , pe parcurs insa noi ca niste primitivi ne-am creiat o autodistrugere prin anumite forme voite de unii si aplicate la altii iar azi vom zice ca specia umana a luat intorsaturi neobisnuite mai ales ca in Tarile mai avansate au inceput mai ales incrutisari cu animale , America detine recordul mondial in aceste experience unde rasa alba sa incrutisat cu acele maimute blestemate (bipede) iar azi assistam la o rasa inputita de toate felurile :(( si de toate culorile plus acei nenorociti de de Homosexuali , si altii related care pune omenirea intro prostie grassa nemaiauzita.

 • ghita
  ... a scris la 12 aprilie 2014, 15:04   [#2]

  Asa ca sa va faceti o idee despre ”biserica” nu uitati niciodata un lucru. insusi Isus Cristos a fost rastignit de ”biserica”. bineinteles de la vremea aceea. Urmez niste cursuri teologice pt a afla cu adevarat care este adevarul. si cuvantul Biserica are un cu totul alt inteles. dar totul este doar pt manipulare.

  O alta chestie la care sa va ganditi. de ce in romania Biblia s-a tradus in limba romana abia mult mai tarziu fata de tarile occidentale? si asta au facut-o dupa alte culte (minoritare) ca sa nu piarda din popularitate. au tradus-o asa tarziu ca era mult mai usor de manipulat cand masa nu stia sa citeasca limba latina sau greaca.

  Insa vreau sa va spun ca suntem pe drumul cel bun, deoarece f multi tineri cu care am vb nu mai cred tot ce zic preotii, unii chiar solicitand o Biblie, si in felul acesta poti afla care este cu adevarat adevarul despre ”religie”.

  Asa cum spunea cineva, numai Biblia este corecta, insa pe parcursul timpului unii au incercat sa foloseasca aceasta sursa pt manipulare. De ce credeti ca au aparut alte culte?? Pt ca unii nu au mai suportat toate nedreptatile facute de ”bisericile” istorice (catolica si ortodoxa) nedreptati care continua si astazi. Si vedeti si voi numai in tara noastra cate luucruri rele face BOR !?
  Dar fiecare are minte si poate discerne, este mai greu dar nu imposibil.

 • Francisc
  ... a scris la 17 aprilie 2014, 12:59   [#3]

  În toată existența mea nu am fost niciodată atât de ”bisericos” încât să mă tărăsc în genunchi pentru a pupa tot felul de ”moaște” puse la dispoziție de biserică. Dar nu pot evita dilema existențială ce îmi ”scurtcircuitează” neuronii: evoluție sau creație?… Cu toate argumentele aduse de știință, refuz să cred că sunt rezultatul evoluției. Îmi place să gândesc despre mine că sunt un credincios, cu toate că nu agreez practicile bisericii contemporane. Voi dezlega enigma, ca dealtfel fiecare dintre cei șapte miliarde de oameni traitori pe această planetă, atunci când moartea va ”cosi” firul neînsemnat al vieții mele. Până atunci încerc să respect decalogul și să mă ”ghidez” după o singură regulă: sunt unic, prin urmare e dreptul meu să cred în ceea ce vreau… Și ateii sunt ”credincioși” pentru simplul motiv că cred în necredința lor… Cristos a înviat!

 • ... a scris la 23 aprilie 2014, 23:30   [#4]

  Fragment dintr-o conferinta din care poate intelege fiecare ce considera a fi demn de crezut

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?