Crăciunul a trecut, dar copiii săraci nu trebuie uitaţi! …

f6416d458107c324f9862c060d026fa8 XL Crăciunul a trecut, dar copiii săraci nu trebuie uitaţi! ...

Este binecunoscut faptul că mulți oameni de pe la noi își aduc aminte de copiii săraci doar o dată pe an. Atunci când Moș Crăciun vine de mai multe ori într-o săptămână, cu tot ritualul – de la împodobitul bradului la livrarea cadourilor și spusul poeziilor. În fond, vrem să îi contrariem pe străinii veniți o dată pe an să ne vadă bucurându-ne de cadourile lor. Este adevărat: se întâmplă ca, în frenezia sărbătorilor, centrele de zi sau cele de plasament să organizeze mai multe evenimente, ca să răspundă cererii atâtor Până nu de mult, era suficient să umpli o cutie găsită pe undeva cu orice fel de lucruri drăguțe pentru un copil, să notezi pe ea sexul și vârsta pentru care e pregătit și să îl trimiți către un centru de procesare. Pachetele ajungeau apoi, tot de Crăciun, la copii din întreaga țară, prin organizații și instituții locale. De acum însă, în pachetele Shoebox nu mai pot intra decât produse noi, cu etichetă, neperisabile. Organizatorii au luat această decizie pentru că, în pachetele din anii trecuți, binevoitorii, sufletiştii au trimis și jucării stricate, sau haine în mod evident uzate. E drept, unii dintre copiii la care ajung pachetele trăiesc mult sub limita sărăciei.

Și totuși, să ne gândim – cum se simt ei știind că primesc cadou un obiect pe care altcineva l-ar fi aruncat? Îi bucură, sau le reamintește încă o dată de locul și valoarea lor în societate? Este acesta un cadou, sau doar nevoia noastră de a ne face curățenie printre obiectele care prisosesc, ne complica şi nu le mai vrem? Pot fi oare trimise cadourile în alte locuri unde este nevoie mai mare de ele? În Capitală, spre exemplu, pachetele de sărbători ajung la mulți dintre copiii care se află în evidența unei organizații sau instituții. În țară, și mai ales la țară, șansa unui copil de a primi un cadou de Crăciun scade dramatic odată cu veniturile părinților.

Dacă împărțim efectul unui cadou de Crăciun la 365 de zile, el este insignifiant, nu? Sigur că orice copil se bucură de un cadou. Dar atunci când ciocolata din pachet se termină, ce rămâne în urmă? Un copil bolnav rămâne internat în spital. Altul, dintr-un centru de plasament, nu are pe nimeni care să îi poarte de grijă. Iar un copil dintr-o familie fără venituri nu va putea continua școala. Aşa că te întrebi: ce pot să fac pentru acești oameni, ca să le fac viața mai bună sau mai simplă în celelalte 364 zile ale unui an? Acele „case de copii”, așa cum le știam din documentarele străine de după ‘989, nu mai există.

După Revoluție, erau peste 100. 000 de copii internați în aceste centre. Astăzi, după schimbarea legislației în domeniu, dacă mai sunt 10. 000 de copii, internați în mici centre de plasament sau centre maternale. Nicăieri nu mai găsești acea sărăcie lucie pe care o vedeam în filme acum 20-30 de ani. Copiii de acolo nu mai au nevoie de obiecte de bază, cum ar fi săpun sau mere. Au însă nevoie de ceva – de afecțiune, încredere, sprijin la lecții sau de ieșire în afara lumii lor închise. Apoi, copiii internați, bunăoară, la Fundeni sau în alte spitale pentru boli grave au un regim alimentar strict. El, regimul, nu include Moși Crăciuni de ciocolată şi nici cozonac sau acadele. Dar și acești micuţi pacienți au nevoie de alte lucruri – echipamente mai bune, o vorbă caldă dar mai cu seama șansa de a părăsi uneori spitalul pentru un loc în care să fie iarăși copii.

Aşa că, oameni buni, domnilor din scaunele puterii, copiii săraci, năpăstuiţi de soarta au nevoie permanentă de ajutor, oriunde şi ori când. Ei nu mănâncă doar de Moş Crăciun şi nici când, din întâmplare sau nu, va mai aduceţi aminte şi de ei!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Crăciunul a trecut, dar copiii săraci nu trebuie uitaţi! …”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2019, 16:07   [#1]

  Într-un stat normal nu ar trebui să existe copii săraci, Marc. Indiferent de condiția părinților, copiii nației trebuie educați prin școlarizare. Cadourile de Crăciun (un tractoraș sau o păpușă) pot ajuta și ele, dar nu sunt determinante. Cel mai bun „cadou” pentru copiii noștri e învățătura…

  Cine să le-o dea, prietene? Unu’ ca mine?

 • .marc
  ... a scris la 31 decembrie 2019, 20:08   [#2]

  Sunt prea multi,Francisc!Multi care in loc sa învețe, fie ca
  preferă să taie iarba la câini fie ca golanesc aiurea.Ce face statul?Am spus-o:se face ca face dar nu face mai nimic!
  In alta ordine de idei,aflandu-ne in prag de An Nou,iti doresc dragul meu amic,numai bine si sanatate!Aceleasi,întregii familii!
  LA MULTI ANI!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2019, 22:43   [#3]

  Îți mulțumesc pentru urările de bine și de sănătate, prietene Marc, deși cu „întreaga familie” nu ai prea nimerit-o! Trei dintre cei cinci copii pe care i-am crescut au luat calea bejeniei. Ieri au plecat din nou în căutarea unei vieți mai bune…

  Statul ăsta, care se face că face, dar nu face mai nimic e susținut de voturile celor interesați. Îmi pare rău să o spun în prag de nou an, dar asta e. Nu pensionarii sunt vinovați de perpetuarea imposturii în care ne ducem cu toții zilele, ci „angajații” acestui stat, adică „băieții deștepți”.

  Ce mai rămâne de spus, prietene, în afară de tradiționalul LA MULȚI ANI? … Să ne trăiască tovarășii!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?