Coronavirusu-i în toate, până și-n… citate

90917148 567216014150329 137987386435960832 n Coronavirusu i în toate, până și n... citate

Bucuria este cel mai transmisibil virus al comportamentului uman. Din fericire e foarte contagios doar pentru prieteni.” – Cornel Stelian Popa

Din trecut si pan’acum. Pai nu? Dumneavoastra, cei de-o varsta cu mine, deci… batranii, poate va mai amintiti ca in anii “socialismului a tot biruitor” ni se tot spunea, prin vers si cant, ca… “Partidu-i in toate! In mine si-n tine/dar si- fabrici si uzine!…” s a m d. Sau ca “Ana, Luca si cu Dej baga spaima in burghezi“; “Socialismul e sclavie, spun unii far’sa stie. Pan’ la urma au aflat, chiar cu varf si indesat (arestat)“. Toate acestea le-am aflat si eu, le-am tot auzit si-ndoctrinat in acele vreme cand o zi obișnuită începea cu noaptea-n cap. De pe la mijloc de ‘44, atunci cand “Stalin si poporul rus, libertate ne-au adus” (?!) . Dar si, prin anii ‘980 (1981-1982) cand accesul la informație devenise din ce în ce mai restricționat si cand… ni se vindeau numai minciuni în presa scrisa si la televizor. Totul era cenzurat, iar nemultumitul incatusat!

Acum, in democratia damboviteana ne mai reamintim, probabil, de lozinca “Stalin si poporul rus, libertate ne-au adus“, completand-o insa cu un adevar… “In timp ce prietenul chinez, ne-a dotat cu-n… virus“! Coronavirusul, un adevar real, un caz, subiect sau cum vreti sa-i mai spuneti, care afectează, în ultimele săptămâni, aproape toată planeta. Dincolo de măsurile lansate de autorități pentru prevenirea si răspândirii acestuia, o buna parte din români, dar și alți europeni, au invadat spațiul online cu fel de fel de glume și ironii, în special despre panica generalizată care pare a însoți răspândirea COVID-19, apărut inițial, cum spuneam, în China. Asadar, haz de necaz.


Glume si citate actualizate în mediul online, despre panica si isteria generată de coronavirus, dar nu numai:
– “Uteciştii de azi, comuniştii de mâine” (n.n. unii “democrati” prezenti si acum!) ;
– “Comunismul este o epidemie mult mai periculoasă decât ciuma sau tifosul” (definiţie de Winston Churchil) ;
– “După căderea comunismului ne simţim de parcă am fi alţi oameni. Primii sunt tot comuniştii.” (aforism de Borivoj Jelincic);
– “Ce cântec profet/Precis şi discret/Comunişti… dar mascaţi/Liberali… democraţi” (epigramă de Corneliu Sofronie );
– “Cum creşte comunismul, eu aud, /În creierul românului buimac/Ce a uitat de Sighet şi Aiud.” (Mihai Haivas)


Daca La începutul crizei, toată lumea subestima virusul, acum romanii stau in casă. Unii ingandurati, altii plictisti, iar nu putini la numar continua sa faca glume sau sa se amuze pe seama acestora.

N-am ieşit din casă-o lună
Deşi fost-a vreme bună
Că m-am infectat complet
… Cu-un virus pe Internet!

( Gabriela Genţiana Groza)


Mai ies doar numai pentru a merge la magazin sau la farmacie. In rest, totu-i inchis! Pana (cu f mici exceptii) si chioscurile de difuzare a presei!? De ce? Ne reintoarcem la ce-a fost candva?! Restrictionam oare pana si dreptul legitim la informatie pentru a nu afla… prea multe?! Ne ajung doar mesajele si Ordonantele militare transmise la tv. din zori si pana-n noapte?!! Ce-i drept, mai aflam totusi (prin aceleasi mijloace) cu aceeasi consecventa si numarul celor infectati, internati sau morti, atat din Romania cat si din aproape intreaga lume ca sa ce?! Ca sa ne speriem si mai mult, sa ne panicam si mereu sa ne intrebam: ce-i fratilor cu noi?! Degringolada, rautatea si egoismul, teama si pesimismul ce domina societatea in aceasta perioada parca blestemata ce cu greu va fi uitata, vor ramane mult timp in comportamentul multor conationali, accetuand dezastru ce va urma!
Da, suferim, acceptam, radem, glumim sau ne vaitam, dar de ce nu actionam? De ce nu respectam intocmai indicatiile si masurile restrictive care sa ne pazeasca de nedorita contaminare. Nu-s deajuns populismele si nici micile favoruri, precum nici restrictiile “DURE, FARA PRECEDENT” dar nici… taburile militare. E nevoie de ratiune, liniste si actiuni concrete, nu de teoretizari plictisitoare, amenzi si militari inarmati pe taburi! E greu, dar trebuie să mergem mai departe, deși suntem nevoiți să stăm în casă. Până la urmă, salvarea va veni tot de la NOI.


Dar lucrul pe care îl găsesc a fi cu adevărat înfricoşător despre fantome şi demoni este că nu ştii cu adevărat ce sunt sau de unde vin. Nu sunt creaturi uşor de înţeles. Nu ştii ce vor de la tine, aşa că sunt genul de lucruri de care nu ştii nici măcar cum să te aperi. Pentru ca tot ce este necunoscut şi misterios este foarte înspăimântător. Există atât de mult bine în cel mai rău dintre noi, există atât de mult rău în cel mai bun tot dintre noi, încât niciunul din noi nu are dreptul să vorbească despre ceilalţi. “Arta de a trăi constă în arta de a şti cum să dai crezare minciunilor, zvonurilor si barfei. Cel mai înspăimântător lucru în această privinţă este să recunoşti minciunile fără să ştii ce este adevărul”, spunea Cesare Pavese…

Acum când gripa e în toi
Şi a cam dispărut vaccinul
C-aşa se-întâmplă pe la noi–
Alt virus face pe nebunul!
Te-întrebi: ce-o fi în gena lui?!?!
Că a pornit în marş fatal
Din patria chinezului,
Creindu-şi un culoar letal…
Nu-i trebuiră nici să vadă
Că nu prea e autostradă
Şi iată, virusul nebunul
În toată lumea dă cu tunul!
La noi, să nu prea îndrăznească
Să vină dumnealui, fiindcă
Avem licoare-romaneasca
Răpus va fi de o pălincă!

( Gabriela Genţiana Groza)


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

20200229 182331 Coronavirusu i în toate, până și n... citate

Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?